ingyenes webstatisztika

Tőzsde elemzés – Deviza, forex, arany, olaj – 2014.03.27

Kockázatvállalás vagy kockázatkerülés?  Vegyes nap, amikor nem lehet megállapítani következetes trendet. A részvények árfolyama csökkent, az USA-beli kötvények hozama jelentősen esett; a JPY erősödött, ami általános kockázatkerülést jelzett, mivel az európai vezetők csatlakoztak Obama elnökhöz, és figyelmeztették Oroszországot, hogy további szankciókra kerül sor, ha nem mérsékli az ukrajnai válságot.

IronFX napi elemzés:

•A kockázatkerülés bizonyos jelei mutatkoznak, mivel az EU és az USA vezetői nyomást gyakorolnak Oroszországra
 • Az EU hivatalnokai és Obama elnök figyelmeztették Oroszországot, hogy további szankciókra kerül sor, ha nem mérsékli az ukrajnai válságot.
 • Az USA-beli részvények árfolyama csökkent, a JPY erősödött, a kincstárjegyek hozama csökkent, és az 5 éves futamidejű államkötvények aukciója nagy sikert aratott – mindezek kockázatkerülésre utalnak
Az egyéb befektetési eszközök azonban jelzik, hogy a kockázatvállaló hangulat még jelentős
 • Az árudevizák erősödtek a leginkább a G10 devizák között, miközben a legtöbb feltörekvő piacokbeli deviza erősödött az amerikai dollárhoz képest.
 • Az arany ára az alacsonyabb kamatlábak ellenére ismét csökkent.
•Az EUR gyengül a jövő heti inflációs jelentés és az EKB értekezlet előtt
 • Talán a különböző hivatalnokoknak a deviza erősségével kapcsolatos eltérő megjegyzései kezdenek hatást gyakorolni.
 • Az EU már deflációban van, ha a fogyasztói árindexet konstans adókulcsokkal nézzük
 • Továbbra is várható, hogy az EKB az idei év későbbi részében tovább lazít politikáján
•Ma:
 • Eurozóna: Februári pénzkínálat – A hitelezés csökkenésének üteme tovább lassul?
 • Egyesült Királyság: a viszonteladói értékesítés februárban várhatóan emelkedett, ami pozitív hatást gyakorolhat az angol fontra.
 • Norvégia:  A Norges Bank várhatóan változatlan szinten tartja a kamatlábakat; fókuszban a sajtókonferencia
 • USA:  A 4. negyedéves GDP harmadik becslését várhatóan felfelé korrigálják; az újonnan regisztrált munkanélküliek állományának 4 hetes mozgóátlaga várhatóan csökkent; a függőben lévő lakásértékesítések várhatóan emelkednek = kedvező hírek, amelyek támogathatják az USD-t.

w_IronFX_mar_demo_728x90_HU

Részletes elemzés:

