ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.03.31

A dollár továbbra is erősödik A hó végi és a negyedév végi kereslet hétfőn erősítette a dollárt. A kereslet nagy része látszólag a pozíciók rendezéséből, mintsem új kockázatvállalásból ered. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások nagyrészt változatlanok voltak; a kötvényhozamok mérsékelten, 2 bázisponttal csökkentek, ezért az nem a Fed nézetével kapcsolatos felfogás nagy változásának tudható be. A mai nap a hónap és egyben a negyedév vége is, ezért továbbra is fennállhat a kereslet.

  • A dollár továbbra is erősödik A hó végi és a negyedév végi kereslet hétfőn erősítette a dollárt. A kereslet nagy része látszólag a pozíciók rendezéséből, mintsem új kockázatvállalásból ered. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások nagyrészt változatlanok voltak; a kötvényhozamok mérsékelten, 2 bázisponttal csökkentek, ezért az nem a Fed nézetével kapcsolatos felfogás nagy változásának tudható be. A mai nap a hónap és egyben a negyedév vége is, ezért továbbra is fennállhat a kereslet. A kérdés ezután az, hogy vajon szerdán, április első napján folytatódik-e? Várhatóan igen. Azzal ellentétben, amit az utóbbi hetekben láthattunk, a közelmúltbeli USA-beli gazdasági mutatók általánosságban kedvezőek voltak. A tegnap közzétett, februári személyi jövedelmek és függőben lévő lakásértékesítések adata felülmúlta a becsléseket (bár a személyi kiadások alulmaradtak az előrejelzéseken), ami jelezte, hogy az USA-beli mutatószámok talán kezdenek javulni (bár természetesen egy nap még nem jelent trendet). Mindenesetre a piac valószínűleg ismét kedvező USA-beli foglalkoztatási adatra számít ezen a pénteken (ünnepnap lesz), amely esetleg a szokásosnál nagyobb hatást gyakorol a dollárra.
  • Az USD/JPY pár áprilisi szezonális mintája A szezonális mintákról szóló értekezés után írok egy-két mondatot annak valószínűségéről, hogy az USD/JPY pár áprilisban emelkedni fog-e. Bár a japán befektetések márciusi szezonális repatriálása évekkel ezelőtt véget ért a konszolidált számvitel bevezetésével, az áprilisban kezdődő új fiskális évben történő kiáramlás még mindig valóságos jelenség. Ennek oka, hogy a magánszemélyek és a vállalatok az áprilisban kezdődő új fiskális év elején fizetnek a biztosítóknak és a nyugdíjalapoknak, a befektetési vállalatok pedig új befektetési terveket léptetnek életbe a hónap elején. A szezonális mintákra tekintve azonban sajnos az látható, hogy a valóság nem egyezik az elmélettel: valójában az USD/JPY pár az utóbbi évtizedben áprilisban csökkent, nem pedig emelkedett (azaz a JPY erősödött). A találati arány azonban olyan egyenletesen kiegyensúlyozott (6 év csökkenés, 4 év emelkedés), és a legnagyobb csökkenés (-3,7%) és a legnagyobb emelkedés (+4,5%) közötti tartomány olyan nagy, hogy látszólag nincs uralkodó szezonális trend. Ebben az esetben szerintem a JPY meghatározó tényezője a folyamatos tőkekiáramlás lesz, mivel a Japán Nemzeti Bank felvásárolja a japán államkötvényeket, ezért a befektetőknek külföldön kell befektetési lehetőségek után nézniük.
  • Az AUD/NZD pár a paritás felé tart Az AUD volt a legnagyobb vesztes az éjszaka folyamán, mivel a befektetők kezdtek gondolkodni annak valószínűségén, hogy az AUD/NZD pár – amely már historikusan alacsony szinteken van – a paritás felé tart. Az ország hétfőn közzétett adatai nem voltak olyan rosszak: A HIA új lakások értékesítése index havi szinten 1,1%-kal emelkedett februárban, ami lassulást jelent a januárihoz képest, de továbbra is emelkedik, miközben a magánszektor hitelállománya éves szinten a januárival azonos ütemben nőtt. Azonban a külpiaci feltételek romlanak, és ez befolyásolja az ausztrál dollárt. Hétfőn a vasérc ára 2009. május óta a legalacsonyabb szintre csökkent. Kell valakit emlékeztetni arra, mennyire kedvezőtlen volt a világgazdasági helyzet 2009 májusában? Kína szerdán publikálja hivatalos márciusi gyártási PMI-indexét; a piaci várakozások szerint az érték ismét 50 alatt lesz, amely az egymás utáni harmadik alkalom. Mivel az olajárak is csökkennek, az árucikkek termelőinek kilátásai most nem olyan rózsásak. Az RBA április 7-én tart értekezletet. A tegnapi piaci várakozások szerint most 79% az esélye, hogy ezen az értekezleten csökkentik a kamatlábakat (egy héttel ezelőtt 68% volt). Úgy tűnik, hogy az AUD lesz az első megcélzott deviza.
  • Mai események: Az európai nap során az eurózóna márciusi gyors fogyasztói árindexe és a februári munkanélküliségi rátája is napvilágot lát. A német inflációs ráta hétfőn pozitívvá vált, ami fokozta annak valószínűségét, hogy az övezet deflációja valamelyest mérséklődött. Ez támogathatja az eurót. A mennyiségi könnyítési program EKB általi bevezetését követően a fogyasztói árindex euróra gyakorolt hatása azonban nem olyan nagy, mint szokott lenni. Ezért a piaci reakció korlátozott lehet. A német márciusi munkanélküliségi rátát is közzéteszik.
  • Az Egyesült Királyság 4. negyedéves GDP-jének 3. becslését publikálják. Az GDP végleges becslése várhatóan azonos az előzetes értékkel, ezért a piaci reakció szokás szerint valószínűleg minimális lesz.
  • Az USA-ban a januári S&P/Case-Shiller lakásárindex várhatóan lassulást mutat a decemberihez képest, de továbbra is a lakásárak emelkedését mutatja. A chicagói beszerzési menedzser index és a Konferenciatanács fogyasztói bizalmi indexe (mindkettő márciusra vonatkozóan) napvilágot át. Emiatt az USD és a bizalom valószínűleg továbbra is támogatott.
  • Kanada havi GDP adata januárban várhatóan kissé csökkent, ami fordulatot jelent az előző hónaphoz képest. Emiatt az éves növekedési ráta várhatóan lassul, és a CAD továbbra is értékesítési nyomás alatt marad.
  • A keddi napirend szerint több Fed hivatalnok tart beszédet: a richmondi Fed elnöke, Jeffrey Lacker, az atlantai Fed elnöke, Dennis Lockhart, a clevelandi Fed elnöke, Loretta Mester és a Kansas City-beli Fed elnöke, Esther George. Az EKB Felügyelőbizottságának elnöke, Daniele Nouy az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyek bizottsága előtt tart beszámolót.

