ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.03.05

Az EUR gyengül az EKB értekezlete előtt A piac tegnapi jellemzője az volt, hogy az euró gyengült az EKB mai értekezlete előtt. Ez számomra jelzi, hogy a devizapiac még nem teljesen vette figyelembe a mennyiségi könnyítés teljes hatását, azon tény ellenére, hogy az eurózóna kötvényhozamai hihetetlen szintekre csökkentek, mivel a befektetők az EKB előtt „futnak”.

 

Az EUR gyengül az EKB értekezlete előtt A piac tegnapi jellemzője az volt, hogy az euró gyengült az EKB mai értekezlete előtt. Ez számomra jelzi, hogy a devizapiac még nem teljesen vette figyelembe a mennyiségi könnyítés teljes hatását, azon tény ellenére, hogy az eurózóna kötvényhozamai hihetetlen szintekre csökkentek, mivel a befektetők az EKB előtt „futnak”. Tavaly az EKB napok jelentősek voltak az EUR/USD pár számára – a pár átlagos tartománya az EKB értekezletének napjain 0,97% volt, majdnem a kétszerese az éves szintre vetített napi átlagos tartománynak (0,57%). A legtöbb devizában alig tapasztalhattunk fokozott volatilitást (az USD-ral szemben) az EKB napokon (kivéve természetesen a svájci frankot, mivel az az EUR-ral szemben hatékonyan van jegyezve). Azonban legalább a következő néhány hónapban nem hiszem, hogy változás lesz az EKB politikájában, ezért nincs ok arra, hogy az EKB értekezletek napjain drámai mozgásra kerüljön sor a devizát illetően. Nem valószínű, hogy EKB bővíti a mennyiségi könnyítési programot, amíg nem tudja megítélni a program sikerét. Ezenkívül valószínűleg nem fejezik ki másodlagos gondolataikat a programról, illetve nem csökkentik azt, amíg az infláció vissza nem tér a célkitűzés szerinti szint közelébe. Ezért a tegnapi mozgás arra utal, hogy bizalmi szavazást tartanak, hogy az EKB mennyiségi könnyítési programja legalább a deviza gyengítésén keresztül sikeres lesz. Az EUR ma tovább gyengülhet, mivel az EKB valószínűleg elismétli ígéretét, hogy fenntartja a mennyiségi könnyítést addig, amíg hatására az infláció vissza nem kerül a célkitűzés szerinti szintre. Ezenkívül felmerül a kérdés, hogy kitől fogják vásárolni a kötvényeket: valószínűleg külföldiektől, akik akkor repatriálni fogják pénzüket (lásd alább).

A CAD erősödött a Kanadai Nemzeti Bank nyilatkozata hatására A Kanadai Nemzeti Bank változatlanul hagyta a kamatlábakat (a várakozásoknak megfelelően), de a nyilatkozat a várthoz képest kevésbé volt enyhítés-párti. A Bank elmondta, hogy az inflációs profil körüli kockázatok most kiegyensúlyozottabbak, és hogy a monetáris politikai ösztönző intézkedés jelenlegi mértéke megfelelő, utalva arra, hogy a következő értekezleten is elkerülhetik a kamatlábcsökkentést. Az USD/CAD pár összeomlott a közzétételkor, de helyreállt, és az 1,2430-as támaszszint körül zajlott a kereskedés. Az árfolyam továbbra is a háromszög alakzatban és a kulcsfontosságú, 1,2370-es támaszszint felett van. Szerintünk a kedvező nem mezőgazdasági munkaerő-állomány (péntek) valószínűleg eltörli a szerdai veszteségeket, és talán a párt ismét az 1,2500-as szint felé tereli.

Vegyes képet mutat az olajpiac A WTI tegnap emelkedett (már a harmadik egymást követő napon) azon hír hatására, hogy a készletek csupán 536 000 hordóval emelkedtek a legutóbbi héten (idén eddig hetente több mint 1 millió hordó volt az emelkedés). A lassulás jelzi, hogy az USA kínálata kezd reagálni az alacsonyabb olajárakra. Ezzel ellentétben a Brent valamelyest csökkent, mivel Szaúd-Arábia elismételte azon ígéretét, hogy nem csökkenti a termelést. Mivel eltérés van a profitorientált USA-beli termelők és a kevésbé profit-érzékeny távol-keleti termelők reakciója között, a WTI és a Brent közötti eltérés nőhet.

