ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.01.09

Vissza oda, ahonnan elkezdtük A Bloomberg szerint az EUR/USD pár 1999-ben az első kereskedési napját (január 4.) az 1,1821-es szinten zárta. MA reggel az 1,1807-es szint körül nyitott Európában – visszatért oda, ahol elkezdte.

 

• Vissza oda, ahonnan elkezdtük A Bloomberg szerint az EUR/USD pár 1999-ben az első kereskedési napját (január 4.) az 1,1821-es szinten zárta. MA reggel az 1,1807-es szint körül nyitott Európában – visszatért oda, ahol elkezdte. Most pedig visszamegyünk a 2000. október 25-ei minimum szint felé (0,8255)? Abban az időben a Fed Alapok kamatlába jelenleg elképzelhetetlen, 6,5%-os szinten volt, a refinanszírozási kamatláb 4,75% volt, a különbség 175 bázispont. Ez könnyen elérhető. A 3 havi euródollár és euribor futures jelzi, hogy a különbözet három éven belül kb. 200 bázispont lesz. A tegnapi európai hírekre tekintve – a német gyári rendelésállomány és az eurózóna termelői árindexe a várakozásokat felülmúlóan csökkent novemberben – úgy tűnik, hogy az EKB-nak be kell hoznia az elveszített időt.
• Sajnos úgy tűnik, hogy az EKB Tanácsa továbbra is megosztott és több időre van szüksége a döntéshez. Tegnap az EKB elnöke, Draghi közzétette annak a levélnek a szövegét, amelyet az Európai Parlament egyik tagjának válaszul írt az EKB politikájáról. A levélben visszaköszöntek Draghi szokásos nyilatkozatai, valamint konkrétan az államkötvények vásárlását ígérte. Még aznap az EKB Tanácsának egyik tagja, Benoit Coeure elmondta, hogy az eurózóna még nem süllyedt deflációba, és „túl korai lenne” a teljes körű mennyiségi könnyítéssel élni. Ezért Draghi egyöntetűségről szóló állításai ellenére úgy tűnik, hogy még mindig nem értenek egyet. A megjegyzések az utolsó napon jelentek meg, mielőtt az EKB Tanácsa hírzárlatot kezdett a január 22-i értekezlet előtt, ami arra utal, hogy mindketten megpróbálják kijelölni pozícióikat a látszólag kulcsfontosságú értekezlet előtt.
• Az egyetértés hiányához hozzájárult a mennyiségi könnyítés bevezetésének jogi nehézsége (miközben nincs megválasztott kormány Görögországban), ezért fontolóra kell vennünk a piac lehetséges reakcióját arra az esetre, ha nem jutnak megegyezésre a mennyiségi könnyítés jövő heti értekezleten való megkezdését illetően. Szerintem az eurózóna kötvényeinek és részvényeinek nagymértékű eladásához, valamint a tőke repatriálásához vezet, ami miatt az euró tovább gyengül. Másrészt a mennyiségi könnyítés bevezetéséről szóló döntésre a piac eléggé számít, ezért szerintem nem fog nagy hatást gyakorolni a piacokra.
• Kína fogyasztói árindexe december éves szinten 1,5%-kal emelkedett (a várakozásoknak megfelelően), ami kismértékű emelkedés a novemberi, éves szinten 1,4%-hoz képest; a termelői árindex azonban éves szinten 3,3%-kal csökkent, ami jelentősen gyorsabb ütemű defláció, mint az előző hónap éves szinten -2,7%-os adata. Szerintem úgy tűnik, csak idő kérdése, hogy a csökkenő termelői árindex begyűrűzzön a csökkenő fogyasztói árindexbe, és a kínai defláció más országokat is érinteni fog. Emiatt a kamatlábak valószínűleg világszerte alacsony szinten maradnak, és hozzájárulnak a „devizaháború” felszításához, amely a hazai monetáris politika nemzetközi porondra való kiterjedéséből ered.
• Új-Zéland építési engedélyeinek száma novemberben havi szinten 10%-kal emelkedett, ami felülmúlta az októberi felfelé korrigált, 9,8%-os emelkedést. Emiatt az új-zélandi dollár volt a második legjobban teljesítő deviza az éjszaka folyamán (a NOK volt a legjobb). Szerintem az NZD lesz a legjobban teljesítő deviza a három árudeviza közül, mivel az árucikkek exportjának több mint fele élelmiszer, és az élelmiszerek iránti kereslet kevésbé volatilis, mint az energia vagy az építőanyagok iránti kereslet.
• Mai mutatószámok: Az európai nap során közzéteszik a novemberi ipari termelést Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Svédországban. Az Egyesült Királyságbeli és a francia adatokban várhatóan fordulat állt be az előző hónaphoz képest, miközben a német és a svéd adatok előrejelzés szerint gyorsultak az októberihez képest.
• Norvégia fogyasztói árindexe decemberben várhatóan emelkedett, ami miatt a NOK tovább erősödhet. A deviza a legjobban teljesítő G10 deviza volt az utóbbi 24 órában, annak ellenére, hogy Norvégia ipari termelése csütörtökön csalódást keltő volt, ami jelzi, hogy jó a NOK iránti kereslet. Mindazonáltal a csökkenő olajárak és az a tény miatt, hogy a fogyasztói árindex továbbra is a Norges Bank 2,5%-os inflációs célkitűzése alatt van, az USD bármilyen visszatérését megújult vételi lehetőségnek tartanám.
• Kanada decemberi munkanélküliségi rátája várhatóan változatlanul 6,6% maradt. A foglalkoztatás nettó változása azonban várhatóan emelkedést jelez a novemberi csökkenést követően, ami pozitívan hathat a kanadai dollárra.
• A nap fő eseménye az USA decemberi nem mezőgazdasági munkaerő-állományának közzététele lesz. Az előrejelzés szerint a foglalkoztatásban 240 ezres emelkedés következett be (ez csökkenést jelent a novemberi meglepő, 321 ezres emelkedéshez képest). A decemberi foglalkoztatás lassulásával kapcsolatos várakozás ellenére továbbra is jelezné, hogy az USA gazdaságában 11 egymást követő hónapban legalább 200 ezer új munkahely létesült. 1999 óta ez a legnagyobb foglalkoztatásbeli éves növekedés lehet. Ugyanakkor a munkanélküliségi ráta az előrejelzés szerint 5,8%-ról 5,7%-ra csökkent, miközben az átlagos órabérek várhatóan gyorsultak éves szinten. Egy ilyen kedvező foglalkoztatási jelentés konzisztens a javuló munkaerő-piaccal, és fokozhatja az USD erősségét. A novemberi nagykereskedelmi készletállomány is napvilágot lát.
• Pénteken ketten tartanak beszédet a Fed részéről: A chicagói Fed elnöke, Charles Evans és a richmondi Fed elnöke, Jeffrey Lacker.