 

 

Az EUR/USD pár lefelé áttörte a rövid távú növekvő trendvonalat

Az EUR/USD pár hétfőn csökken, és lefelé áttörte a március 13-i minimum szinttől eredő, rövid távú növekvő trendvonalat. A keddi európai délelőtt során az árfolyam frakcionálisan az 1,0800-as (S1 támaszszinti akadály felett van, ahol az egyértelmű, lefelé történő áttörés szerintem csökkenőre változtathatja a rövid távú irányt. Egy ilyen áttörés valószínűleg előkészíti a terepet a hosszabbításokhoz a következő támaszszinti akadály felé (1,0700 – S2). A momentum mutatószámok alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI továbbra is csökkent, miután ellenállásszintre talált az 50-es szinten, miközben az MACD – amely már indító vonala alatt van – negatív jelzést kapott. A hosszabb távú trendet tekintve továbbra is hosszabb távú csökkenő trendet látok. A pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Ennek eredményeképpen a hosszabb távú csökkenő útvonal korrekciós fázisának tekinteném az 1,0460-as szintről való helyreállást.

• Támaszszint: 1,0800 (S1), 1,0700 (S2), 1,0610 (S3).

• Ellenállásszint: 1,0950 (R1), 1,1045 (R2), 1,1160 (R3).

