ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.02.16

Görögország uralja a napot A mai piacot természetesen a Görögországgal kapcsolatos fejlemények határozzák meg. Az európai pénzügyminiszterek – többek között természetesen a görög pénzügyminiszter, Varoufakisz – ismét Brüsszelben találkoznak, hogy megállapodásra juthassanak. A görög hivatalnokok szombaton tárgyaltak a troikával; az EU bizottsági elnöke, Juncker vasárnap beszélt a görög miniszterelnökkel, Tsziprasszal, de nincs hír döntésükről (ha egyáltalán született valamilyen).

 • Görögország uralja a napot   A mai piacot természetesen a Görögországgal kapcsolatos fejlemények határozzák meg. Az európai pénzügyminiszterek – többek között természetesen a görög pénzügyminiszter, Varoufakisz – ismét Brüsszelben találkoznak, hogy megállapodásra juthassanak. A görög hivatalnokok szombaton tárgyaltak a troikával; az EU bizottsági elnöke, Juncker vasárnap beszélt a görög miniszterelnökkel, Tsziprasszal, de nincs hír döntésükről (ha egyáltalán született valamilyen). A SYRIZA pártot támogató megszorítás-ellenes megmozdulásokat tartottak 20 európai városban a hétvége során, ami fokozta az EU politikusaira háruló nyomást, hogy kompromisszumokat kössenek, különben a következő választáson elbúcsúzhatnak hivataluktól. Várhatóan valamilyen megállapodásra jutnak, bár természetesen mindig fennáll bizonyos kétely. Ha pedig nem állapodnak meg, felmerül a kérdés a valódi határidőt illetően. Amíg benne vannak az euróövezetben, van remény a megállapodásra. Mindazonáltal figyelemre méltó volt, hogy az euró (és „árnyéka”, a CHF) volt az egyetlen G10 deviza, amely ma nem nyitott a dollárhoz képest magasabb szinten a péntek reggelhez képest, annak ellenére, hogy a pénteken közzétett 4. negyedéves GDP a vártnál kedvezőbb lett. Ez arra utal, hogy bizonyos mértékű többletkockázat van begyűrűzőben. Az Eurogroup Görögországról szóló értekezletére csak este kerül sor, ezért a kereskedés addig várhatóan következetlen lesz, és kilenghet a megjelenő hírek hatására.
 • Japán növekedése csalódást keltő Japán előzetes 4. negyedéves GDP-je negyedéves szinten 2,2%-kal (szezonálisan korrigált) emelkedett, amely eléggé kedvezőtlen eredmény a csökkenéssel jellemzett két egymást követő negyedév után, valamint jóval alulmaradt a +3,7%-ra számító becsléseken. Az emelkedés negyedéves szinten +0,6%-os volt, amelyből 0,2 százalékpontot a készletállomány növekedése és 0,2 százalékpontot a nettó export tesz ki, ami szerint a belföldi gazdaság csak kb. egyharmaddal járult hozzá a kereslet teljes növekedéséhez – és ez recesszióból áll helyre. Ezen gyenge növekedés közepette a piacok alaposan megfigyelik, mit mond a BoJ kormányzója, Kuroda szerdán, a BoJ értekezlete után (lásd alább). A kapacitáskihasználtság még nem tért vissza a pénzügyi válság előtti szintre, és az ország ezen időszak 43%-ában deflációban volt. Ha arra vár, hogy jelentős hazai kereslet tömje be a kibocsátásbeli hézagot és kezdje emelni az árakat, akkor hosszú ideig kell várnia. Ezért kétlem, hogy valójában annyira aggódnak a gyenge jen miatt, és ezért úgy vélem, hogy valószínűleg követik ezt az útvonalat.
 • Mai események: Az európai nap során a fő esemény a görög adósságról folytatandó, döntő fontosságú Eurogroup értekezlet lesz.