 • Kockázatvállalás vagy kockázatkerülés?  Vegyes nap, amikor nem lehet megállapítani következetes trendet. A részvények árfolyama csökkent, az USA-beli kötvények hozama jelentősen esett; a JPY erősödött, ami általános kockázatkerülést jelzett, mivel az európai vezetők csatlakoztak Obama elnökhöz, és figyelmeztették Oroszországot, hogy további szankciókra kerül sor, ha nem mérsékli az ukrajnai válságot. Az ötéves futamidejű USA-beli kincstárjegyek aukciója olyan szinten zajlott a piacon, hogy a kereskedés történetének legalacsonyabb kibocsátását eredményezte; ez jelentős keresletre utal a kötvénybefektetők részéről, mivel a Fed Alapokkal kapcsolatos várakozások közel 5 bázisponttal csökkentek a hozamgörbe hosszabb végén, ami jelzi, hogy a közelmúltbeli FOMC értekezlet által keltett, megszorításokkal kapcsolatos aggályok leköszönőben vannak. Az arany ára a kamatlábak csökkenése ellenére csökkent. Az árudevizák erősödtek a leginkább a G10 devizák között, miközben a legtöbb feltörekvő piacokbeli deviza erősödött az amerikai dollárhoz képest, ami alig kockázatkerülő kereskedés. Eléggé zavaros!
 • Az euró gyengült, mivel a jövő heti inflációs jelentés és az EKB értekezlet kezdenek nyomást gyakorolni a közös devizára. Talán a különböző hivatalnokoknak a deviza erősségével kapcsolatos eltérő megjegyzései kezdenek hatást gyakorolni. Miközben az EKB hivatalnokok amellett kardoskodtak, hogy az eurozónát nem fenyegeti a defláció veszélye, valójában attól függ, hogyan mérjük az adatokat. Több EU tagállamnak emelnie kellett a fogyasztási adót azért, hogy javuljon az állam pénzügyi helyzete. Ha figyelmen kívül hagyjuk az adók hatását, az EU már deflációban van! A fogyasztói árak konstans adókulcson harmonizált indexei jelzik, hogy az eurozóna és az Európai Unió egésze máris deflációval küzd. A pénzügyi gondokkal küzdő országok különösen sokat küzdenek ezzel a deflációval. A magasabb adók nem különösebben alkalmasak az árak emelésére – csupán csökkentik a háztartások keresletét. Ezáltal javul az ország kereskedelmi mérlege, de a szavazók keresletének ezáltal való csökkentése nem megfelelő módszer a gazdaság irányítására. Továbbra is várható, hogy az EKB idén tovább lazít politikáján a probléma megoldása érdekében.
 • Csütörtökön a Norges Bank döntést hoz betéti kamatlábáról. Miközben a piac nem számít változásra a kamatlábakat illetően, a fókuszban a döntés utáni sajtókonferencia és az azzal kapcsolatos nyilatkozatok állnak, hogy a Bank mikor áll majd készen a kamatlábak emelésére. Az utolsó értekezlet után a korona árfolyama csökkent a bank enyhítés-párti kijelentése hatására, miszerint 2015 4. negyedévéig nem veszi fontolóra a kamatláb emelését. Szeptemberben a központi bank azt mondta, hogy 2014. 4. negyedévében megkezdi a kamatlábak emelését.
 • Az eurozóna M3 pénzkínálata az előrejelzés szerint éves szinten +1,3%-os ütemben növekedett februárban, ami enyhe gyorsulást jelent a januári, éves szinten +1,2%-os ütemhez képest. Ezáltal a 3 hónapos mozgóátlag változatlanul +1,2% marad. A piac ezenkívül figyeli, hogy a hitelezés és a hitelteremtés csökkenésének ütemében januárban tapasztalt lassulás folytatódik-e.
 • A francia fogyasztói bizalmi index márciusban várhatóan 85 marad, miközben Olaszország üzleti bizalmi indexe azonos hónapra vonatkozóan az előrejelzés szerint 99,1-ről 99,5-re emelkedik.
 • Az Egyesült Királyságban a Bank of England közzéteszi a március 19-én tartott pénzügy-politikai értekezletének nyilatkozatait. Eközben az Egyesült Királyság viszonteladói értékesítése (az autók kivételével) az előrejelzés szerint februárban havi szinten +0,3%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent a januári -1,5%-os adathoz képest. Ez pozitív hatást gyakorolna az angol fontra.
 • Az USA-ban a 4. negyedéves GDP harmadik becslését várhatóan felfelé korrigálják negyedéves szinten +2,7%-ra (SAAR) a második, negyedéves szinten +2,4%-os becslésről. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya (a március 22-én befejeződött hétre) várhatóan 324 ezer (az előző heti 320 ezer). Mindazonáltal a 4 hetes mozgóátlag 327 ezerről 321 ezerre csökkenne. A függőben lévő lakásértékesítések februárban az előrejelzés szerint havi szinten +0,2%-ra gyorsultak (januárban havi szinten +0,1% volt). Mindezek kedvező hírek lennének, amelyek fellendíthetik az amerikai dollárt.
 • Az európai nap során a clevelandi Fed elnöke, Sandra Pianalto, az EKB Kormányzótanácsának egyik tagja, Erkki Liikanen és az EKB Kormányzótanácsának másik tagja, Carlos Costa tartanak beszédet.

