ingyenes webstatisztika

Tőzsde elemzés – Deviza, forex, arany, olaj – 2014.03.28

Az EUR gyengül a gyengülő amerikai dollárhoz képest, ami elgondolkodtatja az EKB-t. Az EUR/USD pár tegnapi csökkenése az általánosságban gyenge dollárt tekintve eléggé feltűnő. A közös deviza volt az egyetlen, amelyik gyengült az amerikai dollárral szemben a G10 devizák között a tegnapi európai nap során, annak ellenére, hogy nem érkeztek főbb gazdasági hírek az eurozóna területéről. Mivel olyan sok EKB hivatalnok beszél a negatív kamatlábak lehetőségéről és még a mennyiségi könnyítésről is, a piac kezd rájönni az EKB és a Fed politikája közötti különbségre.

IronFX napi elemzés:

•Az EUR gyengül a jövő heti EKB értekezlet előtt
 • Több EKB és EU hivatalnok említette, hogy a deviza erőssége kockázatot jelent az árakra és a gazdaságra nézve; a negatív kamatlábak használatával kívánják megfékezni az eurót
 • A német márciusi infláció – amelyet ma tesznek közzé – várhatóan éves szinten +1,0%-ról +0,9%-ra lassult; az eurozóna inflációja (hétfőn teszik közzé) a német inflációval azonos irányba mozog az esetek 2/3-as részében
 • Az EKB Tanácsának tagjai, Visco és Weidmann által tett megjegyzések állnak a középpontban; Wiedmann bővebben nyilatkozik az euró megfékezésére bevetendő negatív kamatlábak használatáról?
•A feltörekvő piacokbeli devizák erősödnek az amerikai dollárhoz képest
 • A BRL 2%-kal erősödött a leminősítés ellenére
 • Visszatér a bizalom a feltörekvő piacokbeli eszközök iránt, mivel az ukrajnai helyzet stabilizálódik; a kínai részvények árfolyama emelkedett
 • A befektetők látszólag tőkeáttétes kereskedésbe bocsátkoznak (az EUR a finanszírozó deviza?)
•A japán adatok hatására az USD/JPY változatlan
 • A teljes infláció gyorsult, a mag infláció azonban lassult – ez mind az energiaáraknak tudható be
 • A BoJ talán nem változtat az áprilisi adókulcs-emelés előtt
•Ma:
 • EGYESÜLT KIRÁLYSÁG:  A GDP 3. becslése a teljes adatot tekintve várhatóan változatlan a negyedéves szinten +0,7%-hoz képest
 • USA:  A személyi jövedelmi adat a januárival azonos ütemben emelkedett, miközben a személyi kiadás várhatóan lassult. A mag PCE-deflátor várhatóan éves szinten 1,1% marad.

Részletes elemzés:

