ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.04.13

A dollár tovább rallyzik Azok, akik a nem mezőgazdasági munkaerő-állománnyal kapcsolatban kereskednek, a múlt heti eseményeket piros színnel kell bevezetniük a kereskedési naplójukba. A nem mezőgazdasági munkaerő-állomány egy évet tekintve a leginkább alulmaradt a várakozásokon, de a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások az azt követő héten minden nap emelkedtek.

A dollár tovább rallyzik Azok, akik a nem mezőgazdasági munkaerő-állománnyal kapcsolatban kereskednek, a múlt heti eseményeket piros színnel kell bevezetniük a kereskedési naplójukba. A nem mezőgazdasági munkaerő-állomány egy évet tekintve a leginkább alulmaradt a várakozásokon, de a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások az azt követő héten minden nap emelkedtek. Egy héttel később (azaz ma) a dollár valójában az összes G10 és a legtöbb általunk követett feltörekvő piacokbeli devizához képest magasabb szinten nyitott az egy héttel ezelőttihez képest. Az EUR/USD pár elérte az 1,0568-as szintet a pénteki késői európai/korai New York-i kereskedés során, majdnem „elsöpörve” a közelmúltbeli, március 15-i 1,0458-as minimum szintet, miközben a GBP/ USD pár új minimum szintre került ebben az 1,4587-es ciklusban, miután a csalódást keltő ipari termelési és építőipari adatok a fokozódó politikai bizonytalansággal ötvöződtek. A lecke az, hogy a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány fontos, de nem döntő jellegű. Az FOMC jelentős körültekintést gyakorol, ezért az számít, hogy a hivatalnokok hogyan értelmezik az adatokat. Pénteken a richmondi Fed elnöke, Lacker elismételte más FOMC tagok megjegyzéseit, miszerint a közelmúltbeli kedvezőtlen adatok „a rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyoknak tudható be”. Elmondása szerint a márciusi FOMC értekezleten „eléggé jelentős számban” voksoltak a tagok a júniusi kamatlábemelés mellett. A jegyzőkönyv szerint „többen” mellette voltak, de a Fed soha nem számszerűsítette, hogy mit takar a „többen”. A résztvevők által elmondottak szerint sokuk továbbra is minél hamarabb szeretné megkezdeni a megszorítást. Ez a monetáris politikabeli eltérés továbbra is az USD támogatottságának alapját képezi.

• A kanadai statisztika ideiglenesen fellendítette a kanadai dollárt A kanadai dollárnak volt néhány jó pillanata pénteken, miután bejelentették, hogy a foglalkoztatás váratlanul emelkedett márciusban; ez részben a természeti erőforrások ágazatában történt felvételnek tudható be – ez még inkább meglepővé teszi. Eközben az új lakásépítések száma jelentősen emelkedett azonos hónapban. A hír hozzáadódik más közelmúltbeli adatokhoz, például a csökkenő februári kereskedelmimérleg-deficithez és az 1. negyedéves GDP vártnál kisebb mértékű csökkenéséhez, ami enyhíti a Kanadai Nemzeti Bank azzal kapcsolatos félelmeit, hogy a gazdaság esetleg „előbbre tart a kiadásokat illetően” az 1. negyedévben. Ezért még kevesebb a valószínűsége annak, hogy a Kanadai Nemzeti Bank ezen a héten csökkenti a kamatlábakat (lásd alább).

