ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.12.16

Oroszország rubel-védelme valószínűleg elégtelen Oroszország megrázta a piacokat azáltal, hogy jelentősen megemelte a kamatlábakat hétfőn, helyi idő szerint az éjszaka közepén. Moszkvai idő szerint éppen hajnali 1 óra előtt a központi bank 10,5%-ról 17,0%-ra emelte a kamatlábakat, ami a legnagyobb emelés az orosz kötvénypiac 1998-as összeomlása óta.

Oroszország rubel-védelme valószínűleg elégtelen Oroszország megrázta a piacokat azáltal, hogy jelentősen megemelte a kamatlábakat hétfőn, helyi idő szerint az éjszaka közepén. Moszkvai idő szerint éppen hajnali 1 óra előtt a központi bank 10,5%-ról 17,0%-ra emelte a kamatlábakat, ami a legnagyobb emelés az orosz kötvénypiac 1998-as összeomlása óta. A mozgás rávilágít arra a rejtélyre, amelyben Oroszország találja magát. Mivel a pénz kiáramlik az országból, a bankrendszert összeomlás fenyegeti. A devizaárfolyam csökkenése miatt fennáll a fenyegetettség, hogy az inflációs ráta (amely már 9%) tolerálhatatlan szintekre szökik. Ezenkívül azon vállalatok, amelyek külföldi devizában vettek fel kölcsönt, súlyos gondban vannak. A kamatlábemelés célja, hogy a rubelt vonzóbbá tegye a befektetésekhez, megállítva ezáltal annak gyengülését. Ez a stratégia sajnálatos módon sikeresebb, amikor a probléma az, hogy a külföldi spekulánsok devizakölcsönöket vesznek fel annak shortolására. Oroszország esetében, amikor a hazai valuta kiáramlása a probléma, a kamatlábemelés esetleg ronthat a helyzeten azáltal, hogy a hazai kölcsönzőkre rója a terhet, és a gazdasági helyzet romlását okozhatja. Emiatt a részvények, az ingatlanok és egyéb, rubelben jegyzett eszközök kevésbé vonzók. Szerintem a deviza stabilizálásához nem elég egy kamatlábemelés. Szerintem ahhoz, hogy a tőkét visszavonzzák az országba, az olajárak alsó szintre érésére és a Nyugattal Ukrajna miatt fennálló feszültségek rendezésére van szükség. Sajnálatos módon mindkét célkitűzés a távolban marad.

A tegnapi röpke fordulat nem tartott sokáig. Az olaj futures 1,2%-kal csökkent tegnap New York-ban, aminek nem volt konkrét kiváltó oka, csupán a közelmúltbeli csökkenés folytatódása. Technikai elemzésünk szerint az általános trend csökkenő marad. A további részletekért olvassa el a technikai elemzést.

Amint az várható, az olajtermelők devizái általánosságban sínylődnek – RUB, BRL és IDR –, miközben az olajimportőrök általánosságban előnyre tesznek szert – KRW, SGD és TWD. A feltörekvő piacok devizáinak vételi/eladási kosara attól függően, hogy az ország olajimportőr vagy olajexportőr-e, jövedelmező lehet, bár ezen devizák közül több nem elérhető a lakossági befektetők számára.

Mindazonáltal az alacsonyabb olajárak feltörekvő piacokbeli devizákra gyakorolt hatása nem teljesen konzisztens. A TRY tegnap rekord alacsony szintre gyengült, miközben az MXN csak kismértékben változott. A TRY látszólag megsínyli a politikai kockázatokat, mivel Erdogan elnök lépéseket tett újságírók és egyéb feltételezett ellenségekkel szemben. Bár a török befektetési eszközök a feltörekvő piacok legjobbjai közé tartoztak, mivel az olajárak zuhanása megoldja Törökország fizetési mérleggel kapcsolatos gondjainak egy részét, a befektetők valószínűleg nem adnak lehetőséget a kormánynak a kételkedésre a jelenlegi kockázatkerülő környezetben. Miközben az MXN eléggé stabil volt tegnap, a főbb részvénypiacok közül a mexikóin történt a legnagyobb esés a tegnapi nap folyamán, ezért egyértelműen az olajárak csökkenése tükröződik az MXN-ben jegyzett eszközökön. Szerintem a peso kálváriája még nem ért véget.

Meglepő, hogy az arany és az ezüst jelentősen esett a fokozódó volatilitás ellenére. Úgy tűnik, hogy inkább nyersanyagként, mint befektetési eszközökként funkcionálnak. Igaz, az inflációs fedezet iránti szükséglet csökken, de esetleg arra számítanak, hogy a biztonsági befektetési eszköznek erősödnie kell – ezért volt a JPY a legjobban teljesítő deviza az éjszaka folyamán. Az, hogy az arany képtelen teljesíteni ebben a környezetben, jelzi vonzerejének jelentős elvesztését.