Az EUR/USD pár elérte az 1,1775-ös támaszszintet

• Az EUR/USD pár csütörtökön továbbra is csökkent, és támaszszintre talált marginálisan az 1,1775-ös (S1) korlát alatt. Ma az USA decemberi nem mezőgazdasági munkaerő-állománya napvilágot lát. Ha az adat esetleg nem is éri el a novemberi fényes értéket, a jelentés várhatóan jelzi, hogy az USA gazdaságában 11 egymást követő hónapban legalább 200 ezer új munkahely létesült. Ez arra ösztönözheti a medvéket, hogy az árfolyamot az 1,1775-ös (S1) támaszszint alá vigyék, és megcélozzák a következő, 1,1700-as (S2) szintet, amelyet a 2005. december 8-ai minimum szint határoz meg. De az RSI és az ár mozgása közötti pozitív divergencia lassuló csökkenő momentumot jelez, emiatt lehetséges a kisebb visszapattanás, mielőtt bekövetkezne a következő csökkenés. Mindazonáltal az árfolyam továbbra is a fekete csökkenő tartományban van, amely a december 16-ai maximum szinttől ered, emiatt a rövid távú irány csökkenő marad. Kitekintve, a hosszú távú csökkenő trend továbbra is érvényben van.
• Támaszszint: 1,1775 (S1), 1,1700 (S2), 1,1635 (S3)
• Ellenállásszint: 1,1860 (R1), 1,2000 (R2), 1,2040 (R3)

