ingyenes webstatisztika

Történelmi pillanat, kamatot emelt Amerika!

Történelmi pillanathoz érkeztünk, hiszen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap este 2006. június 29-e óta ismét kamatot emelt. A kamatmeghatározó ülést követően vegyes teljesítményt mutattak a részvényindexek – Kovács Bálint, Equilor.

Történelmi pillanathoz érkeztünk, hiszen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap este 2006. június 29-e óta ismét kamatot emelt. A várakozásoknak megfelelően az irányadó kamatszint 25 bázisponttal 0,25-0,5%-ra módosult. A kamatmeghatározó ülést követően vegyes teljesítményt mutattak a részvényindexek, de a sajtótájékoztató egyértelműen javította a befektetői hangulatot.

A részvénypiaci emelkedés több tényezőre vezethető vissza. Egyfelől a vártnak megfelelő kamatemelés azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye javul és a jegybank arra számít, hogy a növekedési ütem erősödni fog a következő időszakban. Ezt a jegybankelnök, Janet Yellen is megerősítette, valamint jelezte, hogy a hazai és a nemzetközi gazdasági kockázatokat megfelelően tudja kezelni a Fed.

Másfelől a jegybankárok kamatszintekre vonatkozó, úgynevezett “dot-plot” táblán alapuló várakozásai középtávon lefelé módosultak, a szeptemberi jelentéshez képest 2017 és 2018 év végére is alacsonyabb alapkamattal számolnak a Fed-bankárok. Ahogy az a jegybanki kommunikációban már többször is láthattuk, 2016 év végéig negyedévente várható kamatemelés, így az irányadó ráta jövő év végéig megközelítheti az 1,5%-ot.

Harmadrészt Yellen kifejtette, hogy a kamatemelési ciklus lassú ütemű kamatmódosítást hozhat, elkerülve a túlzott emelésből eredő negatív hatásokat. A jegybankelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a Fed továbbra is gazdaságtámogató monetáris politikát fog folytatni, és ha szükséges, készek arra, hogy (jegybanki lazító intézkedésekkel) beavatkozzanak.

Yellen szerint jelentős javulást láthattunk a gazdaság több szektorában, de az infláció továbbra is a jegybank középtávú célszintje alatt ingadozik. A jegybankelnök újságírói kérdésre sem fejtette ki, milyen módon várható a fogyasztói árszint drasztikus emelkedése, de azt közölte, hogy 2016-ban már 1,6%-os rátával számolnak az idei 0,4%-kal szemben. Megjegyezendő, hogy a Fed a szeptemberi előrejelzéséhez képest 10 bázisponttal korrigálta le az inflációs várakozásukat (1,7%-ról 1,6%-ra).

A jegybanki alapkamat emelkedése az állampapír piacon is éreztette hatását, elsősorban a rövid lejáratú hozamszintek ugrottak meg, a 2 éves lejáratú állampapír hozama 2010 óta először ismét 1% felé került. A dollár a részvénypiacokhoz hasonlóan erősödött.

A mostani kamatemelés hatása meglátásunk szerint nem veti vissza a személyes fogyasztást. Ugyan a jegybanki alapkamathoz köthető különféle hitelkamatok is felfelé módosultak, de a lakosság GDP-hez mért eladósodottsága közel 20%-kal került lejjebb a válság idején látott szinteknél, így jóval kisebb megterhelést jelent a háztartásoknak a hitelkamatok emelkedése.

Forrás: GazdaságTV.hu

 

640x40_feher
Scroll To Top