ingyenes webstatisztika

Történelmi mélyponton Győr megyében a munkanélküliség

Történelmi mélypontra csökkent Győr megyében a munkanélküliség tavaly decemberben, a regisztrált álláskeresők száma nem volt ilyen alacsony a foglalkoztatási törvény 1991-es életbe lépése óta – közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja pénteken az MTI-vel.

A hivatal tájékoztatása szerint december végén a munkanélküliek száma Győr-Moson-Sopronban 6437 volt, 9,9 százalékkal alacsonyabb az egy hónappal, és 44 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A 3,1 százalékos munkanélküliségi ráta az egy évvel korábbinál 2,5, az előző havinál 0,4 százalékponttal jobb.
Kara Ákos (Fidesz), az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke az adatokat kommentálva az MTI-nek elmondta: ahogy hosszabb, ideje, úgy most is a kormány által támogatott járműipari beruházások és azok egyre számosabb beszállítói működése az egyre javuló tendencia alapja.     Egy év alatt Győrben 6,8-ról 3,8, Kapuvár térségében 5,4-ről 3,4, Mosonmagyaróvár körzetében 4,9-ről 3,1, Sopronban 3,6-ról 1,9, Csorna körzetében 4,5-ről 2 százalékra csökkent a munaknélküliségi ráta.
Iskolai végzettség alapján a Győr-Moson-Sopron megyei álláskeresők összetétele eltér az országos átlagtól, ahol az alapfokú végzettségűek vannak túlsúlyban. A Kisalföldön ezzel szemben az álláskeresők 64,2 százaléka középfokú, 8,6 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és 27,2 százalék a legfeljebb az általános iskolát fejezettek aránya.
A képzetlenek aránya jelenleg a legalacsonyabb az országban, mely a jobb foglalkoztatási helyzetnek köszönhető, valamint annak, hogy a képzéseknél elsősorban a képzetlenek kerülnek bevonásra, ezzel elhelyezkedési lehetőségeik javulnak – írják.
A tájékoztató szerint 2013 utolsó hónapjában 606  pályakezdő álláskereső volt, számuk 28,6 százalékkal volt kevesebb, mint novemberben és 45,6 százalékkal kevesebb, mint 2012 decemberében. Valamennyi kirendeltség csökkenést tapasztalt, a legnagyobb mértékűt, egy hónap alatt 40,8 százalékosat Sopronban.
Decemberben 5188 kiközvetíthető állás volt a megyében, ebből 2286 volt frissen bejelentett. Novemberhez képest decemberben a közigazgatás, a védelem és a kötelező társadalombiztosítás tevékenység területéről érkezett be a legtöbb állásajánlat. Az új ajánlatok 18,4 százalékát a feldolgozóipar adta; ezen belül a legnagyobb arányt a gépipar és azon belül a járműgyártás képviselte.
Ebben kiemelkedő szerepe van az Audi Hungária beruházásának és a beszállítóként hozzákapcsolódó kis- és középvállalkozásoknak – jegyzik meg, jelezve, decemberben keresettek voltak a betanított munkások, építőipari segédmunkások, targoncavezetők, mechanikai-gép összeszerelők, takarítók és konyhai kisegítők. Ugyanakkor igény volt egyéb műszaki foglalkozásúakra, hegesztőkre, egyszerű ipari foglalkozásúakra. Emellett folyamatos kereslet mutatkozik az idegen nyelvet beszélő, gépiparhoz kapcsolódó végzettséggel bíró mérnökökre.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top