ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.03.26

Az olajárak jelentősen emelkedtek a szaúd-arábiai légitámadások miatt Az olajárak szerdán először csökkentek, miután az USA-beli Energiainformációs Szolgálat (EIA) ismét megerősítette az olajkészletek emelkedését, majd a piac fordulatot vett, és az árak jelentősen emelkedtek azon hír hatására, hogy Szaúd-Arábia jemeni célpontok bombázásába kezdett. A szaúd-arábiai offenzíva miatt felmerül annak valószínűsége, hogy a közel-keleti ellátásban zavarok állhatnak be.

 • Továbbra is korlát az 1,10-es szint Az 1,10-es korlát ismét „bevehetetlennek” bizonyult az EUR/USD pár számára. A biztatóbb európai adatok (a vártnál kedvezőbb Ifo felmérés) és a csalódást keltő USA-beli adatok (a vártnál kedvezőtlenebb tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya) ellenére a pár csupán néhány percet töltött az 1,10-es korlát felett, majd csökkent. Úgy tűnik, hogy ismét készül megcélozni ezt a szintet a mai kora délelőtti kereskedés során. Mindazonáltal a fundamentális háttér valamelyest eltérő, mivel a kötvénypiac tegnap figyelmen kívül hagyta az USA-beli kedvezőtlen adatot. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások tegnap 3 bázisponttal emelkedtek, miközben a kötvényhozamok 4-5 bázisponttal voltak magasabb szinten a hozamgörbén; az inflációs várakozások is emelkedtek, mivel az olajárakban emelkedés történt (lásd alább). Eközben a devizapiac lecsillapodni látszik, és az EUR/USD pár napról napra szűkülő kereskedési tartománya nagyobb konszenzus elérését jelzi: múlt csütörtökön 3,99%, pénteken 2,53%, hétfőn 1,74%, kedden 1,27% és szerdán 1,04%. A nagy kérdés az, hogy milyen irányba fog kitörni a piac: 1,1045 vagy 1,0885 alá (a részleteket lást a technikai elemzésben).
 • Az olajárak jelentősen emelkedtek a szaúd-arábiai légitámadások miatt Az olajárak szerdán először csökkentek, miután az USA-beli Energiainformációs Szolgálat (EIA) ismét megerősítette az olajkészletek emelkedését, majd a piac fordulatot vett, és az árak jelentősen emelkedtek azon hír hatására, hogy Szaúd-Arábia jemeni célpontok bombázásába kezdett. A szaúd-arábiai offenzíva miatt felmerül annak valószínűsége, hogy a közel-keleti ellátásban zavarok állhatnak be. Jemen nem nagy olajtermelő (csupán 133 000 hordót termel ki), de az ország egyik végében található a Bab el-Mandab tengerszoros, amely egy 3,2 km-es (2 mérföldes) szoros. A becslés szerint 3,8 millió hordónyi olaj áramlik át ezen szűk szakaszon, mivel az olajat szállító tartályhajók a Perzsa-öbölből a Szuezi-csatornához szállítanak. Ha lezárnák a tengerszorost, a tartályhajóknak meg kellene kerülniük Afrikát az európai és amerikai piacok eléréséhez, ami miatt az út meghosszabbodna, a szállítási költségek pedig jelentősen megnövekednének.
 • Szerintem a közelmúltbeli hónapokban többször veszélyeztetve volt a közel-keleti ellátás (pl. Líbia összeomlása és az ISIS előretörése Irakban), de a készletek eddig csak emelkedtek. Optimista leszek, és feltételezem, hogy ezúttal vaklármáról lesz szó. Eközben az USA-beli készletek egyre csak emelkednek, ahogyan az a legutóbbi adatokból kiderült. A jelenlegi helyzetben a fő USA-beli tározó (Cushing, Oklahoma) tárolókapacitása június végére megtelik. Mi lesz azután? Nincs más hátra, mint bármilyen áron elárasztani a piacot olajjal. Ezért feltételezve, hogy a szaúd-arábiai hadműveletek nem okoznak zavart az ellátásban, az árak várhatóan új minimum szintekre kerülnek a következő néhány hónapban. Azonban nem lehet megmondani, hogy a piac mikor fog átváltani a harcok miatti félelmektől a készletek miatti aggódásra. A hadműveletek alakulásától függ, amelyet senki sem tud előre megmondani.
 • Mindazonáltal a közel-keleti fokozódó feszültség valószínűleg hatást gyakorol a devizapiacokra. Az AUD és az NZD voltak a leggyengébben teljesítő devizák az éjszaka folyamán, mivel kockázatkerülés köszöntött a piacra, miközben JPY és az olaj-érzékeny NOK és CAD erősödött.
 • Mai események: Az európai nap során Franciaországban közzéteszik a 4. negyedéves végleges GDP adatokat. Mivel a végleges adatok várhatóan megerősítik az előzetes növekedési értékeket, a piac reakciója szokás szerint korlátozott lehet.
 • Az eurózóna M3 pénzkínálata az előrejelzés szerint februárban éves szinten 4,3%-kal emelkedett, ami a januári, éves szinten 4,1%-os adathoz képest enyhe gyorsulást jelent. Emiatt a 3 havi mozgóátlag várhatóan gyorsul, ha megfelel az előrejelzésnek. A banki hitelezés 2012 márciusa óta először válna pozitívvá éves szinten. Ezen adatok jeleznék, hogy az EKB-nak a pénzkínálat növelésére tett előzetes intézkedései – pl. a célzott hosszú távú refinanszírozási műveletek (TLTRO-k) – már azelőtt kifejtették hatásukat, mielőtt a mennyiségi könnyítési program márciusban megkezdődött. Bővítené azon közelmúltbeli adatok körét, amelyek az európai gazdaság kibontakozó helyreállását jelzik.
 • Norvégia közzéteszi a januári AKU munkanélküliségi rátát, amely az előrejelzés szerint változatlanul 3,7% maradt. Az azonos hónapra vonatkozó hivatalos munkanélküliségi ráta emelkedett, ezért nagy a valószínűsége, hogy az AKU munkanélküliségi ráta is emelkedést mutat, ami negatív hatást gyakorolhat a norvég koronára.
 • Svédországban a februári kereskedelmimérleg-többlet várhatóan kissé emelkedett. Ez valamelyest erősítheti a svéd koronát.
 • Az Egyesült Királyság februári viszonteladói értékesítése várhatóan emelkedett, ami fordulatot jelent az előző hónaphoz képest. Ez erősítheti az angol fontot (legalábbis ideiglenesen), mivel az Egyesült Királyság emelkedő viszonteladói értékesítését általánosságban az erősebb angol fonthoz társítják. Nem egyértelmű, hogy az angol fontot manapság a gazdasági tényezők vagy a politikai események uralják. Vagy talán magukkal ragadják Carney kormányzó és társainak a kamatlábak valószínű alakulásával kapcsolatos megjegyzései.
 • Az USA-ban közzéteszik a március 21-én végződött hétre vonatkozó, újonnan regisztrált munkanélküliek állománya adatát. Közzéteszik az előzetes Markit szolgáltatási szektorbeli PMI-indexet márciusra vonatkozóan.
 • A csütörtöki napirend szerint több személy tart beszédet: a St. Louis-i Fed elnöke, James Bullard, az atlantai Fed elnöke, Dennis Lockhart, az EKB elnöke, Mario Draghi és a Kanadai Nemzeti Bank kormányzója, Stephen Poloz.