EUR/USD

EURUSD_27Mar2014

 • Az EUR/USD pár csökkent, és ismét az 1,3770-es (T1) támaszszint és a 200 periódusú mozgóátlaga közelében van. Ezen támaszszinti tartomány egyértelmű, lefelé történő áttörése megerősítené a korábban említett, alacsonyabb minimum szintet, és hosszabbításokat indítana el a következő támaszszint, az 1,3715-ös (T2) szint irányába, a február 3. és március 13. közötti rövid távú növekvő trend 50%-os visszatérési szintjének közelében. Másrészt az 1,3965-ös (E3) ellenállásszint felfelé történő áttörése megerősítheti, hogy a közelmúltbeli csökkenés csupán az előző növekvő trend 38,2%-os visszatérési szintje volt.
 • Támaszszint: 1,3770 (T1), 1,3715 (T2), 1,3650 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3845 (E1), 1,3880 (E2), 1,3965 (E3).

 

USD/JPY

USDJPY_27Mar2014

 • Az USD/JPY pár csökkent, de elérte a támaszszintet a 101,85-ös (T1) sávon, és emelkedett. A visszapattanás tesztelheti a 102,70-es (E1) ellenállásszintet. Mindazonáltal a devizapár általános kilátása semleges marad, mivel az árfolyam március 20. óta ezen korlátok között van. Mindkét mozgóátlag oldalirányba mutat, miközben a napi grafikonon a napi MACD és a napi RSI is semleges szintjei közelében van, ami megerősíti a devizapár oldalirányú útvonalát.
 • Támaszszint: 101,85 (T1), 101,25 (T2), 100,75 (T3).
 • Ellenállásszint: 102,70 (E1), 103,40 (E2), 103,75 (E3).

 

EUR/GBP

EURGBP_27Mar2014

 • Az EUR/GBP pár lefelé áttörte a 0,8340-es korlátot, és lehetséges kettős csúcsot formált. Az árfolyam most valamelyest a 0,8300-as (T1) támaszszint felett van, és az egyértelmű, lefelé történő áttörése meghosszabbíthatja a csökkenést és tesztelheti a következő támaszszinti sávot (0,8260 – T2). Mindkét momentum mutatószám továbbra is csökkenő útvonalat követ. Az MACD jelző és zérus vonala alatt van, megerősítve ezáltal a közelmúltbeli medve jellegű momentumot.
 • Támaszszint: 0,8300 (T1), 0,8260 (T2), 0,8200 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8340 (E1), 0,8400 (E2), 0,8460 (E3).

Arany

XAUUSD_27Mar2014

 • Az arany szerdán az 1310-es akadály alá csökkent. Ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy az árat ezen sáv alatt tartsák, várhatóan tesztelik az 1290-es (T2) támaszszintet, amely egybeesik a december 20. és március 14. közötti előremenetel 50%-os visszatérési szintjével. Az 50 periódusú mozgóátlag közeledik a 200 periódusú mozgóátlaghoz, és a közeljövőben bekövetkező, medve jellegű áttérés további negatív jelzés lenne. Amíg a fém alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el mindkét mozgóátlag alatt, a rövid távú kilátás csökkenő marad.
 • Támaszszint: 1310 (T1), 1290 (T2), 1265 (T3).
 • Ellenállásszint: 1325 (E1), 1342 (E2), 1354 (E3).

Olaj

CLK4_27Mar2014

 • A WTI emelkedett, és sikeresen áttörte a 100,00-as korlátot. Az ár várhatóan tovább emelkedik, és teszteli a 101,00-es ellenállásszinti akadályt. Az MACD – amely már bika jellegű tartományban van – felfelé áttért indító vonalán, ami megerősíti az ár mozgásának növekvő momentumát. Amíg a WTI a lila növekvő tartományban van, a rövid távú kép pozitív marad.
 • Támaszszint: 100,00 (T1), 98,30 (T2), 97,30 (T3).
 • Ellenállásszint: 101,00 (E1), 103,00 (E2), 105,00 (E3).

 

640x40_feher
Scroll To Top