• A rendkívül csalódást keltő kínai export fellendítette a részvénypiaci rallyt Ha úgy vélik, hogy nehéz volt a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány alapján kereskedni, akkor próbáljuk csak meg előre jelezni a kínai részvények mozgását! A ma közzétett márciusi kereskedelmi adatok váratlan csökkenést jeleztek az exportban, amely éves szinten 15,0%-kal csökkent (várt érték: +9,0%). Emiatt a kereskedelmimérleg-többlet váratlanul 3,1 milliárd USD-ra csökkent (várt érték: 40,1 milliárd USD). A márciusi adatok kiszámíthatatlanok és gyakran alacsony szintűek; például 2013. és 2010. márciusban az ország kereskedelmimérleg-deficittel rendelkezett. Mindazonáltal a Dél-Koreából érkező, kedvezőtlen exporttal (az év első három hónapjában éves szinten csökkent) ötvöződve jelzik, hogy a kedvezőtlen nemzetközi környezet valószínűleg a pangó hazai kereslethez és a lassuló befektetéshez társulva nyomást gyakorol a kínai gazdaságra. Eredmény: A sanghaji részvények árfolyama 1,5%-kal emelkedett! A Bloomberg által megkérdezett egyik pénzügyi menedzser szépen megmagyarázta: „A kereskedelmi adatok nem kedvezőek, de az fokozza a több ösztönző intézkedésre számító várakozásokat”. Más szóval a rossz hír jó hír. A probléma az, hogy szerintem a kormány valószínűleg nem fogja beindítani az adósság által vezérelt ösztönző intézkedést, amelyben a piac reménykedik, és ha meg is próbálná, a további fiskális ösztönző intézkedés marginális hatékonysága valószínűleg eléggé alacsony lenne a korábbi intézkedések tekintetében. A befektetők várhatóan végezetül csalódottak lesznek, és a piacon további visszaesés történik. Ez súlyos következményekkel járnak az ausztrál dollárra nézve. Az AUD/USD pár jelentősen esett ma reggel, a kereskedelmi adatok közzététele után. Továbbra is medve jellegű hozzáállást tanúsítok az ausztrál dollárra szemben.

• A Commitment of Traders jelentésből kiderült, hogy a befektetők továbbra is medve jellegű nézetet vallanak az euróról A COT jelentésből kiderült, hogy a befektetők lezárták az EUR eladási pozíciók egy kis részét, de semmi különös nem történt; továbbra is túlnyomórészt EUR-eladás és DXY index-vétel dominál.

• Mai események: A mai naptár eléggé eseményszegény. Az egyedüli említésre méltó mutatószám az európai nap során a Svájci Nemzeti Bank látra szóló betétállományáról készített jelentés, amely a közelmúltban nem volt annyira figyelemre méltó. A betétállomány stabil, nem csökkent az elmúlt hónap során, ami jelzi, hogy az SNB nem avatkozott be a piacon.

• Az USA-beli kereskedés során nem tesznek közzé főbb eseményt vagy mutatószámot, és hétfőn senki sem tart beszédet.

• A hét hátralévő részében a nagy nap a szerdai lesz, amikor két központi bank tart politikai értekezletet: az ECB és a Kanadai Nemzeti Bank. A legutóbbi értekezletén az EKB bejelentette a mennyiségi könnyítési program részleteit, és a megvalósítás első hónapja sikeres volt. A Bank elérte a 60 milliárdos célkitűzését, mivel kb. 50 milliárd értékben vásárolt államkötvényeket, valamint 10 milliárd értékben pedig más programokból történt a vásárlás. Ezért az új intézkedésekkel kapcsolatos várakozások korlátozottak. Hallhatunk néhány megjegyzést Görögországról, különösen arról, hogy a görög bankok milyen mértékben használják az ELA-t (rendkívüli tőkejuttatást). A Kanadai Nemzeti Bank várhatóan változatlan szinten tartja irányadó kamatlábát, ezért a piaci hatás a nyilatkozat hangvételétől függ. A közelmúltbeli kedvező adatok optimistább nyilatkozatot eredményezhetnek, amelynek hatására a CAD erősödik, különösen a spekulánsok eladási CAD pozíciói miatt.

• Kedden az Egyesült Királyságban közzéteszik a márciusi fogyasztói árindexet. Várhatóan nulla marad; a mag ráta valószínűleg 1,2% marad. A csökkenő inflációs ráta elodázza a kamatlábemeléssel kapcsolatos várakozásokat. Ezért a csökkenés negatív hatást gyakorolhat az angol fontra. Az USA-ban a márciusi viszonteladói értékesítés napvilágot lát. Az előrejelzés szerint mindkét adat fordulatot vett a februári csökkenés után. A kedvező jelentés hozzájárulhat az amerikai dollár erősödéséhez.

• Szerda: A két központi banki értekezlet mellett Kína több fontos adatot tesz közzé: az 1. negyedéves GDP-t, a viszonteladói értékesítést, az ipari termelést és a tartós befektetéseket márciusra vonatkozóan. Az 1. negyedéves GDP várhatóan éves szinten 7,3%-ról 7,0%-ra lassult. Ez a kormány célkitűzése, ezért ez nem feltétlenül „kongatja meg a vészharangot”. A várakozásokon alulmaradó növekedési ráta valószínűleg gyengíti az ausztrál dollárt és az új-zélandi dollárt.