Az USD/JPY párt megállította a 119,95-ös akadály

• Az USD/JPY pár tegnap jelentősen emelkedett, de az emelkedést megállította a 119,95-ös (R1) akadály. Ma az ázsiai délelőtt során a pár elkezdett csökkenni, ami jelzi, hogy a bikák képtelenek áttörni a korábban említett ellenállásszinti akadályt. Talán a nap folyamán közzéteendő USA-beli foglalkoztatási adatokra várnak. Ha az adat kedvező lesz, bekövetkezhet a 119,95-ös (R1) szint felfelé való áttörése, és talán hosszabbításokat indít el a következő, 120,85-ös (R2) szint felé. A rövid távú mutatószámaink azonban egyelőre a további visszatérésnek kedveznek, legalábbis a beszámoló idején. Az RSI az 50-es szint alá csökkent és lefelé mutat, miközben az MACD marginálisan a zérus vonala alatt a csúcsra érés jeleit mutatja, és hamarosan indító vonala alá csökkenhet.
• Támaszszint: 118,00 (S1), 117,00 (S2), 115,50 (S3)
• Ellenállásszint: 119,95 (R1), 120,85 (R2), 121,85 (R3)
Az EUR/GBP pár medvéi valamelyest a 0,7800-as szint felett megálltak

• Az EUR/GBP pár csütörtökön tovább csökkent, és elérte a támaszszintet marginálisan a 0,7800-as (S1) korlát felett. Figyelembe véve, hogy január 6-án az árfolyam ellenállásszintként tesztelte a háromszög alakzat alsó határát (amelyben az ár mozgása már szeptember óta zajlik), a 0,7800-as (S1) szint lehetséges lefelé való áttörése várhatóan ismét csökkenőre változtatja az irányt, és „meghúzza a ravaszt” a 0,7745-ös (S2) támaszszint közelében való ismételt teszteléshez, amelyet a január 2-ai minimum szint határoz meg. Hosszabb távon a háromszög alakzatból való csökkenő kilépés szerintem a hosszabb távú csökkenő trend folytatódását jelezte, ezért fenntartom nézetemet, miszerint az általános kilátás negatív marad.
• Támaszszint: 0,7800 (S1), 0,7745 (S2), 0,7700 (S3)
• Ellenállásszint: 0,7865 (R1), 0,7910 (R2), 0,7955 (R3)
A WTI ismét elérte a 49,65-ös ellenállásszintet
• A WTI csütörtökön csökkent, de miután néhány vételi megbízást váltott ki valamelyest a 47,55-ös (S1) támaszszinti akadály felett, visszapattant, és ismét elérte a 49,65-ös (R1) ellenállásszinti korlátot. Bár a tegnapi emelkedés valamelyest folytatódhat, a WTI a napi grafikonon továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért az általános útvonal csökkenő marad. Ezért a jelenlegi visszapattanás lehetséges hosszabbításai várhatóan rövidek lesznek. A napi momentum mutatószámokra tekintve pozitív divergencia van a 14 napos RSI és az ár mozgása között, ami további okot szolgáltat arra, hogy a növekvő korrekciós hullám egy ideig folytatódhat. Azonban nem fogadnék erre, és inkább várok a konkrét jelzésekre arról, hogy a medvék visszaszerezték az irányítást és az általános csökkenő trend folytatódik.
• Támaszszint: 47,55 (S1), 46,70 (S2), 45,00 (S3)
• Ellenállásszint: 49,65 (R1), 50,90 (R2), 52,00 (R3)

Az arany visszapattant az 1205-ös szintről

• Az arany tegnap folytatta a visszatérést egy ideig, de miután elérte az 1205-ös (S1) szintet, visszapattant és az 1210-es szint közelében zajlott a kereskedés. Mivel a visszapattanás magasabb minimum szintet jelez a 4 órás grafikonon, fenntartom nézetemet, hogy a nemesfém rövid távú képe mérsékelten növekvő marad. Ha a bikák elég erősek ahhoz, hogy a küzdelmet magasabb szintre tereljék és áttörjék az 1222-es (R1) ellenállásszinti tartományt, várhatóan hosszabbításokat vált ki az 1238-as (R2) akadály felé, amelyet a december 9-ei és 10-ei maximum szintek határoznak meg. A napi grafikonon valószínűleg fordított fej-váll alakzat formálódik, de még nem fejeződött be. Ha az alakzat befejeződött, nagyobb bika jellegű következményekkel járhat, és talán arra ösztönzi a bikákat, hogy akár az 1300-as szint fölé tereljék a küzdelmet.
• Támaszszint: 1205 (S1), 1197 (S2), 1180 (S3)
• Ellenállásszint: 1222 (R1), 1238 (R2), 1255 (R3)

640x40_feher
Scroll To Top