 • A Svájci Nemzeti Bank közzéteszi a látra szóló betétek heti adatát, amely fényt deríthet arra, hogy a Bank beavatkozott-e a devizapiac történéseibe a február 13-án véget ért héten. A további beavatkozásra utaló jelek valamelyest gyengíthetik a svájci frankot.
 • Az euróövezet (decemberi) és Norvégia (januári) kereskedelmi mérlege is napvilágot lát.
 • Az USA-beli piacok ma nemzeti ünnep (Elnök Napja) miatt zárva tartanak.
 • Hétfőn csak egy személy tart beszédet: a Riksbank kormányzója, Stefan Ingves.
 • A hét hátralévő részében: Kedden az Ausztrál Nemzeti Bank közzéteszi a februári értekezletéről készült jegyzőkönyvet, amikor is 25 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatlábat. A jegyzőkönyvből valószínűleg kiderül, hogy a kamatlábcsökkentés fő okai az alacsony infláció és a növekvő munkanélküliség. Európában a német februári ZEW felmérés áll majd a figyelem középpontjában. Mindkét index emelkedett az előrejelzés szerint. Ez már az indexek 4. egymást követő emelkedése lenne, ami további bizonyítékokat szolgáltatna a meglepően kedvező 4. negyedéves GDP-hez arról, hogy a német gazdaság lendületbe jön. Közzéteszik az Egyesült Királyság januári fogyasztói árindexét, amelyben várhatóan további lassulás következett be. Ez valószínűleg megerősíti a csütörtöki inflációs jelentésben szereplő megjegyzéseket, miszerint a fogyasztói árindex nulla alá csökkenhet a következő hónapokban, és a 2015-ös év legnagyobb részében közel marad ahhoz. Svédország publikálja a CPIF indexet – a Riksbank kedvenc inflációs mutatószámát – januárra vonatkozóan.
 • Szerdán a Japán Nemzeti Bank bizottsági értekezletet tart. A fókuszban Kuroda értekezletet követő beszéde, valamint különösen az áll, hogyan kommentálja a múlt héten terjedő hírt, miszerint a BoJ politikai döntéshozói szerint a további könnyítés „a termelékenység ellen hathat”, mivel tovább gyengítheti a jent és árthat a bizalomnak. Az Egyesült Királyságban közzéteszik a decemberi munkanélküliségi rátát és a Bank of England februári jegyzőkönyvét. A jegyzőkönyvből a csütörtöki inflációs jelentéshez hasonló kilátásra derülhet fény, miszerint ha a defláció tartósabb, mint az előrejelzés, a Bank szükség esetén készen áll a kamatlábak csökkentésére vagy az ösztönző intézkedési program kiterjesztésére. Az USA-ban a Fed közzéteszi január 27-én és 28-án tartott értekezletének jegyzőkönyvét. A nyilatkozat valamelyest biztosabb volt a gazdasági helyzetet illetően: a „foglalkoztatás kedvező növekedése” helyett „a foglalkoztatás erőteljes növekedése” kifejezést használták. Bármilyen hivatkozás arra, hogy mikor kezdhetik el a normalizálást, illetve amikor hagyják el a „türelmes” kifejezést, fellendítheti az amerikai dollárt. Szerdán Kínában és több ázsiai országban kezdetét veszi az új év ünnepe.
 • Csütörtökön az egyedüli említésre méltó mutatószám a szokásos újonnan regisztrált munkanélküliek állománya (USA).
 • A pénteki nap a PMI-indexeké. Több európai ország és az eurózóna közzéteszi az előzetes Markit gyártási és szolgáltatási szektorbeli PMI-indexet februárra vonatkozóan; az USA-ban a gyártási PMI-index lát napvilágot. Ezenkívül az Egyesült Királyság viszonteladói értékesítését is publikálják.

