ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.02.25

A piac enyhítés-pártinak tartja Yellen megjegyzéseit = USD-negatív A Financial Times vezércikkében ez állt: „A Fed előkészíti az idei kamatlábemelést, mivel az USA gazdasági helyzete kedvezőbbé válik”.

 

 • A piac enyhítés-pártinak tartja Yellen megjegyzéseit = USD-negatív A Financial Times vezércikkében ez állt: „A Fed előkészíti az idei kamatlábemelést, mivel az USA gazdasági helyzete kedvezőbbé válik”. A New York Times-ban a következőket írták: „a Fed elnöke, Janet Yellen beszámolójában türelemre intett a kamatlábemeléssel kapcsolatban”. Melyik igaz? Az egymásnak ellentmondó vezércikkek valószínűleg a Fed elnöke, Janet Yellen által prezentált, viszonylag kiegyensúlyozott kilátást tükrözik. Mindenesetre a kezdeti „robbanás” után a piac úgy döntött, hogy a New York Times értelmezése a helyes. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások jelentősen, 11 bázisponttal csökkentek a hozamgörbe hosszabb végén; a 10 éves futamidejű kötvények hozama 6 bázisponttal esett (csúcsukhoz képest 13 bázispontos a csökkenés) vissza 2,0% alá, mivel a piac kitolta a Fed megszorításainak kezdetével kapcsolatos várakozásokat.
 • A kulcsfontosságú pontok: Elismételte a „türelmes” kifejezést, aminek értelmében a „Bizottság szerint valószínűtlen, hogy a gazdasági viszonyok garantálják a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatban megcélzott tartomány emelkedését (legalább a következő néhány FOMC értekezlet idejére)”, valamint a kamatlábemelés előtt elhagyják a „türelmes” frázist. Ez konkrétan azt jelenti, hogy legkorábban a márciusi értekezleten hagynák el a frázist, és júniusban kezdenék meg a kamatlábemelést. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a „türelmes” frázis elhagyása nem jelenti azt, hogy szükségszerűen megkezdik a kamatlábemelést „néhány értekezlet múlva”, hanem inkább csupán azt jelenti, hogy „a feltételek arra a szintre javultak, ahol hamarosan valószínű, hogy a célkitűzés szerinti tartomány változása bármelyik értekezleten bekövetkezhet”. Más szóval, miután kihagyják a „türelmes” szót, akkor visszatérünk az adatok figyeléséhez és az értekezletről értekezletre való döntéshez. Ez a fontos kifejezés valamelyest „hígította” az előremutató útmutatást, és megváltoztatta a kamatlábakról alkotott nézetet. Ezenkívül Yellen azt is hangsúlyozta, hogy az infláció folytonosan alacsony szintje esetleg továbbra is kitolhatja a kamatlábemelés idejét, és elmondta, hogy az infláció összes mutatószámát figyelik (az élelmiszerekkel és az energiahordozókkal együtt), nem csak a mag PCE-t. Innen ered az enyhítés-párti értelmezés.
 • A nap végén úgy tűnt, hogy a kötvénypiacot inkább a beszámoló, semmint a devizapiac érdekli. Az EUR/USD pár napi 0,61%-os tartománya az átlagos 0,83%-os tartomány alatt volt az utóbbi hat hónapban, miközben az USD/JPY pár 0,93%-os tartománya pontosan átlagos volt. Ezért semmi komoly változás nem történt. A fő mozgás a CAD, az NZD és az AUD devizákban történt, de más okokból kifolyólag – lásd alább. Mindazonáltal szerintem a beszámoló valamelyest elfojthatja a dollár iránti keresletet. Igaz, hogy az USA és az Egyesült Királyság maradnak azon fő országok, ahol a kamatlábemelést fontolgatják, de egyértelműen most sok múlik az infláción, és az infláció globális trendje kedvezőtlen marad. Ezért miközben szerintem az USD továbbra is növekvő trendben van, talán nem erősödik olyan gyorsan, mint arra számítottak, kivéve, ha az USA-beli bérek jelentősen emelkedni kezdenek. E tekintetben a Walmart közelmúltbeli béremelése Yellen beszámolójánál fontosabb lehet.
 • Olvassa el a szöveget itt: www.federalreserve.gov/newsevents/testimony/yellen20150224a.htm
 • Poloz csökkentette a kamatlábbal kapcsolatos várakozásokat A Kanadai Nemzeti Bank kormányzója, Stephen Poloz tegnap tartott beszédet, és egyértelműen enyhítés-párti volt. Elmondása szerint a BoC múlt havi meglepetésszerű kamatlábcsökkentése időt hagyott a központi banknak arra, hogy lássa a gazdasági helyzet alakulását. Emiatt a befektetők visszavettek azon feltételezésükből, hogy a BoC esetleg ismét csökkenti a kamatlábakat a március 4-ei értekezleten, ami miatt a kanadai dollár erősödött. Miközben a következő csökkentés idejét kitolták, a piac továbbra is feltételezi, hogy a kanadai kamatlábak következő változása újabb csökkentés lesz – ezt Poloz megerősítette azzal, hogy szerinte a BoC-nak még van további „fegyvere” – ezért a CAD várhatóan nyomás alatt marad, különösen azért, mert az olajárak is nyomás alatt maradnak.
 • Az eurózóna elfogadta Görögország javaslatait Az eurózóna pénzügyminiszterei elfogadták Görögország reformjavaslatait, amelyeket most több ország parlamentjéhez elküldenek elfogadásra. Ez valószínű. A miniszterek azonban figyelmeztettek arra, hogy Görögország esetleg túl optimista azzal kapcsolatban, hogy milyen gyorsan lesz képes adóbevételeit növelni. A görög kormány most szembesül ezen adóemelések megtárgyalásának nehézségeivel, ami miatt néhány szavazó megkérdőjelezheti, hogy milyen „győzelmet” aratott új kormányuk a troikával (új nevén „intézmények”) való tárgyalások során. Ezenkívül bizonyos mértékű bizonytalanság övezi a kormány készpénzhelyzetét, amely a sajtó szerint néhány két múlva kimerül. Görögország egyelőre eltűnhet a vezércikkekből, de piaci tényezőként bizonyára még hallunk róla.
 • Kína februári előzetes HSBC/Markit PMI-indexe visszapattant 50,1-re, amely éppen csak az 50-es „vízválasztó” szint felett van. Az adat közzétételekor az AUD és az NZD jelentősen erősödött. Az adatot azonban a Kínai Újév torzíthatta. Mivel a hazai tevékenység pang és a külső kereslet bizonytalan, megkérdőjelezem, hogy meddig tart ez a fordulat, valamint valószínűleg mennyi támogatást kapnak az árudevizák ebből a forrásból. Ahogyan tegnap elhangzott, a Baltic Dry Index arra utal, hogy az árucikkek iránti kereslet ezúttal elég alacsony szinten van.
 • Mai események: Az európai nap során Franciaország februári fogyasztói bizalmi indexét publikálják. Svédországban a Riksbank közzéteszi a februári politikai értekezletéről készült jegyzőkönyvet, amikor úgy döntött, hogy 10 bázisponttal, -0,10%-ra csökkenti a refinanszírozási kamatlábat, valamint kissé csökkenti a várható refinanszírozási kamatlábat, és „mini mennyiségi könnyítést” vezet be a monetáris politika könnyítése érdekében. Mivel a Bank bármikor bevezethet további váratlan könnyítési intézkedéseket, a SEK valószínűleg eladási nyomás alatt marad.
 • Norvégiában az AKU munkanélküliségi rátát teszik közzé decemberre vonatkozóan, amely várhatóan változatlan az előző hónaphoz képest (az azonos hónapra vonatkozó hivatalos munkanélküliségi ráta emelkedett). Ezért az AKU munkanélküliségi ráta is emelkedést jelezhet, ami valamelyest gyengítheti a norvég koronát.
 • Az USA-ban: Yellen ma is beszámolót tart a Képviselőház előtt. A jelentés a keddivel azonos lesz, ezért a piac a kérdésekre összpontosít. A mutatószámokat illetően: az új lakások értékesítésének januári adata lát napvilágot.
 • Új-Zéland kereskedelmimérleg-deficitje várhatóan többé-kevésbé azonos szinten maradt.

