ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.01.12

Az „ördög” a részletekben rejtőzködik Az USA nem mezőgazdasági munkaerő-állománya decemberben jelentősen, 252 ezerrel emelkedett, ami felülmúlta a várakozásokat; az előző havi adatot meglepően felfelé, 353 ezerre korrigálták (az októberi adatot úgyszintén).

 

 • Az „ördög” a részletekben rejtőzködik Az USA nem mezőgazdasági munkaerő-állománya decemberben jelentősen, 252 ezerrel emelkedett, ami felülmúlta a várakozásokat; az előző havi adatot meglepően felfelé, 353 ezerre korrigálták (az októberi adatot úgyszintén). Ez már a 11. egymást követő hónap volt, amikor az adat 200 ezer felett volt. A munkanélküliség a várakozásokat felülmúlóan csökkent, az átlagos munkahét pedig stabil maradt. Ugye nagyszerűen hangzik? A piac ehelyett az átlagbérek havi szinten 0,2%-os csökkenésére összpontosított (a novemberi adatot is lefelé korrigálták). Jelentős bizonytalanság uralkodott az adatok értelmezésével kapcsolatban, de a nap végén a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások jelentősen csökkentek. A befektetők látszólag úgy vélik, hogy az átlagkeresetek lanyha növekedése a csökkenő olajárakkal karöltve valószínűleg elfojtja az inflációs nyomásokat, és emiatt kitolták annak idejét, amikor a Fed várhatóan megkezdi a kamatlábemelést.
 • Személy szerint úgy vélem, hogy a kereseti adatok aberrációjáról lehet szó, mivel azok nem korrelálnak a munkaerő-piac egyéb fejleményeivel. Nem vagyok biztos benne, hogy ez jelentősen késlelteti a Fed-et. Ezt a nézetet vallotta az atlantai Fed elnöke, Lockhart, aki az átlagos órabérek csökkenését „lehetséges zajnak” nevezte, és az szerinte nem konzisztens a bérezéssel kapcsolatos többi adattal. Elmondása szerint a foglalkoztatás jelentős növekedése „megerősíti, hogy a gazdasági helyzet javul”, ami azt jelenti, hogy még mindig sínen van az év közepén történő kamatlábemeléshez. A richmondi Fed elnöke, Lacker elmondása szerint a csökkenő olajárak bonyolították a helyzetet, de szerinte az infláció várhatóan ismét a Fed 2%-os célkitűzése felé fog haladni, aminek értelmében továbbra is kamatlábemelésre számít. Tudomásunk szerint az adatok eddig nem változtatták meg a Fed hivatalnokainak nézetét, ezért a dollár kilátását sem módosítják. Ha a bérek tovább csökkennek, akkor természetesen késleltetik a kamatlábemelést – mindannyian kitartanak amellett, hogy nincs meghatározott ütemterv, és minden az adatoktól függ. Azonban furcsa lenne, ha annyival több személyt vennének fel a bérek emelkedése nélkül.
 • A dollár általánosságban ma reggel gyengült, és csak a norvég koronával, a svéd koronával és a kanadai dollárral szemben erősödött. A legjobban teljesítő G10 deviza az AUD volt, annak ellenére, hogy a lakáskölcsönök novemberben csökkentek (a várakozások szerint emelkedtek volna), bár az ANZ álláshirdetés index a novemberinél decemberben jobban emelkedett.
 • Kanadában a munkanélküliségi ráta változatlanul 6,6% maradt decemberben, miközben 4,3 ezerrel csökkent az állások száma a munkaerő-piacon. December volt a második egymást követő hónap, amikor is csökkenés állt be a foglalkoztatásban, ami konzisztens a Kanadai Nemzeti Bank jelentős munkaerő-piaci pangással kapcsolatos aggályaival. Mivel az olajárak csökkennek és a munkaerőpiacon pangás van, a CAD várhatóan érzékeny marad.