 

Az EUR/USD pár az 1,1045-ös szint alatt marad

Az EUR/USD pár szerdán valamelyest emelkedett, de az emelkedés korlátozott volt a február 26. és március 16. közötti csökkenés 61,8%-os visszatérési szintje által, amely valamelyest az 1,1045-ös (R1) ellenállásszint alatt és a 200 periódusú mozgóátlag közelében van. A rövid távú momentum mutatószámokra tekintve továbbra is számítanék arra, hogy visszatérésre kerülhet sor a közelmúltbeli növekvő trendvonalról. Az RSI ismét 70-es szintje felé közeledett és oldalirányba fordult, miközben az MACD indító vonala alatt marad és lefelé mutat. Másrészt az árfolyam továbbra is az előző, február 26-i csúcstól eredő, rövid távú csökkenő trendvonal felett, illetve a március 13-ai minimum szinttől eredő növekvő trendvonal felett van. Emiatt a rövid távú kilátást továbbra is pozitívnak tartanám. Az 1,1045-ös (R1) szint felfelé való áttörése megcélozná a február 26. és március 16. közötti csökkenés 76,4%-os visszatérési szintjét (1,1160 – R2). A hosszabb távú trendet tekintve az árfolyam struktúrája továbbra is hosszabb távú csökkenő trendet jelez. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Ezért a rövid távú növekvő trendet vagy annak lehetséges hosszabbítását a hosszabb távú csökkenő útvonal korrekciós mozgásának tartanám.

• Támaszszint: 1,0885 (S1), 1,0765 (S2), 1,0700 (S3).

• Ellenállásszint: 1,1045 (R1), 1,1160 (R2), 1,1260 (R3).

Az EUR/JPY pár a gyengeség jeleit mutatja

Az EUR/JPY pár tegnap gyakorlatilag változatlan volt, és az 130,30-as (S1) támaszszint és az 131,85-ös (R1) ellenállásszint között maradt. Bár az árfolyam a március 13-i minimum szinttől eredő növekvő trendvonal felett van, a rövid távú növekvő trend érvényben marad, és momentum mutatószámaink a gyengeség jeleiről árulkodnak a további növekvő hosszabbításokat illetően. Az RSI lefelé fordulatot vett és most az 50-es szint felé közeledik, miközben az MACD a csúcsra került és lefelé áttért indító vonalán. Ezen jelzések figyelembe vételével egyelőre semlegesre változtatom álláspontomat. Mielőtt azonban jobban bíznék a rövid távú útvonalban, szeretném látni a 131,85-ös (R1) szint ismételt, lefelé történő áttörését. A hosszabb távú trendet tekintve továbbra is hosszabb távú csökkenő trendet látok. A 126,90-es szintről való helyreállást a hosszabb távú csökkenő útvonal visszatérésének tartanám. Mindazonáltal pozitív divergencia található a napi mutatószámok és az árfolyam mozgása között. Emiatt inkább a partvonalra megyek, ami az általános trendet is illeti. Várnék annak jelzéseire, hogy a csökkenő trend momentuma ismét fellendül.