Az USD/JPY pár ismét a 120,00-s szint felett van

Az USD/JPY pár tegnap jelentősen emelkedett, és visszatért a 120,00-s (S1) akadály fölé. Miután jelentősen visszapattant a 118,35-ös szintről, a rövid távú irány szerintem pozitívvá vált. Ezért a vevők várhatóan megcélozzák a 120,60-as (R1) ellenállásszintet a közeljövőben. Ezen szint egyértelmű, felfelé való áttörése meghosszabbíthatja a bika jellegű hullámot, és talán megcélozza a 121,20-as (R2) korlátot. Az RSI emelkedett, miután felfelé áttért 50-es szintjén, és most a 70-es szint felé tart, miközben az MACD – amely már indító vonala felett van – pozitív jelzést kapott és most felfelé mutat. A hosszabb távú trendet tekintve az árfolyam továbbra is azon háromszög felső határa felett van, amelyben az árfolyam mozgása november óta zajlik, és visszatért az 50 és a 200 napos mozgóátlag fölé. Emiatt az USD/JPY pár általános képe pozitív marad. Mindazonáltal negatív divergencia található a napi mutatószámok és az árfolyam mozgása között. A 122,00-s akadály felfelé való áttörése az a mozgás, amely megerősítené a következő magasabb maximum szintet a napi grafikonon, és talán jelzi a hosszabb távú növekvő trend folytatódását.

• Támaszszint: 120,00 (S1), 119,50 (S2), 119,00 (S3).

• Ellenállásszint: 120,60 (R1), 121,20 (R2), 121,60 (R3).

Az USD/CAD pár tovább emelkedett

Az USD/CAD pár hétfőn tovább emelkedett, és felfelé áttörte az 1,2620-as (S1) ellenállásszintet (amely támaszszintté vált). A keddi európai délelőtt során a pár az 1,2750-es (R1) szint felé tart, amelynek felfelé való áttörése ismét megcélozhatja az 1,2800-as (R2) kritikus akadályt. A rövid távú mutatószámok gyorsuló bika jellegű momentumot jeleznek, és fokozzák a további emelkedések valószínűségét. Az RSI emelkedett és éppen most tért át felfelé a 70-es szinten, miközben az MACD tovább emelkedett zérus és jelző vonala felett. A napi grafikonon az árfolyam továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van. Ezenkívül az 50 napos mozgóátlagról és azon háromszög csúcsáról való visszapattanás, amelyben az árfolyam mozgása február eleje óta zajlott, extra jelzést ad a trend folytatódásáról. Ezért a pár általános trendje szerintem növekvő marad.

• Támaszszint: 1,2620 (S1), 1,2535 (S2), 1,2420 (S3).

• Ellenállásszint: 1,2750 (R1), 1,2800 (R2), 1,2900 (R3).

Az arany csökkenése folytatódik

Az arany kedden továbbra is csökkent, és lefelé áttörte az 1185-ös (R1) (most ellenállásszintté vált) támaszszinti korlátot. A momentum jelzéseket figyelembe véve a csökkenés várhatóan folytatódik és teszteli a következő, 1175-ös (S1) támaszszintet. Az RSI csökkent, miután lefelé áttörte az 50-es szintet, miközben az MACD – amely már növekvő támaszszintje és indító vonala alatt van – negatív tartományba került. Hosszabb távon az 1307-es csúcs óta az ár struktúrája alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz. A közelmúltbeli csökkenések fokozzák annak valószínűségét, hogy a március 17. és 26. közötti helyreállás csupán korrekciós mozgás volt, amelynek most már valószínűleg vége van.

• Támaszszint: 1175 (S1), 1165 (S2), 1150 (S3).

• Ellenállásszint: 1185 (R1), 1200 (R2), 1222 (R3).

A WTI konszolidációs módban mozgott

A WTI hétfőn konszolidációs módban mozgott, és a 47,60-as (S1) támaszszint és az 48,70-es (R1) ellenállásszinti akadály között maradt. Fenntartom nézetemet, miszerint az 1 órás grafikonon a kilátás negatív, és a medvék a küzdelmet várhatóan a 47,60-as (S1) szint alá irányítják és megcélozzák a következő, 47,00-s (S2) akadályt. Órás momentum mutatószámaink alátámasztják a nézetemet. A 14 órás RSI ellenállásszintre talált az 50-es szint közelében és csökkent, miközben az órás MACD – amely már negatív – a csúcsra érés jeleit mutatja, és hamarosan bármikor indító vonala alá térhet. A napi grafikonon a WTI jóval a 200 napos mozgóátlag alatt van, de most már az 50 napos fölé került. Emiatt a hosszabb távú csökkenő trend továbbra is érvényben marad. Mindazonáltal pozitív divergencia található a napi mutatószámok és az ár mozgása között. Ezért inkább megvárom az ár és a momentum illeszkedését, mielőtt ismét magabiztos leszek a hosszabb távú csökkenő útvonalat illetően.

• Támaszszint: 47,60 (S1), 47,00 (S2), 45,80 (S3).

• Ellenállásszint: 48,70 (R1), 49,45 (R2), 50,00 (R3).

 

640x40_feher
Scroll To Top