 • Az EUR gyengül a gyengülő amerikai dollárhoz képest, ami elgondolkodtatja az EKB-t                               Az EUR/USD pár tegnapi csökkenése az általánosságban gyenge dollárt tekintve eléggé feltűnő. A közös deviza volt az egyetlen, amelyik gyengült az amerikai dollárral szemben a G10 devizák között a tegnapi európai nap során, annak ellenére, hogy nem érkeztek főbb gazdasági hírek az eurozóna területéről. Mivel olyan sok EKB hivatalnok beszél a negatív kamatlábak lehetőségéről és még a mennyiségi könnyítésről is, a piac kezd rájönni az EKB és a Fed politikája közötti különbségre, és legalábbis további tárgyalásokra számít a könnyítésről az EKB Tanácsának jövő heti értekezletén. Ebben az összefüggésben Németország előzetes márciusi fogyasztói árindexének mai közzétételét gondosan figyelemmel kísérik, az eurozóna hétfői fogyasztói árindexének előzetes jelzőjeként. (A német adatokon belül Szászország fogyasztói árindexe mindig fokozott figyelmet kap, mivel ez az első regionális fogyasztói árindex, amelyet közzétesznek.). A német inflációs előrejelzése éves szinten a februári +1,0%-ról +0,9%-ra lassult. Figyelembe véve azt, hogy az eurozóna hétfőn közzéteendő, havi fogyasztói árindexe várhatóan éves szinten +0,7%-ról +0,6%-ra lassul, ez bizonyos mértékű plusz nyomást gyakorol az EKB-ra, hogy jövő heti értekezletén könnyítéseket vezessen be, továbbá negatív hatást gyakorolhat az euróra. Visszatekintve az 1996-os (éves szintű) kezdő adatainkra, az eurozóna inflációja az esetek 66%-ában a német inflációval azonos irányban mozog. A találati arány valamivel nagyobb – 73% – az elmúlt öt évben. Ezért az EKB Kormányzótanácsának tagjai, Ignazio Visco és Jens Weidmann által tett megjegyzéseket ma górcső alá veszik a jövő heti értekezlet előtt. A piac különösen arra kíváncsi, hogy Weidmann kibővíti-e a közelmúltbeli, (az euró felértékelődésének megelőzésére szolgáló) negatív kamatlábak lehetséges használatával kapcsolatos nyilatkozatát.
 • A piac másik nagy témája a feltörekvő piacokbeli devizák helyreállása. Tegnap a BRL vezette a sort: majdnem 2%-kal erősödött annak ellenére, hogy az országot a közelmúltban leminősítették. A befektetők a bizalom és a kockázatvállalás visszatérésével látszólag ismét tőkeáttétes kereskedésbe bocsátkoznak (talán az euró a finanszírozó deviza?). Az ukrajnai válság látszólag stabilizálódott, és úgy tűnik, hogy nem játszik már vezető szerepet; a kínai részvények valamelyest emelkedtek a múlt hét csütörtöki minimum szintjükről, ami növelte az eszközosztályba vetett bizalmat. A feltörekvő piacokbeli részvények például a közelmúltban túlszárnyalták a DM részvényeket. Az FOMC-sokk látszólag alábbhagyott, és folytatódik a magasabb hozamú befektetések keresése. A TRY, a RUB és a ZAR a legnagyobb hozamú devizák között vannak (arra összpontosítva, amely rendelkezésre áll a viszonteladói ügyfelek számára). A kockázatvállalók esetleg fontolóra vehetik ezeket, bár a RUB várhatóan különösen érzékeny a közeljövőben bekövetkező tőkekiáramlásra.
 • Az éjszaka folyamán közzétették a szokásos hó végi adatsorozatot Japánban, ám az USD/JPY pár gyakorlatilag nem változott. A februári országos fogyasztói árindex a várakozásoknak megfelelően alakult (éves szinten 1,5%; az előző adat 1,4% volt); a márciusi tokiói fogyasztói árindex a vártnál jobban emelkedett (éves szinten +1,3 lett; a várt adat: 1,2%; az előző adat: 1,1%). Mindkét esetben a mag fogyasztói árindex növekedési üteme (a friss élelmiszerek és az energiaipari termékek kivételével) messze elmaradt az átlagos fogyasztói árindextől – Tokióban valójában a mag fogyasztói árindex növekedési üteme éves szinten +0,5%-ról +0,4%-ra lassult. Ezért továbbra is úgy tűnik, hogy Japán inflációjának úgynevezett növekedése nem mást jelent, mint az energiaárak növekedését, ami a háztartások jövedelmére kivetett adónak tudható be. A háztartások jövedelmének csökkentése csökkenti az országos megtakarításokat, és mivel a folyó fizetési mérleg a megtakarítások és a befektetések különbözete, ezáltal csökken a folyó fizetési mérleg többlete (hacsaknem a befektetések is csökkennek, ami nem lenne jó jel). Ezért továbbra is úgy tűnik, hogy a jen további gyengülés elébe néz. Ha csupán a teljes inflációt nézzük, elméletben pozitív hatást gyakorolhat a japán jenre, mivel kevesebb nyomás nehezedik a Japán Nemzeti Bankra a monetáris ösztönzés növelése miatt; azonban várnunk kell áprilisig, amikor is megmutatkozik a fogyasztási adó emelésének hatása; ezután látható, hogy a Bank valószínűleg mit fog tenni.
 • Az európai nap során az Egyesült Királyság 4. negyedéves GDP-jének harmadik becslése várhatóan negyedéves szinten +0,7% marad (a második becsléssel egyenlő). Svédország viszonteladói értékesítése az előrejelzés szerint februárban gyorsult, miközben Norvégia márciusi munkanélküliségi rátája várhatóan változatlan.
 • Az USA februári személyi jövedelmi adata a januárival azonos ütemben emelkedett, miközben a személyi kiadás a becslés szerint lassult. A mag PCE deflátor – a Fed preferált inflációs mutatója – azonos hónapra vonatkozóan várhatóan éves szinten +1,1% maradt. A Michigani Egyetem fogyasztói hangulatról készített végleges indexe a februári 79,9-ről a becslés szerint 80,5-re emelkedik márciusban.
 • A fent említett két EKB hivatalnokon kívül a Kansas City-beli Fed elnök, Esther George beszél az USA gazdasági kilátásairól és a monetáris politikáról.

