ingyenes webstatisztika

Tizenegy pénzpiaci közvetítő engedélyét vonta vissza az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tizenegy független pénzpiaci közvetítő engedélyét vonta vissza az elmúlt hetekben, mivel azok többszöri felszólítás ellenére sem teljesítették rendszeres féléves adatszolgáltatási kötelezettségüket – közölte az MTI-vel a jegybank csütörtökön.

A jegybank 2018-tól, vagyis az adatszolgáltatás jogszabályi elrendelését követő évtől összesen 209 figyelmeztetést küldött az adataik benyújtásával késlekedő pénzpiaci szereplőknek. Most azoknak a közvetítőnek vonta vissza az engedélyét, amelyek több felhívás és határozati kötelezés ellenére sem szolgáltattak adatot magukról.

Az MNB 2020-ban eddig 21 pénzpiaci közvetítő engedélyének visszavonását kezdeményezte, további 17 közvetítő maga kérelmezte a visszavonást.
Piactisztító tevékenysége során az MNB négy éve közel 2000, megbízó nélkül nyilvántartott tőkepiaci közvetítőt törölt nyilvántartásából.
Magyarországon 553 független pénzpiaci közvetítő (alkuszok, többes ügynökök, illetve többes kiemelt közvetítők) tevékenykedik. A közvetítők súlyát jelzi, hogy azok 2019-ben mintegy 805 milliárd forintnyi hitel, lízing és lakástakarékpénztári szerződést közvetítettek, és az ezekhez kötődő szerződések száma megközelítette a 320 ezret.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top