 • A nyersolaj ára jelentősen csökkent; a héten 61-gyel csökkent azon fúrótornyok száma az USA-ban, amelyből olajat termelnek (az utóbbi 24 év során a legnagyobb csökkenés). Másrészt a decemberi szaúd-arábiai termeléssel kapcsolatos becslések emelkedtek, ami fokozta a piacon uralkodó olajbőséget. Úgy tűnik, hogy az olaj rövid távú kilátása továbbra is medve jellegű, de a hosszú távú kilátás – a jövő évtől fogva talán – inkább bika jellegű.
 • A mai menetrend: Az európai nap során nap során nem kerül sor főbb eseményre vagy közzétételre.
 • Az USA-ban közzéteszik a decemberi munkaerő-piaci feltételek indexét. Ez olyan havi index, amely egyetlen mutatószámban több adatra alapozva jobb képet alkot a foglalkoztatási körülményekről. Novemberben az index 2,9 lett, tehát az ezt felülmúló érték a pénteken közzétett nem mezőgazdasági munkaerő-állomány kedvező adatát követően javuló munkaerő-piacot jelez.
 • Az atlantai Fed elnöke, Dennis Lockart ismét felszólal. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy egy hétvége alatt megváltozott-e a nézete a múlt pénteki interjúban elmondottakhoz képest.
 • A hét hátralévő részében: Kedden közzéteszik Japán folyó fizetési mérlegét, amelynek többlete várhatóan kissé csökkent, ami negatív hatást gyakorolhat a japán jenre. Svédország fogyasztói árindexe várhatóan jelzi, hogy az ország mélyebb deflációba süllyedt. A Riksbank decemberi értekezletéről készült jegyzőkönyv megerősítette, hogy rendhagyó intézkedések vannak készülőben, és ha az infláció nem emelkedik, akkor sor kerül azok bevetésére. Mivel a fogyasztói árak tovább csökkennek, a februári értekezleten cselekvésre kerülhet sor. Az Egyesült Királyság fogyasztói árindexe várhatóan 1% alá csökkent, ami főképpen a csökkenő energiaáraknak tudható be. A csökkenés megerősíti a BoE novemberi inflációs jelentésében szereplő figyelmeztetést, miszerint az infláció 6 hónapon belül valószínűleg 1% alá csökken. Ez még inkább elodázhatja a megszorításokkal kapcsolatos várakozásokat, és az angol fonttal kapcsolatban továbbra is negatív hozzáállás uralkodhat.
 • Szerdán, két héttel a január 27-én és 28-án tartandó értekezlete előtt a Fed közzéteszi a Bézs Könyvet. Az eurózóna decemberi viszonteladói értékesítése is napvilágot lát.
 • Csütörtökön publikálják Ausztrália decemberi munkanélküliségi rátáját, amely várhatóan változatlan marad, miközben a foglalkoztatás az előrejelzés szerint az előző hónaphoz képest kevésbé nőtt. Ez negatív hatással járhat az ausztrál dollárra nézve. Az USA-ban az Empire State gyártás felmérés és a philadelphiai Fed üzleti aktivitási indexe lát napvilágot, mindkettő januárra vonatkozóan.
 • Pénteken végezetül az eurózóna decemberi végleges fogyasztói árindexét publikálják, amely várhatóan megerősíti az előzetes adatot, amely az övezet deflációját jelezte. Közzéteszik Németország végleges fogyasztói árindexét decemberre vonatkozóan. Közzéteszik az USA decemberi fogyasztói árindexét, és az előrejelzés szerint a ráta 1% alá csökkent, aminek fő oka az energiaárak csökkenése.