• Támaszszint: 130,30 (S1), 129,00 (S2), 128,00 (S3).

• Ellenállásszint: 131,85 (R1), 133,50 (R2), 134,60 (R3).

Az EUR/GBP pár tovább emelkedett

Az EUR/GBP pár tegnap továbbra is jelentősen emelkedett, és sikeresen felfelé áttörte a 0,7370-es (S1) ellenállásszinti korlátot (amely most támaszszintté vált), amely a február 3. és március 11. közötti csökkenő hullám 61,8%-os visszatérési szintje. A bikák most várhatóan „meghúzzák a ravaszt” és megcélozzák a 76,4%-os visszatérési szintet (0,7455 – R1). Amíg az árfolyam a március 11-i minimum szinttől eredő növekvő trendvonal felett és a február 3-i csúcstól eredő csökkenő trendvonal felett van, a rövid távú irány szerintem pozitív marad. Szerintem azonban a pár hosszabb távú trendje továbbra is negatív. Miután december 18-án lefelé kilépett a háromszög alakzatból – az árfolyam struktúrája még mindig alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Mivel nincs fő bika jellegű trendfordító jelzés a napi grafikonon, a rövid távú növekvő trendet a hosszabb távú negatív útvonal korrekciós mozgásának tartanám.

• Támaszszint: 0,7370 (S1), 0,7300 (S2), 0,7230 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7455 (R1), 0,7500 (R2), 0,7590 (R3).

Az arany elérte az 1200-as szintet

Az arany továbbra is emelkedett szerdán. Felfelé áttörte a 200 periódusú mozgóátlagot, és végezetül elérte az 1200-as (R1) kerek pszichológiai értéket. Azóta a nemesfém továbbra is a január 22-i csúcstól eredő csökkenő trendvonal felett van, és szerintem a rövid távú kilátás mérsékelten pozitív marad. A kulcsfontosságú 1200-as (R1) korlát felfelé való áttörése megcélozhatja a következő, 1210-es (R2) ellenállásszintet, amelyet a március 5-i csúcs határoz meg. Napi mutatószámaink alátámasztják a rövid távú képet. A 14 napos RSI továbbra is jelentősen emelkedett és 50-es szintje fölé került, miközben a napi MACD- amely már indító vonala felett van – felfelé mutat és közeledik a zérus vonal felé. Hosszabb távon, az 1307-es csúcs óta az ár struktúrája alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz, és továbbra is fennáll az alacsonyabb maximum szint valószínűsége, ha a nemesfém a közeljövőben emelkedni fog. Ezért az 1140-es szintről való helyreállást (legalábbis egyelőre) korrekciós mozgásnak tekinteném.

• Támaszszint: 1185 (S1), 1175 (S2), 1165 (S3).

• Ellenállásszint: 1200 (R1), 1210 (R2), 1222 (R3).

A WTI jelentősen emelkedett a jemeni zavargások miatt

A WTI szerdán jelentősen emelkedett, miután Szaúd-Arábia hadműveletekbe kezdett Jemenben, ami fokozza a közel-keleti nyersolaj-ellátással kapcsolatos aggályokat. A hírek beárnyékoltak egy korábbi jelentést az USA-ból, amely szerint a nyersolaj-ellátás már a 11. egymást követő héten keresztül emelkedett. A WTI rallyzott, és ellenállásszintre talált frakcionálisan az 52,00-s (R1) akadály alatt, amelyet a március 10-ei csúcs határoz meg, majd visszatért, és támaszszintre talált az 50,75-ös (S1) szinten. Szerintem a rövid távú kép pozitív és a momentum továbbra is erős. A 14 órás RSI – amely már 30 felett van – emelkedett, miközben az órás MACD – amely már indító vonala felett van – jelentősen emelkedett. Szerintem a következő hullám valószínűleg pozitív lesz, és talán ismét teszteli az 52,00-s (R1) szintet. Ezen szint felfelé való áttörése tesztelheti a március 9-i maximum szintet (52,45 – R2). A napi grafikonon a WTI jóval a 200 napos mozgóátlag alatt van, de továbbra is próbál az 50 napos fölé kerülni. Ezenkívül továbbra is pozitív divergencia található a napi mutatószámok és az ár mozgása között. Ezért inkább semleges állásponton maradok a hosszabb távú trenddel kapcsolatban, és megvárom az egyértelmű irányjelzést.

• Támaszszint: 50,75 (S1), 50,00 (S2), 49,45 (S3).

• Ellenállásszint: 52,00 (R1), 52,45 (R2), 53,40 (R3).

 

640x40_feher
Scroll To Top