ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.05.05

A PMI-indexek jelzik, hogy Európa toppon van A tegnap közzétett áprilisi beszerzési menedzser indexek (PMI-indexek) jelezték, hogy Európa látszólag toppon van a világban. Az euróövezet Markit gyártási PMI-indexe az ISM gyártási index fölé emelkedett, ami ritkán fordul elő és rendszerint erősebb euró kíséri.

A PMI-indexek jelzik, hogy Európa toppon van A tegnap közzétett áprilisi beszerzési menedzser indexek (PMI-indexek) jelezték, hogy Európa látszólag toppon van a világban. Az euróövezet Markit gyártási PMI-indexe az ISM gyártási index fölé emelkedett, ami ritkán fordul elő és rendszerint erősebb euró kíséri. A múltbeli teljesítmény azonban nem garancia a jövőbelire, különösen azért, mert az EKB monetáris politikája valószínűleg nem fog változni, nem számít, hogy mennyire kedvezőek a PMI-indexek. Az eddig közzétevő 28 legjobb ország közül a 10 legjobb mind európai. Olaszország mutatta a legnagyobb javulást az utóbbi három hónap során, ami talán az eléggé alacsony szintről indulás előnyének bizonyítéka. Megjegyzendő azonban, hogy Svédország kiváló minősítésű ország (az alábbi grafikon jobb szélső részén), ami jelzi, hogy a Riksbank jobban aggódik a defláció, mintsem a gazdaság általános „egészségessége” miatt, amely viszonylag erősnek tűnik. Talán megengedhetik maguknak, hogy kevésbé aggódjanak a defláció miatt a jövőben, amely esetben a SEK erősödhet. Sajnos a görög PMI-index (nem látható) csökkent, jelezvén, hogy az ottani zavargások ártanak a bizalomnak és a gazdaságnak. Kanada indexe jelentősen romlott. Az ázsiai PMI-indexek (nem látható) eléggé negatívak; Szingapúré például 49,4-re csökkent, amely 2013. február óta a legalacsonyabb szint. Más ázsiai országok gyártási tevékenysége (pl. Dél-Korea, Tajvan és Indonézia) is csökkent. Ez arra utal, hogy a globális növekedés lassul, ami negatív lehet a növekedésre érzékeny árudevizák számára.