 

Az EUR/USD pár szünetet tart

Az EUR/USD pár pénteken konszolidációs módon mozgott, és az 1,1360-as (S1) támaszszint és az 50 periódusú mozgóátlag felett maradt. Az árfolyam várhatóan továbbra is emelkedik és teszteli az 1,1540-es (R1) kulcsfontosságú ellenállásszintet. Rövid távú mutatószámaink alátámasztják ezt az elképzelést. Az RSI emelkedett, miután támaszszintre talált az 50-es szint felett, miközben az MACD zérus és jelző vonala felett marad. A hosszabb távú trendet tekintve szerintem a pár továbbra is csökkenő trendben van. Az EUR/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Ezért a lehetséges növekvő hullámokat továbbra is korrekciós mozgásnak tartanám.

• Támaszszint: 1,1360 (S1), 1,1260 (S2), 1,1100 (S3).

• Ellenállásszint: 1,1540 (R1), 1,1650 (R2), 1,1730 (R3).

 

A GBP/USD pár felfelé áttörte az 1,5420-as szintet

A GBP/USD pár megrekedt az 1,5420-as korlát alatt pénteken, de a mai ázsiai délelőtt során sikerült azt felfelé áttörnie. A rövid távú irány szerintem pozitív marad, ezért a bikák most várhatóan előkészítik a terepet a hosszabbításokhoz az 1,5500-as (R1) pszichológiai akadály felé. A hosszabb távú trendet tekintve, amíg a GBP/USD pár a 80-as exponenciális mozgóátlag alatt van, az általános csökkenő trend szerintem érvényben marad, és a közelmúltbeli emelkedést korrekciós fázisnak tartanám, legalábbis egyelőre. Érdemes megjegyeznünk, hogy a 80 napos exponenciális mozgóátlag jelenleg egybeesik az 1,5500-as (R1) pszichológiai tartománnyal. Ennek eredményeképpen csak az ezen tartomány feletti egyértelmű zárás járhat nagyobb bika jellegű következményekkel, és lehetséges fordulat állhat be a trendben.

• Támaszszint: 1,5420 (S1), 1,5350 (S2), 1,5300 (S3).

• Ellenállásszint: 1,5500 (R1), 1,5590 (R2), 1,5675 (R3).

 

Az EUR/JPY pár gyakorlatilag változatlan

Az EUR/JPY pár pénteken gyakorlatilag változatlan volt, és a 135,20-as (S1) szint és az 50 periódusú mozgóátlag közelében tartózkodott. Mivel az árfolyam továbbra is a lehetséges ék alakzaton belül van, egyelőre inkább semleges álláspontra helyezkednék a rövid távú képet illetően, és várnék az alakzatból való kitörésre. A napi grafikonon látható, hogy a 130,00-s szintről való erős helyreállás korlátozott maradt a 136,70-es (R1) tartomány közelében, amely a december 29. és január 26. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje közelében van. Ezért (legalábbis egyelőre) korrekciós fázisnak tekintem a helyreállást.

• Támaszszint: 135,20 (S1), 134,15 (S2), 132,30 (S3).

• Ellenállásszint: 136,70 (R1), 137,65 (R2), 139,35 (R3).

 

Az arany valamelyest emelkedett

Az arany pénteken tovább emelkedett, miután támaszszintre talált az 1222-es (S1) korlát közelében, amely frakcionálisan a január 2. és 22. közötti emelkedés 61,8%-os visszatérési szintje közelében van, valamelyest a fordított fej-váll alakzat nyakvonala felett, amely a napi grafikonon látható és január 12-én fejeződött be. Bár az árfolyam struktúrája a 4 órás grafikonon továbbra is rövid távú csökkenő trendre utal, rövid távú mutatószámainkra tekintve számítanék arra, hogy a visszapattanás folytatódik, és talán teszteli az 1245-ös (R1) tartományt. Az RSI emelkedett, és most az 50-es szint közelében van, miközben az MACD – bár negatív – jelentősen emelkedett, miután felfelé áttért indító vonalán. Hosszabb távon továbbra is fennáll a visszapattanás további hosszabbításának és a magasabb minimum szint valószínűsége az alakzat nyakvonalának közelében. Ezért az 1305-ös szintről való csökkenést továbbra is korrekciós fázisnak tartanám.

• Támaszszint: 1222 (E1), 1268 (E2), 1185 (E3).

• Ellenállásszint: 1245 (R1), 1255 (R2), 1275 (R3).

 

A WTI ellenállásszintre talált az 53,50-es szint közelében

A WTI pénteken emelkedett, de az emelkedést megállította az 53,50-es (R1) szint. Az ár továbbra is a rövid távú növekvő tartományban van, de mivel negatív divergencia van momentum mutatószámaink és az ár mozgása között, egyelőre a partvonalon maradnék. Az 52,00-s (S1) támaszszint egyértelmű, lefelé való áttörése megerősíti a divergencia által észlelt gyengeséget, és hosszabbításokat indíthat el az 51,00-s (S2) tartomány felé. A napi grafikonon a WTI továbbra is az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt van. Mindazonáltal – figyelembe véve, hogy a 14 napos RSI visszapattant 50-es szintje közelében és bika jellegű tartományában maradt, miközben a napi MACD éppen csak a zérus vonal fölé került – inkább semleges állásponton maradok az általános képet illetően.

• Támaszszint: 52,00 (S1), 51,00 (S2), 49,65 (S3).

• Ellenállásszint: 53,50 (R1), 54,00 (R2), 55,00 (R3).

 

640x40_feher
Scroll To Top