ingyenes webstatisztika

Tovább zuhantak a termelői árak Kínában márciusban, az infláció mérséklődött

Tovább zuhantak a termelői árak Kínában márciusban, miközben az infláció mérséklődött a februári szinthez képest.

Az év harmadik hónapjában a termelői árak éves bázison 1,5 százalékkal zuhantak a februári 0,4 százalékos csökkenés után. Elemzők 1,1 százalékos deflációt jósoltak. A termelői árak Kínában a múlt hónapban a legnagyobb mértékben estek vissza tavaly október óta, akkor 1,6 százalékos zsugorodást jelentettek. Az első negyedévben 0,6 százalékos csökkenést mértek éves összevetésben.
A fogyasztói árindex emelkedése ezzel szemben mérséklődött: az előző év azonos időszakához képest 4,3 százalékos növekedést mértek a februári 5,2 százalékos adat után. Elemzők 4,8 százalékra számítottak. Az infláció januárban 5,4 százalékra emelkedett Kínában, amivel csaknem kilencéves csúcsot ért el – 2011 októbere óta ugyanis nem nőtt ekkora mértékben a fogyasztói árindex. A márciusi adat azonban tavaly október óta a legenyhébb áremelkedést tükrözi – akkor 3,8 százalékos inflációt közöltek.
Az első negyedévben a fogyasztói árak 4,9 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.
A kínai statisztikai hivatal pénteki közleménye szerint a legnagyobb mértékű – 18,3 százalékos – drágulás az élelmiszerek árában volt megfigyelhető márciusban éves összevetésben. Ez enyhe mérséklődést jelent a februári, 21,9 százalékos emelkedéshez képest.

A statisztikai hivatal számítása szerint az élelmiszerek árának nagy mértékű emelkedése 3,70 százalékkal húzta felfelé a teljes fogyasztói árindexet márciusban. Az élelmiszerek árát jellemzően elsősorban az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestisjárvány miatt az egekbe szálló disznóhús ára húzza felfelé – a múlt hónapban 116,4 százalékkal emelkedett, ám ez enyhe javulást jelent a februárban közölt, 135,2 százalékos dráguláshoz képest.
Az új koronavírus járvány miatt megcsappant utasforgalom következtében a repülőjegyek árában 28,5 százalékos csökkenést mértek márciusban a tavalyi év azonos időszakához képest.
Az áremelkedés vidéken változatlanul markánsabbnak bizonyult: éves bázison 5,3 százalékkal kapaszkodtak fel a fogyasztói árak az év második hónapjában, szemben a városokban mért 4,0 százalékkal.
Az élelmiszerek és az energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció 1,2 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top