Mi lesz az EKB fő kérdése ma? Ma nem lesz fő esemény. Először is, a piac tisztázásra számít az EKB mennyiségi könnyítési programjával kapcsolatban, amely ebben a hónapban veszi kezdetét. Másodszor, bizonyos szintű érdeklődés lesz a korrigált gazdasági előrejelzések, különösen a 2017-es évre vonatkozó első előrejelzések iránt. Reméljük, hogy a következő kérdéseket tisztázni fogják:

  • Mikor kezdik meg a kötvények vásárlását a piacról?
  • Hogyan fogják koordinálni a vásárlásokat, amelyeket feltehetőleg az egyes nemzeti központi bankok, nem pedig közvetlenül az EKB fog elvégezni?
  • Elmondásuk szerint 60 milliárd euró állami és magán adósságot fognak megvásárolni. Melyek a havi célkitűzések az állami szektor és a magánszektor kötvényeivel kapcsolatban? Hajlandóak lesznek kötvényeket vásárolni negatív hozamokkal a célkitűzés elérésére?
  • Kitől szándékoznak kötvényeket vásárolni? Az eurózóna államkötvény-piacának kb. felét európai bankokban és pénzügyi intézményekben tartják. Valószínűleg nem fognak eladni, azon egyszerű oknál fogva, hogy nehezen tudják majd az eszközöket pótolni olyannal, amely hasonló hozamot kínál. Ezzel ellentétben a becslés szerint kötvények kb. 36%-a külföldiek tulajdonában van, akik talán hajlandóbbak nyereségre szert tenni és azt máshová befektetni (pl. Treasuries – USA-beli kötvény vagy Gilts – Egyesült Királyságbeli kötvény). Ebben az esetben a mennyiségi könnyítés kifejezetten negatív lehet az euróra nézve.
  • Mi történik, ha nem találnak elég megvásárolható kötvényt? Hajlandóak lesznek pl. részvényeket vásárolni ehelyett, ahogyan a Japán Nemzeti Bank teszi?
  • Az EKB elmondása szerint a kötvényvásárlások folytatódnak, „amíg folyamatos módosulást látunk az infláció útvonalában…” Mit jelent ez? Milyen nagy legyen a módosítás, és azt meddig kell fenntartani?
  • Az EKB fő gazdasági szakértője, Peter Praet a közelmúltban elmondta, hogy az EKB „fordulópontot lát” az eurózóna gazdaságában. Ennek eredményeképpen emelni fogják előrejelzésüket? A gazdaság erőssége fontos a mennyiségi könnyítés sikeréhez, mivel a bankok csak akkor lesznek hajlandóak eladni kötvényeiket, ha szerintük a hitelezéshez fel tudják használni a pénzt. Ezért minél erősebb a gazdaság, valószínűleg annál sikeresebb lesz a mennyiségi könnyítés.
  • A 2017-es előrejelzéseket ezen a héten teszik közzé. Milyenek a 2017-es évre vonatkozó inflációs várakozásaik? Azt hiszik, hogy addigra visszatérnek a „2% alatti, de ahhoz közeli” célkitűzésükhöz?

A Bank of England is ülésezik az irányadó kamatlábbal kapcsolatban. Kevés annak esélye, hogy módosításra kerül sor, ezért a piacra gyakorolt hatás is szokás szerint minimális lesz. Az értekezletről készült jegyzőkönyv azonban érdekes lehet, amikor március 18-án közzéteszik.

Mai mutatószámok: Svédországban a januári ipari termelés várhatóan lassulást mutat az előző hónaphoz képest. Ez gyengítheti a svéd koronát, és az USD/SEK párt fellendítheti a 8,4000-es ellenállásszint tesztelésére.