 

 

Az EUR/USD pár visszapattant az 1,1860-as szint felé

 • Az EUR/USD pár ismét nem tudott az 1,1775-ös (S1) támaszszint alatt zárni, és visszapattant, majd elérte az 1,1860-as (R1) ellenállásszintet és a rövid távú csökkenő tartomány felső határát, amely a december 16-ai maximum szinttől ered. Mivel még mindig pozitív divergencia van az RSI és az ár mozgása között, és mindkét momentum mutatószám jelentősen emelkedett, fennáll a valószínűsége annak, hogy bekövetkezik az 1,1860-as (S1) felfelé való áttörése, és talán teszteli az 1,1975-ös (R2) ellenállásszintet. Mindazonáltal, mivel az árfolyam még mindig a tartományon belül van, és a pár hosszabb távú trendje csökkenő, egyelőre a partvonalon maradnék, és várnék az egyértelműbb jelzésre, hogy a medvék folytatják a játszmát.
 • Támaszszint: 1,1775 (S1), 1,1700 (S2), 1,1635 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,1860 (R1), 1,1975 (R2), 1,2000 (R3)


Az EUR/JPY pár készen áll a 140-es szint tesztelésére

 • Az EUR/JPY pár csökkenése pénteken folytatódott, és lefelé áttörte a 140,55-ös (R1) kulcsfontosságú, ellenállásszintté vált támaszszinti korlátot. A hétfői európai délelőtt során úgy tűnik, hogy az árfolyam készen áll a 140,00-s (S1) kerek érték tesztelésére. Ezen szint egyértelmű, lefelé való áttörése valószínűleg meghosszabbítja a medve jellegű hullámot, és talán megcélozza a 139,00-s (S2) támaszszintet. Hosszabb távon, a fej-váll alakzat napi grafikonon való kialakulása után az árfolyam csökkent (a várakozásoknak megfelelően), és ez várhatóan folytatódik. Napi momentum mutatószámaink is alátámasztják ezt az elképzelést. A 14 napos RSI lefelé áttörte a 30-as szintet és lefelé mutat, miközben a napi MACD zérus és jelző vonala alatt van és lefelé mutat.
 • Támaszszint: 140,00 (S1), 139,00 (S2), 138,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 140,55 (R1), 141,80 (R2), 143,40 (R3)

 

A GBP/USD pár ellenállásszintre talált az 1,5200-as szinten

 • A GBP/USD pár csütörtökön visszapattant, miután eladásokat váltott ki az 1,5030-as (S1) szint közelében. Pénteken a pár továbbra is jelentősen emelkedett, és elérte az ellenállásszintet az 1,5200-as (R1) akadálynál. Bár a mutatószámok a 4 órás grafikonon felfelé mutatnak, az 1 órás grafikonra tekintve az órás mutatószámok az 1,5200-as (R1) erős ellenállásszinttel kombinálva okot szolgáltatnak azon vélekedésre, miszerint a következő hullám valószínűleg csökkenő lesz. Ez esetben várhatóan ismét tesztre kerül sor az 1,5030-as (S1) tartományban. Hosszabb távon, amíg a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt alacsonyabb minimum szinteket és alacsonyabb maximum szinteket ér el, az általános kilátás negatív marad. Mindazonáltal, mielőtt biztosabb lennék az általános csökkenő trendet illetően, szeretném látni a 1,5000-es (S2) pszichológiai korlát egyértelmű, lefelé történő áttörését.
 • Támaszszint: 1,5030 (S1), 1,5000 (S2), 1,4810 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,5200 (R1), 1,5275 (R2), 1,5315 (R3)

 

A WTI csökkent, miután ellenállásszintre talált a 49,65-ös szinten

 

 • A WTI csökkent, miután eladókra talált a 49,65-ös (R2) ellenállásszint közelében. Ma a korai európai délelőtt során az ár a 47,00-s (S1) támaszszinti tartomány felé tart, ahol az egyértelmű, lefelé történő áttörés valószínűleg előkészíti a terepet a további medve jellegű hosszabbítások előtt, talán a 45,00-s (S2) pszichológiai korlát felé. A rövid távú momentum mutatószámokra tekintve látható, hogy az RSI csökkent, miután elérte az ellenállásszintet marginálisan az 50-es szint alatt, miközben az MACD – amely már negatív – a csúcsra érés jeleit mutatja és hamarosan jelző vonala alá kerülhet. A WTI a napi grafikonon továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért az általános útvonal csökkenő marad.
 • Támaszszint: 47,00 (S1), 45,00 (S2), 42,15 (S3)
 • Ellenállásszint: 48,80 (R1), 49,65 (R2), 50,90 (R3)

 

Az arany visszapattant az 1205-ös szintről

 • Az arany pénteken emelkedett, és felfelé áttörte az 1222-s (S1) (támaszszintté vált) ellenállásszinti korlátot. A nemesfém jelenleg teszteli a napi grafikonon lévő, lehetséges fordított fej-váll alakzat nyakvonalát. A nyakvonal felfelé való áttörése valószínűleg az alakzat befejeződését jelzi, és talán nagyobb bika jellegű következményekkel jár. Mindazonáltal ahhoz, hogy jobban megbizonyosodjak a nyakvonal áttöréséről és az alakzat befejeződéséről, szeretném látni az 1238-as kulcsfontosságú ellenállásszinti tartomány felfelé való áttörését, amelyet a december 9-ei és 10-ei maximum szintek határoznak meg. A nemesfémmel szembeni, közelmúltbeli pozitív hozzáállás a napi momentum mutatószámokon is tükröződik. A 14 napos RSI 50-es szintje felett van és felfelé mutat, miközben a napi MACD pozitív jelzést kapott, jelző vonala felett van és szintén felfelé mutat.
 • Támaszszint: 1222 (S1), 1205 (S2), 1197 (S3)
 • Ellenállásszint: 1238 (R1), 1255 (R2), 1270 (R3)
640x40_feher
Scroll To Top