• Csütörtök: Ausztrália márciusi munkanélküliségi rátája várhatóan változatlanul 6,3% marad, miközben a foglalkoztatás a februárival azonos mértékben emelkedett. Ez kissé erősítheti az ausztrál dollárt. Az USA-ban közzéteszik az új lakásépítések és építési engedélyek számát, mindkettőt márciusra vonatkozóan. Bár az adatok valószínűleg vegyes körülményekre utalnak (az új lakásépítések emelkedése és az építési engedélyek számának csökkenése), az általános trend konzisztens a javuló lakáspiaccal, ami fellendítheti az USA-beli bizalmat és támogathatja az amerikai dollárt.

• Péntek: Az Egyesült Királyság foglalkoztatási adatait teszik közzé. A februári munkanélküliségi ráta várhatóan valamelyest csökkent, ami általában pozitív az angol fontra nézve, de ugyanakkor a heti átlagkeresetek emelkedése várhatóan lassult, ezért végső soron nem fog eseményszámba menni, vagy akár negatív is lehet az angol fontra nézve. Az USA és Kanada publikálja a márciusi fogyasztói árindexet.

• Végezetül pedig a G20 pénzügyminiszterek és központi banki kormányzók üléseznek Washingtonban csütörtökön, az IMF tavaszi értekezlete előtt. A globális pénzügyi világ „krémje” jelen lesz, és valószínűleg sok beszédet tartanak. Az USA Pénzügyminisztériuma a múlt héten vázolta, hogy valószínűleg mi lesz a fő vitapont, amikor több országot kritizált a monetáris politikára való túlzott hagyatkozás és a fiskális politikának a keresletstimuláláshoz való elégtelen használata miatt. Ennek eredményeképpen Németország bizonyos kritika tárgya lehet a folyó fizetési mérleg többlete miatt, de az ország biztosan figyelmen kívül hagyja a kritikát, ahogyan eddig is tette.

A Piac

Az EUR/USD pár lefelé áttörte az 1,0650-es szintet

• Az EUR/USD pár pénteken csökkent, és lefelé áttörte az 1,0650-es (S1) kulcsfontosságú, most ellenállásszintté vált támaszszinti korlátot. A csökkenés megállt az 1,0580-as (S1) szinten. Ezen szint egyértelmű áttörése előkészítheti a terepet az 1,0500-as (S2) pszichológiai tartomány újabb teszteléséhez. Miután ismét sikertelen kísérletet tett az 1,1045-ös szint felfelé való áttörésére, az árfolyam csütörtökön kezdett csökkenni. Az 1,0715-ös (R2) szint lefelé való áttörése jelezte a kettős csúcs alakzat befejeződését. Ezért a rövid távú irány szerintem negatív. A napi mutatószámok medve jellegű momentumot jeleznek, és fokozzák a további csökkenések valószínűségét. A 14 napos RSI ellenállásszintre talált valamelyest az 50-es szint felett van és csökkent, miközben a napi MACD – amely már negatív – a csúcsra került és jelző vonala alá csökkent. Hosszabb távon az EUR/USD pár továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Az 1,0460-as (S3) szint alatti egyértelmű zárás megerősíti a következő alacsonyabb minimum szintet, és kiváltja a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását.

• Támaszszint: 1,0580 (S1), 1,0500 (S2), 1,0460 (S3)

• Ellenállásszint: 1,0650 (R1), 1,0715 (R2), 1,0800 (R3)

Az EUR/JPY pár a 128,00-s szint alá csökkent

• Az EUR/JPY pár jelentősen csökkent, és lefelé áttörte a 128,35-ös (R1) ellenállásszintté vált támaszszintet, majd kettős csúcs alakzatot formált. Szerintem a rövid távú irány negatív marad, és a 127,20-as (S1) szint lefelé történő áttörése várhatóan előkészíti az utat a 125,00-s (S2) pszichológiai tartomány felé, amelyet a 2013. június 13-i minimum szint határoz meg. A rövid távú mutatószámokra tekintve azonban számítanék a lehetséges növekvő korrekciós mozgásra. Úgy tűnik, hogy az RSI hajlandó kilépni túladott tartományából, miközben az MACD – bár negatív – a legalsó szintre érés jeleit mutatja. A hosszabb távú trendet tekintve továbbra is hosszabb távú csökkenő trendet látok. A 127,20-as (S1) szint alatti egyértelmű zárás megerősítené a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon és jelezné a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását. Egyedüli aggályom az, hogy továbbra is negatív divergencia van a napi mutatószámok és az árfolyam mozgása között.