 • Evans (Fed): a „galamb” továbbra is dalol A chicagói Fed elnöke, Charles Evans tegnap ismét bizonyította enyhítés-párti hozzáállását. Elmondása szerint a gazdaság látszólag „fenntartható növekedési útvonalon van, amely egymagában támogatja a hamarosan bekövetkező kamatlábemelést”. Azonban szeretne „megerősítést” kapni azzal kapcsolatban, hogy az 1. negyedév gyengesége csak átmeneti volt, és elismételte felhívását, hogy 2016-ig nulla közelében tartsák a hitelköltségeket. Szerinte az infláció 2018-ig nem fogja elérni a Fed 2%-os célkitűzését. Ez valószínűleg az FOMC egyik szélsőséges elemére, mintsem az FOMC álláspontjára utal.
 • Az RBA 25 bázisponttal csökkentett a várakozásoknak megfelelően; az AUD erősödött Az RBA ma a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette a kamatlábakat. Elmondásuk szerint a deviza további gyengülése valószínű és szükséges az árucikkek árának csökkenése miatt. Mindazonáltal az AUD jelentősen visszapattant a hír közzététele után, látszólag azért, mert az RBA kivette a könnyítési irányt a nyilatkozatból. Azonban nem hiszem, hogy ez helytálló. Az RBA ugyanígy cselekedett, amikor legutóbb februárban csökkentette a kamatlábakat. Az utolsó bekezdés sem jelezte a kamatlábak jövőbeli irányát. A februári általános gazdasági értékelés kétségkívül pesszimistább volt, mint most, bár a konklúzió – „A gazdaság valószínűleg egy ideig bizonyos mértékű tartalék kapacitással fog működni” és az infláció „konzisztens marad a célkitűzéssel” – pontosan egyező volt. Amikor azelőtt 2013. augusztusban csökkentette a kamatlábakat, elhangzott, hogy „a Tanács továbbra is értékeli a kilátást és szükség szerint módosít a politikán…”, de ezután 2015. februárig változatlanul hagyta a kamatlábakat. Ezért látható, hogy intézkedésre kerülhet sor három hónappal azután, miután nem tesznek megjegyzést szándékukról, miközben változatlanul hagyhatják a kamatlábakat 1,5 évre, miután arra utalnak, hogy további intézkedéseket foganatosítanak. Más szóval nem hagyatkoznék annyira arra a tényre, hogy nem hangzott el megjegyzés a kamatlábak irányával kapcsolatban. Kína további lassulására és az ausztráliai üzleti befektetések további lassulására számítok, amelyek további kamatlábcsökkentésekhez és gyengébb devizához vezethetnek.
 • A holnapi nap fontos Görögország számára A görög kormány látszólag kétszeres erőbedobással munkálkodik azon, hogy megállapodásra jusson, amely által az EKB továbbra is finanszírozhatja a görög bankokat. Az EKB holnap tartandó szokásos heti értekezletén ismét tárgyalást folytatnak a korrekciós tényezőről ( „haircut”), amelyet a sürgősségi likviditási támogatásért (ELA) cserébe a görög bankok által nyújtott biztosítékokra alkalmaznak. A ráta jelenleg 23%. A Kathimerini görög újságban az áll, hogy az EKB fontolgatja a ráta 44%-ra, 65%-ra vagy 80%-ra emelését. A korrekciós tényező emelése esetén a bankoknak nagyobb biztosítékot kell nyújtaniuk, vagy kevesebb tőkejuttatást kapnak, amely esetben bizonyos mértékben hiteleket kell visszafizettetniük. Ez jelentősen fokozná a görög kormányra nehezedő nyomást.
 • Jiannisz Dragaszakisz miniszterelnök-helyettes és Euklid Tszakalotosz (a Görögország tárgyalási csapatának „koordinálásával” megbízott) külügyminiszter ma Frankfurtban találkozik az EKB elnökével, Draghival. Megpróbálják rávenni az EKB-t arra, hogy növelje a Görögországnak nyújtandó rendkívüli tőkejuttatás összegét és emelje a Görögország által kibocsátható államkötvények maximális mennyiségét. A gond az, hogy az EKB csak fizetőképes bankoknak nyújthat rendkívüli tőkejuttatást. Ha azonban a görög kormány fizetésképtelenné válik, akkor valószínűleg sok görög bank megy csődbe (mivel eszközeik nagy része görög államkötvényekből áll). Ha az „intézmények” és a görög kormány közötti tárgyalások jól haladnak, az EKB biztosíthatja, hogy Görögország nem lesz fizetésképtelen. Ha azonban a tárgyalásokon nem lesz előrelépés, az EKB-nak be kell rekesztenie Görögország finanszírozását.
 • Eközben az IMF arra figyelmeztetett, hogy Görögország annyira „kisiklott” a segélyprogramot illetően, hogy az IMF esetleg nem fogja támogatni, kivéve, ha az európai hitelezők jelentős összegeket engednek el az államadósságból. Ha az IMF visszatartja a 7,2 milliárd € összegű segély felét, Görögország pénze valószínűleg ebben a hónapban elfogy. Ez problémába sodorja Görögország eurózónabeli hitelezőit. Hajthatatlanul ellenzik az adósság elengedését, de az IMF támogatása kulcsfontosságú.
 • Az EKB vagy az IMF – amelynek tagjainak nem kell választáson indulniuk – ismét annak megtételére kényszerülhet, amit a politikusok nem mernek megtenni. Senki sem akar nyomot hagyni azon a pisztolyon, amely megöli az euróövezetet.
 • Mai események: Az európai nap Svédország márciusi ipari termelésének közzétételével kezdődik. Az előrejelzés szerint fordulat állt be, és a februári, havi szinten -0,1%-os adatról havi szinten +0,2%-ra fog emelkedni. Ez fokozhatja a korona erősségét, miután a Riksbank váratlanul a hivatalos pénzforgalmi kamatláb változatlan szinten tartása mellett döntött.
 • Az Egyesült Királyságban az áprilisi építőipari PMI-indexet teszik közzé, amely az előrejelzés szerint 57,8-ról 57,4-re csökkent. Pénteken az ország gyártási PMI-indexe is csökkenést mutatott. Az építőipari PMI-index csökkenése megerősítené a növekedés lassulását, amelyet a gyártási index jelzett. A kedvezőtlenebb 1. negyedéves GDP növekedési ráta után a PMI-indexek további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az Egyesült Királyság gazdasága veszít lendületéből.
 • Az USA-ban az áprilisi végleges Markit szolgáltatási szektorbeli PMI-indexet teszik közzé, amely várhatóan megfelel a kezdeti becslésnek. A befektetők figyelme azonban szokás szerint az ISM nem gyártási PMI-indexre irányul, amely az előrejelzés szerint valamelyest csökkent. Ez kissé negatívan érintheti a dollárt. Az USA márciusi kereskedelmi mérlege is napvilágot lát.
 • Kedden nem lesz fontos beszéd.
 • Az ázsiai nap során, mielőtt holnap munkába érkezünk, Ausztrália közzéteszi a márciusi viszonteladói értékesítést. Várhatóan havi szinten +0,7%-ról +0,4%-ra lassult, ami miatt jobban érzékelhető a gazdasági lassulás. Új-Zéland 1. negyedéves munkanélkülisége várhatóan 5,7%-ról 5,5%-ra csökkent, aminek nagy része a részvételi arányban beállt csökkenésnek tulajdonítható, ezért nem vagyok benne biztos, hogy az NZD fellendül-e.