 

 

 

A Piac

Az EUR/USD pár gyakorlatilag változatlan Yellen megjegyzései után

• Az EUR/USD pár gyakorlatilag változatlan volt, miután a Fed elnöke, Yellen arra utalt, hogy a Fed nem hamarkodja el a kamatlábemelést, valamint egy ilyen intézkedést „értekezletről értekezletre” fognak fontolóra venni az iránymutatás módosítását követően. Az árfolyam továbbra is az 1,1260-as (S1) kulcsfontosságú támaszszint és az 1,1540-es (R2) ellenállásszint között mozog, ezért a pár rövid távú útvonalát továbbra is oldalirányúnak tartanám. Yellen ma is beszámolót tart a Képviselőház előtt. Beszéde a tegnapival azonos lesz, ezért a piac a feltett kérdésekre összpontosít. Ha új információ nem kerül napvilágra, az árfolyam valószínűleg nem lép ki az oldalirányú tartományból. A hosszabb távú trendet tekintve szerintem a pár továbbra is csökkenő trendben van. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Mindazonáltal fenntartom nézetemet, miszerint csak az 1,1260-as (S1) szint lefelé történő áttörése fordíthatja csökkenőre az irányt, és talán utat nyit egy újabb teszthez az 1,1100-as (S2) szinten, amelyet a január 26-i minimum szint határoz meg.