• Támaszszint: 127,20 (S1), 125,00 (S2), 123,85 (S3)

• Ellenállásszint: 128,35 (R1), 128,80 (R2), 129,45 (R3)

A GBP/USD pár hajlandónak tűnik az 1,4600-as szint lefelé való áttörésére

• A GBP/USD pár pénteken továbbra is csökkent, és a mai korai európai délelőtt során úgy tűnik, hogy készen áll az 1,4600-as (S1) támaszszinti akadály tesztelésére. Ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy áttörjék ezt a szintet, várhatóan hosszabbításokat indítanak el az 1,4500-as (S2) pszichológiai tartomány felé, amelyet a 2010. június 11-i minimum szint határoz meg. A napi grafikonra tekintve látható, hogy a napi mutatószámok erős csökkenő momentumot jeleznek. Az RSI csökkent, miután ellenállásszintre talált valamelyest az 50-es szint alatt, miközben az MACD – amely már negatív – a csúcsra került és indító vonala alá csökkent. Az általános trend is negatív. Az 1,4735-ös (R2) szint lefelé történő áttörése jelezte az oldalirányú tartományból való, lefelé történő kilépést, és kiváltotta a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását.

• Támaszszint: 1,4600 (S1), 1,4500 (S2), 1,4400 (S3)

• Ellenállásszint: 1,4670 (R1), 1,4735 (R2), 1,4800 (R3)

Az arany elérte az 1210-es ellenállásszintet

• Az arany pénteken jelentősen emelkedett, de a hétfői ázsiai délelőtt során elérte az 1210-es (R1) ellenállásszintet, majd csökkent. A nemesfém lehetséges rövid távú csökkenő tartományban mozog, és továbbra is fennáll az alacsonyabb maximum szint valószínűsége az 1210-es (R1) szint körül. Következésképpen a következő hullám várhatóan negatív lesz, és talán teszteli az 1192-es (S1) támaszszintet. A napi grafikonra váltva látható, hogy az arany hétfőn hullócsillag gyertya alakzatot formált, miután elérte a január 22. és március 17. közötti csökkenés 50%-os visszatérési szintjét. Emiatt úgy vélem, hogy a március 17. és április 6. közötti helyreállás csupán korrekciós mozgás volt, és az irány ismét csökkenőre változott.

• Támaszszint: 1192 (S1), 1180 (S2), 1165 (S3)

• Ellenállásszint: 1210 (R1), 1220 (R2), 1235 (R3)

A WTI áttörte egy csökkenő ék alakzat felső határát

• A WTI pénteken jelentősen emelkedett, és felfelé áttörte egy csökkenő ék alakzat felső határát. A hétfői európai délelőtt során úgy tűnik, hogy az ár készen áll az 52,00-s (R1) ellenállásszintet tesztelésére. Ezen akadály egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg további bika jellegű hosszabbításokat vált ki a következő, 52,75-ös (R2) ellenállásszint felé. A napi mutatószámok bika jellegű momentumra utalnak és alátámasztják ezt az elképzelést. A 14 napos RSI az 50-es szint felett van és valamelyest felfelé mutat, miközben a napi MACD indító és zérus vonala felett van. Bár a WTI várhatóan rövid távon emelkedni fog, az általános képet tekintve semleges álláspontra helyezkedem. Ennek oka, hogy az ár a 44,00-s és az 55,00-s szint között ingadozik az év eleje óta, és nincs egyértelmű trend struktúra.

• Támaszszint: 51,20 (S1), 50,30 (S2), 49,65 (S3)

• Ellenállásszint: 52,00 (R1), 52,75 (R2), 54,00 (R3)

640x40_feher
Scroll To Top