 

Az EUR/USD pár visszatérése folytatódik

 • Az EUR/USD pár csökkenése hétfőn folytatódott, és jelenleg valamelyest az 1,1115-ös (S1) támaszszint felett zajlik a kereskedés. A rövid távú kép szerintem pozitív marad, de mielőtt biztos leszek a növekvő mozgást illetően, inkább várnék az 1,1260-as (R1) tartomány feletti egyértelmű zárásra. Egy ilyen áttörés előkészítheti a terepet a hosszabbításokhoz a következő akadály felé (1,1375 – R2), amelyet a február 26-i csúcs határoz meg. Mindazonáltal figyelembe véve a momentum mutatószámokat, számítanék arra, hogy további visszatérés következhet be. Az RSI az 50-es szint felé tartott, miután kilépett túlvásárolt tartományából, miközben az MACD indító vonala alatt van és lefelé mutat. Az 1,1115-ös (S1) szint lefelé való áttörése valószínűleg megerősíti a visszatérés folytatódását, és talán megcélozza az 1,1045-ös (S2) kulcsfontosságú tartományt, ezúttal támaszszintként. A napi grafikonon az 1,1045-ös (S2) szint felfelé való áttörése a lehetséges kettős aljú alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat.
 • Támaszszint: 1,1115 (S1), 1,1045 (S2), 1,0990 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,1260 (R1), 1,1375 (R2), 1,1445 (R3)

Az AUD/USD pár vételi megbízásokat váltott ki valamelyest a 0,7800-as szint alatt, az RBA döntését követően

 • Az AUD/USD pár csökkent a keddi európai délelőtt során, miután az Ausztrál Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatlábat. A pár azonban néhány vételi megbízást váltott ki valamelyest a 0,7800-as (S2) támaszszint alatt, majd jelentősen emelkedett és felfelé áttörte a 0,7860-as (S1) most támaszszintté vált ellenállásszintet. Az árfolyam most várhatóan megcélozza a következő, 0,7920-as (R1) ellenállásszintet, ahol az áttörés valószínűleg meghosszabbítja a rallyt a 0,7975-ös (R2) akadály felé. Rövid távú mutatószámaink alátámasztják ezt az elképzelést. Az RSI visszapattant és 50-es szintje fölé emelkedett, miközben az MACD a legalsó szintre ért és hamarosan indító vonala fölé kerülhet. A 0,7800-as (S2) szint közeléből való visszapattanás megerősítheti a magasabb minimum szintet a napi grafikonon, és a középtávú kép valamelyest pozitív marad.
 • Támaszszint: 0,7860 (S1), 0,7800 (S2), 0,7720 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,7920 (R1), 0,7975 (R2), 0,8025 (R3)

