ingyenes webstatisztika

További 20 évig üzemelhet a Paksi Atomerőmű kettes blokkja

További 20 évig üzemelhet a Paksi Atomerőmű kettes blokkja, miután egyéves eljárás eredményeként az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta az engedélyt a tervezett üzemidőn túli üzemelésére. Az új engedély 2034. december 31-ig szól.

Az erről szóló hirdetményt és határozatot a nukleáris hatóság kedden tette közzé honlapján. A határozatban szerepelnek azok a feltételek is, amelyeket a hatóság előírt a kérelmező MVM Paksi Atomerőmű Zrt. részére.
A hazai villamosenergia-termelés hozzávetőleg felét biztosító Paksi Atomerőmű első, eredetileg 440 megawattos reaktorblokkja 1982-ben kezdte meg működését, amelyet 1987-ig még három blokk üzembe helyezése követett.
Az elmúlt években elvégzett módosításoknak köszönhetően ma már 500 megawatt teljesítményű blokkok eredetileg engedélyezett üzemideje 30 év. A tervezett üzemidő meghosszabbításának előkészítése több mint két évtizede kezdődött el.
Az atomerőmű honlapján olvasható, hogy 2000-ben egy részletes megvalósíthatósági tanulmány kimondta: „az üzemeltetési és karbantartási gyakorlatnak, a szerkezetek és rendszerelemek robusztus konstrukciójának, illetve a számos felújításnak és biztonságnövelő intézkedésnek” köszönhetően lehetőség van az üzemidő további 20 évvel történő meghosszabbítására.
A tovább üzemeltetés hatósági engedélyhez kötött. Ezt blokkonként kell kérelmeznie a Paksi Atomerőműnek. Az egyes blokkra vonatkozó engedélyt 2012 decemberében adta ki az Országos Atomenergia Hivatal. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top