ingyenes webstatisztika

Török elnök – Abdullah Gül: nagy nyereséget és kis kockázatot jelent Törökország

A Törökországgal kiépítendő üzleti kapcsolatok nagy nyereséggel és kis kockázattal kecsegtetnek – mondta Abdullah Gül török államfő a III. Magyar-Török Üzleti Fórumon, Budapesten.

Bár Magyarország és Törökország hasonló árucikkeket termel – például mindkét országban jelentős az autógyártás -, így bizonyos szempontból egymás versenytársai, meg kell találni azokat a közös pontokat, amelyek mentén a két ország szorosabb gazdasági kapcsolatokat építhet ki – hangsúlyozta az elnök.
Ismertette, hogy a török vállalatok magyarországi befektetéseinek értéke 60-70 millió dollár, amely jóval alacsonyabb a más országokba irányuló befektetéseknél. Ez szavai szerint azt mutatja, hogy az üzletemberek még nem ismerték fel a két ország közötti kapcsolatépítésben rejlő lehetőségeket. Abdullah Gül szerint a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez jó alapot ad, hogy a politikai együttműködés kiváló Magyarország és Törökország között.
A török államfő hangsúlyozta, hogy Magyarország gazdaság nagyon erős, a gazdasági mutatók tanúsága alapján a fejlődés megindult. Törökország is nagyon gyorsan fejlődik, folyamatosan növekszik – tette hozzá. Bár néhány éve az ország Magyarországhoz hasonlóan válságot élt át, a reformok eredményeként mára Európa hatodik legnagyobb gazdasága lett – mutatott rá.
A török elnök szerint fontos, hogy a két ország nagyvállalatai nyissanak egymás felé. A magyar és török cégek lehetséges együttműködési területei között említette az energetikát, továbbá azt, hogy a két ország vállalatai közösen jelenhetnek meg harmadik országok piacain például Közép-Ázsia vagy a Kaukázus térségében. Ha a vállalatok “megnyitják az ajtót”, a jelenleg kétmilliárd dollár értékű kereskedelmet is sikerülhet ötmilliárd dollárra növelni – vélekedett.
A hétfői üzleti fórum célja szavai szerint az üzletemberek szorosabb együttműködése, amelyhez a két ország politikai vezetése minden szükséges segítséget megad.
Abdullah Gül vasárnap érkezett hivatalos látogatásra Budapestre. Hétfő délelőtt a Sándor-palotában találkozott Áder János köztársasági elnökkel, majd az Országházban Kövér László házelnökkel.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top