ingyenes webstatisztika
Home / Külföld / Európa / Tiltakozik a gyűlölködés és álhírterjesztés visszaszorításáról szóló német törvény ellen a legnagyobb lengyel újságírói szervezet

Tiltakozik a gyűlölködés és álhírterjesztés visszaszorításáról szóló német törvény ellen a legnagyobb lengyel újságírói szervezet

A legtöbb lengyel újságírót tömörítő Lengyel Újságíró Szövetség (SDP) a gyűlölködés és álhírterjesztés visszaszorításáról szóló német törvény ellen tiltakozik a lengyel sajtóban pénteken ismertetett nyílt levélben.

A neves lengyel újságírók, köztük Pawel Lisicki, a DoRzeczy konzervatív lap szerkesztője, Krzysztof Skowronski, az SDP elnöke, Bronislaw Wildstein író, a Sieci konzervatív hetilap munkatársa által is jegyzett levél felidézi: Németországban az év elején hatályba lépett jogszabály értelmében a közösségi portálok üzemeltetői akár ötmillió euró pénzbüntetést kaphatnak, ha nem reagálnak megfelelő módon a jogsértő, gyűlöletbeszédnek talált bejegyzésekre.
Az SDP a szólásszabadság “drasztikus sértésének” tartja többek között azt, hogy a bejegyzések minősítéséről végső soron a szövetségi igazságügyi hivatal (BfJ) dönt. Az ilyen megoldás “a megszorító cenzúra hagyományos intézményére” emlékeztet – áll a levélben.
Az aláírók “a legnagyobb nyugtalansággal figyelik a közvita szabadságának németországi tönkretételét”, valamint azt, hogy Berlin “a tekintélyelvű és illiberális államokra jellemző megoldásokhoz” folyamodik. A szólásszabadságot a demokrácia alapelvének minősítve, az SDP szolidaritását fejezi ki a német újságírókkal és bloggerekkel.

     
A lengyel újságírók “mély megdöbbenéssel” nyugtázzák azt is, hogy a szólásszabadság e korlátozása eddig nem talált “megfelelő és arányos” reakcióra az uniós intézmények részéről – áll a dokumentumban, mely a német jogszabály szembeni határozott tiltakozásra hívja fel az Európai Unió összes tagállamában dolgozó újságírókat és bloggereket. Amennyiben a németországi megoldás nem váltja ki az újságírók megfelelő reakcióját, félő, hogy “Németország példáját követve, más kormányok is megpróbálkoznak a szólásszabadság rombolásával” – szögezi le az SDP.
(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×