• Támaszszint: 1,1260 (S1), 1,1100 (S2), 1,1025 (S3)

• Ellenállásszint: 1,1450 (R1), 1,1540 (R2), 1,1650 (R3)

Az NZD/USD pár jelentősen emelkedett Kína HSBC PMI-indexe hatására

• Az NZD/USD pár jelentősen emelkedett a szerdai ázsiai délelőtt során, miután Kína gyors HSBC gyártási PMI-indexe kicsivel az 50 pontos határ felett kötött ki. A rally azután történt, miután a pár támaszszintre talált valamelyest a 0,7450-es (S2) akadály alatt, és a küzdelmet ismét a 0,7500-as (S1) szint fölé terelte. Az árfolyam struktúrája a 4 órás grafikonon továbbra is rövid távú növekvő trendet jelez. Ennek eredményeképpen ismét tesztre számítanék a 0,7575-ös (R1) szinten, amely a február 18-i maximum szint, illetve a 0,7625-ös (R2) korláton, amely közel áll a január 15. és február 3. közötti csökkenés 61,8%-os visszatérési szintjéhez. Mindazonáltal hosszabb távon szerintem az általános trend továbbra is negatív. Emiatt (legalábbis egyelőre) korrekciós fázisnak tekintem a 0,7175-ös szintről való helyreállást.

• Támaszszint: 0,7500 (S1), 0,7450 (S2), 0,7340 (S3)

• Ellenállásszint: 0,7575 (R1), 0,7625 (R2), 0,7700 (R3)

Az EUR/JPY pár továbbra is lefelé való meghosszabbítás elébe nézhet

• Az EUR/JPY pár konszolidációs módon mozgott kedden, és a 133,80-as (S1) támaszszint és a 136,20-as (R1) ellenállásszint között maradt. A momentum mutatószámokra tekintve a pár várhatóan csökkenni fog, és talán ismét teszteli a 133,80-as (S1) tartományt. Az RSI lefelé áttörte az 50-es szintet és lefelé mutat, miközben az MACD zérus és jelző vonala alatt van. Ha a medvék elég erősek ahhoz, hogy a küzdelmet a 133,80-as (S1) tartomány alá tereljék, akkor várhatóan tesztelik a következő, 132,30-as (S2) akadályt. A napi grafikonon látható, hogy a 130,00-s szintről való erős helyreállás korlátozott maradt a december 29. és január 26. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje közelében. Ezért korrekciós fázisnak tekintem ezt a helyreállást.

• Támaszszint: 133,80 (S1), 132,30 (S2), 130,00 (S3)

• Ellenállásszint: 136,20 (R1), 137,65 (R2), 139,35 (R3)

Az arany ismét támaszszintre talált az 1190-es szinten

• Az arany tegnap csökkent, de ismét támaszszintre talált az 1190-es (S1) szinten és jelentősen emelkedett az 1200-as szint fölé. A tegnapi mozgás megerősítette, hogy pozitív divergencia van mindkét rövid távú mutatószám és az ár mozgása között, illetve emiatt semleges állásponton maradok a negatív rövid távú trend ellenére. A kép továbbra is negatív, és a nemesfém várhatóan végezetül meghosszabbítja csökkenéseit. Azonban inkább várnék arra, hogy a momentum és az ár mozgása megerősítsék egymást, mielőtt ismét biztos leszek a csökkenő útvonalat illetően. A napi grafikonon az arany a január 12-én befejeződött fordított fej-váll alakzat nyakvonala alatt marad. Ez támogatja a negatív kilátást, és fokozza annak valószínűségét, hogy a közeljövőben további csökkenésre kerül sor.

• Támaszszint: 1190 (S1), 1185 (S2), 1170 (S3)

• Ellenállásszint: 1210 (R1), 1222 (R2), 1238 (R3)

A WTI ismét támaszszintre talált a 48,65-ös szint közelében

• A WTI kedden csökkent, és ismét tesztelte a 48,65-ös (S1) támaszszinti tartományt. Az ár struktúrája az 1 órás grafikonon továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz a fekete csökkenő tartományban, ezért a korábban említett támaszszinti akadály egyértelmű, lefelé való áttörése megcélozhatja a 47,40-es (S2) korlátot, amelyet a február 5-i minimum szint határoz meg. A momentum mutatószámokra tekintve azonban pozitív divergencia látható közöttük és az ár mozgása között, ami lassuló csökkenő momentumot jelez. Ezért a rövid távú csökkenő trendre csak akkor hagyatkozom ismét, ha bekövetkezik a 48,65-ös (S1) szint lefelé történő áttörése. A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Ezenkívül a 14 napos RSI csökkent és lefelé áttörte az 50-es szintet, miközben a napi MACD a csúcsra került és lefelé áttért zérus és jelző vonalán. Ezen jelzések megerősítik a rövid távú csökkenő útvonalat, és fokozzák annak valószínűségét, hogy a közeljövőben bekövetkezik a 48,65-ös (S1) szint lefelé történő áttörése.

• Támaszszint: 48,65 (S1), 47,40 (S2), 46,65 (S3)

• Ellenállásszint: 50,00 (R1), 51,30 (R2), 52,15 (R3)

640x40_feher
Scroll To Top