  

EUR/USD

EURUSD_28Mar2014

 • Az EUR/USD pár csütörtökön csökkent, és lefelé áttörte az 1,3770-es kulcsfontosságú akadályt és a 200 periódusú mozgóátlagot. Az árfolyam most ezen sáv és az 1,3715-ös (T1) támaszszint között van. A medvék várhatóan tesztelik a támaszszintet az 1,3715-ös (T1) szinten, a február 3. és március 13. közötti rövid távú növekvő trend 50%-os visszatérési szintjének közelében. Ezen sáv lefelé történő áttörése hosszabbításokat indíthat el a következő, 1,3650-es (T2) támaszszint felé, amely a korábban említett előremenetel 61,8%-os visszatérési szintje közelében van.
 • Támaszszint: 1,3715 (T1), 1,3650 (T2), 1,3600 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3770 (E1), 1,3845 (E2), 1,3880 (E3).

EUR/JPY

EURJPY_28Mar2014

 • Az EUR/JPY pár a 141,00-es akadály és a 200 periódusú mozgóátlag alá csökkent, de a csökkenést megállította a 140,20-as (T1) szint. Ezen támaszszint egyértelmű, lefelé történő áttörése nagyobb medve jellegű következményekkel járhat, és megcélozza a következő támaszszintet (139,15 – T2). Mindkét momentum mutatószám csökkenő útvonalat követ, miközben az MACD indító és zérus vonala alatt van; mivel az árfolyam mindkét mozgóátlag alatt van, a rövid távú kilátás szerintem enyhén negatív.
 • Támaszszint: 140,20 (T1), 139,15 (T2), 137,55 (T3).
 • Ellenállásszint: 141,00 (E1), 142,00 (E2), 143,20 (E3).

GBP/USD

GBPUSD_28Mar2014

 • A GBP/USD pár emelkedett, és felfelé áttörte a rövid távú csökkenő trendbeli tartomány felső határát és az 1,6600 (T1) kulcsfontosságú akadályt. Az árfolyam a hosszú távú növekvő tartományban marad; ha a vételi pozíciókkal rendelkezők elég erősek ahhoz, hogy az árfolyamot az 1,6600-os (T1) támaszszint felett tartsák, várhatóan tesztelik az 1,6700-es (E1) ellenállásszintet. Egyedüli aggályom az, hogy továbbra is érvényben van a negatív divergencia a napi növekvő trend és a napi momentum mutatószámok között, ami lassuló növekvő momentumot jelez.
 • Támaszszint: 1,6600 (T1), 1,6540 (T2), 1,6465 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,6700 (E1), 1,6760 (E2), 1,6820 (E3)

Arany

XAUUSD_28Mar2014

 • Az arany tovább csökkent, és elérte az 1290-es (T1) szintet, amely egybeesik a december 20. és március 14. közötti előremenetel 50%-os visszatérési szintjével. Ezen sáv lefelé történő áttörése előkészítheti az utat a korábban említett előremenetel 61,8%-os visszatérési szintje felé, amely az árat az 1265-ös (T2) szintre vinné. A 50 periódusú mozgóátlag lefelé áttért a 200 periódusú mozgóátlagon, ami szintén negatív jelzés. Mindazonáltal az RSI ismét megpróbál kilépni túlértékesített tartományából, ezért nem zárható ki bizonyos mértékű konszolidáció vagy növekvő korrekciós hullám. Amíg a nemesfém alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el mindkét mozgóátlag alatt, a rövid távú kilátás csökkenő marad.
 • Támaszszint: 1290 (T1), 1265 (T2), 1235 (T3).
 • Ellenállásszint: 1310 (E1), 1325 (E2), 1342 (E3).

Olaj

CLK4_28Mar2014

 • A WTI emelkedett, és sikeresen elérte, majd áttörte a 101,00-es korlátot. A növekvő trend várhatóan folytatódik, és megcélozza a 103,00-as (E1) akadályt. Mindazonáltal az ár elérte az ellenállásszintet a lila növekvő tartomány felső határán, miközben az RSI 70-es sávja közelében van, ezért lehetséges a korrekciós mozgás a tartományon belül, mielőtt a bikák felülkerekednek. Amíg a WTI a korábban említett tartományban van, a rövid távú kép pozitív marad.
 • Támaszszint: 101,00 (T1), 100,00 (T2), 98,30 (T3).
 • Ellenállásszint: 103,00 (E1), 105,00 (E2), 108,00 (E3).
640x40_feher
Scroll To Top