Az USA-ban a gyári rendelésállomány januárban várhatóan havi szinten 0,2%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent az előző hónap -3,4%-os adatához képest. Öt egymást követő hónapban bekövetkezett csökkenés után a gyári rendelésállománynak csupán a legkisebb emelkedése jelezheti, hogy az USA növekedése kezdett fellendülni az 1. negyedévben, miután a 4. negyedévben kissé csökkent; emiatt támogatja a dollárt.

Kanada Ivey PMI-indexe februárban az előrejelzés szerint emelkedett, de továbbra is az 50-es kritikus szint alatt marad.

Az EKB elnöke, Draghi mellett felszólal a Riksbank kormányzója, Stefan Ingves és a Norges Bank kormányzója, Oeystein Olsen.

A Piac

Az EUR/USD pár lefelé áttörte az 1,1100-as szintet az EKB értekezlete előtt

Az EUR/USD pár tegnap csökkent, és lefelé áttörte az 1,1100-as (R1) kulcsfontosságú, most ellenállásszintté vált támaszszintet. Ma az EKB ülésezik. Valószínűleg további részleteket tudhatunk meg a mennyiségi könnyítési programról, valamint a Bank új növekedési és inflációs előrejelzéseiről. Az inflációs előrejelzések fontos támpontként szolgálnak a mennyiségi könnyítési program mértékéhez, ezért a lefelé való korrekció nyomást gyakorolhat az euróra. A napközbeni irány negatív marad, ezért várhatóan lefelé áttöri az 1,1100-as (R1) szintet, és előkészíti a terepet a hosszabbításokhoz a következő, 1,1025-ös (S1) támaszszint felé, amelyet a 2003. szeptember 1-ei maximum szint határoz meg, illetve az 1,1000-es (S2) pszichológiai szint felé. A rövid távú technikai mutatószámon gyorsuló csökkenő mozgást jeleznek, és fokozzák az EUR/USD pár csökkenésének valószínűségét. Az RSI belépett túladott tartományába és lefelé mutat, miközben az MACD (már negatív) indító vonala alá csökkent és szintén lefelé mutat. A hosszabb távú trendet tekintve szerintem a pár továbbra is csökkenő trendben van. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Az 1,1000-es (S2) tartomány egyértelmű, lefelé való áttörése nagyobb medve jellegű hosszabbításokat jelezhet, és kezdetben megcélozhatja az 1,0915-ös akadályt, amelyet a 2003. szeptember 5-i minimum szint határoz meg.

• Támaszszint: 1,1025 (S1), 1,1000 (S2), 1,0915 (S3).

• Ellenállásszint: 1,1100 (R1), 1,1150 (R2), 1,1260 (R3).

Az NZD/USD pár ismét ellenállásszintre talált a kulcsfontosságú 0,7625-ös szint közelében

Az NZD/USD pár ismét elérte az ellenállásszintet a 0,7625-ös (R1) korlát közelében, majd visszatért. Figyelembe véve, hogy továbbra is negatív divergencia van a rövid távú mutatószámok és az árfolyam mozgása között, valamint az árfolyam kétszer nem tudta áttörni a 0,7625-ös (R1) korlátot, a csökkenés várhatóan meghosszabbításra kerül a 0,7500-as (S1) kulcsfontosságú korlát felé. A kulcsfontosságú 0,7500-as (S1) tartomány egyértelmű, lefelé való áttörése a rövid távú kettős csúcs alakzat befejeződését jelezné, és talán negatívra változtathatja a rövid távú irányt. Egy ilyen áttörés valószínűleg teszteli a következő, 0,7450-es (S2) jelentős támaszszinti tartományt. Hosszabb távon szerintem az általános trend továbbra is negatív. Emiatt (legalábbis egyelőre) korrekciós fázisnak tekintem a 0,7175-ös szintről való helyreállást.

• Támaszszint: 0,7500 (S1), 0,7450 (S2), 0,7340 (S3).

• Ellenállásszint: 0,7625 (R1), 0,7700 (R2), 0,7800 (R3).

