ingyenes webstatisztika
Home / _BI / Törökországot biztonságos származási országnak fogják nyilvánítani, ahova vissza lehet küldeni a migránsokat
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Törökországot biztonságos származási országnak fogják nyilvánítani, ahova vissza lehet küldeni a migránsokat

Törökországot biztonságos származási országnak fogják nyilvánítani az európai uniós tagországok, ahova vissza lehet küldeni a migránsokat – közölte Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtök délelőtt Brüsszelben.

“Teljességgel elfogadhatatlan, hogy mindenki Európába jöhet, aki akar. Ezért van szükség törvényes útvonalra a valódi menekültek számára” – hangsúlyozta Thomas de Maiziere, és védelmébe vette az uniós és török vezetők hétfői rendkívüli csúcstalálkozóján született elvi megállapodást.
Szerinte az Európai Unió nagyon jó úton halad a migrációs válság kezelésében. Koordinált, uniós szintű válasz született a problémára, és ennek nyomán jelentősen csökkent a kontinensre érkezők száma, Németországba nagyjából tizedannyian érkeznek, mint tavaly ősszel – mondta.
A hétfői EU-török csúcsértekezlet jelentős szerepet játszott abban, hogy a nyugat-balkáni útvonal mostanra lezártnak tekinthető – jelentette ki a miniszter, aki azt szeretné, ha ez tartósan így is maradna. Hozzátette, hogy a migránsáradat csaknem véget ért ezen az útvonalon.
De Maiziere kijelentette: a cél az, hogy csökkentsék az Európába érkezők számát, felszámolják az embercsempész-hálózatokat, együttműködjenek Törökországgal és segítséget nyújtsanak Görögországnak.
Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter élesen bírálta Törökországot, amiért hétfőn újabb követelésekkel állt elő a brüsszeli csúcstalálkozón.
Véleménye szerint Európának következetesnek kell maradnia, és nem adhatja fel értékeit az EU-török cselekvési tervről folytatott tárgyalásain.
Leszögezte, hogy már az unió keleti határain meg kell állítani a migránsáradatot, amiben Törökországnak kulcsszerepe van. Hozzátette: Ankarának meg kell mutatnia, hogy képes erre, és azt követően lehet továbblépni, tárgyalni a vízumliberalizációról vagy az ország uniós tagságáról. Törökország ugyanis a vízumkényszer eltörlését és újabb csatlakozási tárgyalások megnyitását kérte az uniós vezetőkkel hétfőn tartott brüsszeli csúcstalálkozóján.
Az osztrák miniszter elmondta, hogy országa nem változtat a véleményén, és kitart amellett, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalnak továbbra is zárva kell maradnia. Szerinte erre azért van szükség, hogy az ellenőrizetlen illegális bevándorlásnak végérvényesen véget lehessen vetni. Mikl-Leitner úgy vélte, hogy nem szabad hiú reményt kelteni a migránsokban. Mint mondta, világos üzenetre van szükség: nem érdemes útnak indulni a Balkánon keresztül Európa felé.
Az uniós belügyminiszterek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán főként a terrorizmus elleni harc és a migrációs válság kezelésének kérdése áll a középpontjában.
Uniós diplomáciai források korábban arról tájékoztatták az MTI-t, hogy az ülésen részt vevő miniszterek várhatóan meghosszabbítják az ukrajnai válság miatt orosz és oroszbarát ukrán személyek ellen elrendelt szankciókat.
(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×