Az EUR/JPY pár ellenállásszintre talált a 135,40-es szint körül és visszatért

 • Az EUR/JPY pár kezdett csökkenni, miután ellenállásszintre talált frakcionálisan a 135,40-es (R2) szint alatt. Az árfolyam jelenleg a 133,55-ös (S1) szint felett van, ahol az egyértelmű áttörés a csökkenés folytatódását jelezheti, és talán megcélozza a következő támaszszintet (132,50 – S2). A momentum jelzések alátámasztják nézetemet, miszerint a csökkenés valószínűleg folytatódik. Az RSI csökkent, miután kilépett túlvett tartományából, miközben az MACD a csúcsra került, majd jelző vonala alá csökkent. Mindazonáltal az árfolyam továbbra is jóval az április 15-i minimum szinttől induló, rövid távú növekvő trendvonal felett van, és emiatt a rövid távú trend pozitív marad. A lehetséges visszatéréseket korrekciós mozgásnak tartanám a következő emelkedés előtt. A napi grafikonon a 131,40-es (S3) felfelé való áttörése megerősítette a pozitív divergenciát a napi mutatószámok és az árfolyam mozgása között, és jelezte a következő magasabb maximum szintet. Ezért szerintem a középtávú kép is pozitívvá vált.
 • Támaszszint: 133,55 (S1), 132,50 (S2), 131,40 (S3)
 • Ellenállásszint: 134,60 (R1), 135,40 (R2), 136,20 (R3)

Az arany valamelyest emelkedett

 

 • Az arany valamelyest emelkedett hétfőn, de ellenállásszintre talált az 1193-as (R1) szinten, majd valamelyest visszatért. Figyelembe véve, hogy az MACD a legalsó szintre ért és felfelé áttért indító vonalán, miközben az RSI az 50-es szint felé emelkedett, a nemesfém várhatóan továbbra is emelkedik és talán megcélozza az 1200-as (R2) pszichológiai szintet. Bár a visszapattanás folytatódhat, fenntartom nézetemet a kilátás semlegességére vonatkozóan, mivel nincs egyértelmű trend struktúra a 4 órás grafikonon. A napi grafikonon a rövid távú mutatószámok egyensúlyi szintjeik körül mozognak, ami megerősíti a trend nélküli rövid távú képet.
 • Támaszszint: 1186 (S1), 1170 (S2), 1160 (S3)
 • Ellenállásszint: 1193 (R1), 1200 (R2), 1215 (R3)


A WTI csökkent és ismét támaszszintre talált az 58,40-es szint közelében

 • A WTI tegnap csökkent, de ismét támaszszintre talált az 58,40-es (S2) szint körül és visszapattant. A WTI ezen kulcsfontosságú támaszszint és az 59,85-ös (R2) ellenállásszint között mozog április 29. óta, ezért a rövid távú irány szerintem semleges. A trend nélküli módot órás mutatószámaink is alátámasztják. A 14 órás RSI és az órás MACD egyensúlyi szintjeik közelében mozog. A napi grafikonon továbbra is pozitív középtávú kilátás látható. Az 55,00-s szint április 14-én történt, felfelé való áttörése a kettős aljú alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat a közeljövőben. Azonban negatív divergencia van mindkét napi momentum mutatószám és az ár mozgása között, ami arra utal, hogy korrekciós mozgásra kerülhet sor, mielőtt a vevők ismét „meghúzzák a ravaszt”.
 • Támaszszint: 58,75 (S1), 58,40 (S2), 57,85 (S3)
 • Ellenállásszint: 59,00 (R1), 59,85 (R2), 60,00 (R3)
640x40_feher
Scroll To Top