A GBP/JPY pár a 183,50-es szint alá csökkent

A GBP/JPY pár csökkenése folytatódott, miután képtelen volt áttörni a 185,00-s (R2) pszichológiai szintet. Az árfolyam lefelé áttörte az ellenállásszintté vált támaszszintet, megerősítve a negatív divergenciát a rövid távú mutatószámok és az árfolyam mozgása között, és a 4 órás grafikonon következő alacsonyabb minimum szintet jelzett. Emiatt a rövid távú kép szerintem negatív lesz, és fokozza annak valószínűségét, hogy az árfolyam lefelé hosszabbíthat, és talán teszteli a 181,60-as (S1) támaszszintet. Egyelőre számítanék arra, hogy visszapattanás közeledhet, és talán megcélozza az alacsonyabb maximum szintet a 183,50-es (R1) korlát körül. Aggályaim az RSI-ből adódnak, amely támaszszintre talált a 30-as szinten, és jelenleg valamelyest felfelé mutat. A napi grafikonon az árfolyam még mindig az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, és ezáltal szerintem a hosszabb távú kép pozitív marad. Ezért a lehetséges rövid távú csökkenéseket a hosszabb távú növekvő útvonal korrekciós mozgásának tartanám.

• Támaszszint: 181,60 (S1), 180,25 (S2), 179,50 (S3).

• Ellenállásszint: 183,50 (R1), 185,00 (R2), 187,25 (R3).

Az arany ismét szünetet tart az 1200-as szint körül

Az arany szerdán csökkent, de a csökkenés ismét megállt az 1200-as (S1) kerek szint közelében, majd valamelyest visszapattant. Az a tény, hogy a nemesfém a zászló alakzat alsó határa és a január 22-i maximum szinttől eredő, fekete csökkenő trendvonal alatt van, szerintem a rövid távú kilátást negatívan tartja. Mindazonáltal inkább szeretném látni az 1200-as (S1) kulcsfontosságú szint alatti egyértelmű zárást, mielőtt biztosabb leszek abban, hogy a nemesfém lefelé fog hosszabbítani. Egy ilyen mozgás ismét tesztelheti az 1190-es (S2) támaszszintet. Hosszabb távon az 1190-es (S2) tartomány lefelé történő áttörése az a mozgás, amely megerősítené a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, és talán jelzi az 1307-es szintről való csökkenés folytatódását.

• Támaszszint: 1200 (S1), 1190 (S2), 1185 (S3).

• Ellenállásszint: 1215 (R1), 1222 (R2), 1235 (R3).

A WTI jelentősen emelkedett, és elérte az 51,75-ös szintet

A WTI visszatért, miután ellenállásszintre talált az 51,00-s (most támaszszintté vált) (S1) szint közelében, amely a február 17. és 23. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje. A visszatérés azonban megállt marginálisan a 49,50-es (S2) szint felett, és a WTI jelentősen emelkedett, felfelé áttörte az 51,00-s (S1), elérte az 51,75-ös (R1) ellenállásszinti akadályt, amely a korábban említett csökkenés 50%-os visszatérési szintje. A momentum mutatószámokra pillantva szerintem ismét visszatérés valószínű, és talán teszteli az 51,00-s (S1) tartományt, ezúttal támaszszintként. Az RSI ellenállásszintre talált a 70-es szint közelében és csökkent, miközben az MACD a csúcsra érés jeleit mutatja, és hamarosan bármikor indító vonala alá térhet. A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Mindazonáltal február 26-án magasabb minimum szintet ért el. Az 55,00-s pszichológiai tartomány felfelé való áttörése az a mozgás, amely a következő magasabb maximum szintet és talán a trend visszafordulását jelezné. Egyelőre inkább a partvonalon maradok, ami az általános képet illeti.

• Támaszszint: 51,00 (S1), 49,50 (S2), 48,65 (S3).

• Ellenállásszint: 51,75 (R1), 52,50 (R2), 53,40 (R3) .

640x40_feher
Scroll To Top