A legutóbbi RBA politikai értekezletének jegyzőkönyve rávilágított arra, hogy a Tanács tárgyalt arról, hogy a piac miért számol a kamatlábcsökkentés lehetőségével. Ez a valószínűség mélyebb megfontolásának kezdetét jelentheti, ami negatív lenne a devizára nézve. A Tanács elismételte, hogy az AUD „a deviza fundamentális értékének legtöbb becslése felett van…”. Az AUD emiatt gyengült, az új-zélandi dollárral egyetemben.

A mai piac: A mai nap a BMI-indexeké. Kína decemberi előzetes HSBC gyártási BMI-indexe tovább csökkent a csökkenő tartományba, amint arra számítottak. Mivel Kína a világ olajkeresletének kb. 11%-át teszi ki, a kínai növekedés lassulása természetesen további negatívumot jelent az olajárak számára. Ezenkívül több európai ország és az eurozóna is közzéteszi az előzetes gyártási és szolgáltatási szektorbeli BMI-indexeket. Ezek várhatóan emelkedtek, ami fellendítheti az eurót. Lehet, hogy a német decemberi ZEW felmérés is pozitív az euróra nézve. Mindkét index emelkedett az előrejelzés szerint. A múlt havi jelentős emelkedést követően a várakozásokkal kapcsolatos index emelkedése jelezheti, hogy a német gazdaság stabilizálódása elkezdődött, ami valamelyest erősítheti az eurót.

Az európai nap során a fő esemény a Riksbank kamatlábról szóló döntése lesz. A múlt héten csütörtökön közzétett novemberi fogyasztói árindex arra utalt, hogy az ország megragadt a deflációban, ami megerősíti azon várakozásainkat, hogy a Riksbank rendhagyó intézkedések felé húz, talán már ezen az értekezleten. A Riksbank kormányzója, Stefan Ingves sajtókonferenciát tart a kamatlábbal kapcsolatos döntést követően.

Az Egyesült Királyság novemberi fogyasztói árindexe várhatóan éves szinten 1,3%-ról 1,2%-ra lassult, ami miatt a BoE megszorításával kapcsolatos várakozások tovább csökkenhetnek, és az angol font érzékeny maradhat. A BoE kormányzója, Mark Carney sajtókonferenciát tart a Pénzügyi Stabilitási Áttekintés közzétételét követően.

Az USA-ban közzéteszik az új lakásépítések és építési engedélyek számát, mindkettőt novemberre vonatkozóan. Az új lakásépítések száma várhatóan emelkedett, míg az építési engedélyek száma csökkent. A decemberi előzetes Markit gyártási BMI-index is napvilágot lát.

A Piac

Az EUR/USD pár támaszszintre talált az 1,2410-es szint közelében

Az EUR/USD pár emelkedett, miután támaszszintre talált az 1,2410-es (S1) szint közelében. A mozgást azonban megállította a 200 periódusú mozgóátlag, amely jó ellenállásszintnek bizonyult az ár mozgásához a közelmúltban. A 200 periódusú mozgóátlag felfelé való áttörése várhatóan további hosszabbításokat vált ki az 1,2515-ös (R1) ellenállásszinti akadály felé. Másrészt az 1,2410-es (S1) szint lefelé történő áttörése szükséges ahhoz, hogy a jól tesztelt, 1,2360-as (S2) támaszszint felé csökkenjen. A napi grafikonon az árfolyam struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért az általános kilátás továbbra is csökkenő marad. Pozitív divergencia van a napi momentum mutatószámok és az ár mozgása között, ami jelzi, hogy a hosszabb távú csökkenő trend veszít momentumából, ami miatt az EUR korrekciósan magasabb szinten van.

• Támaszszint: 1,2410 (S1), 1,2360 (S2), 1,2300 (S3).

• Ellenállásszint: 1,2515 (R1), 1,2570 (R2), 1,2620 (R3).

 

Az USD/JPY pár teszteli a 117,35-ös támaszszintet

Az USD/JPY pár hétfőn csökkent, de a 120,00-s (R1) ellenállásszint és a 117,35-ös (S1) támaszszint közötti tartományban maradt. A korai európai kereskedés során a pár teszteli a 117,35-ös (S1) támaszszinti akadályt, amelynek lefelé történő áttörése a következő, 115,45-ös (S2) támaszszinthez irányíthatja az árfolyamot. A rövid távú momentum jelzésekre tekintve látható, hogy az RSI a 30-as szint felé tart, miközben az MACD – amely már negatív tartományban van – lefelé áttért indító vonalán. Bár ezen jelek gyorsuló medve jellegű momentumot jeleznek, várnék, amíg bekövetkezik a 117,35-ös (S1) támaszszint egyértelmű, lefelé történő áttörése, hogy biztos lehessek a további csökkenő korrekciós mozgásokat illetően. A hosszabb távú trendet tekintve az árfolyam struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett, ami által a pár általános útvonala növekvő marad. Ezért a közelmúltbeli visszapattanást a hosszabb távú növekvő trend korrekciójának tartanám.

• Támaszszint: 117,35 (S1), 115,45 (S2), 114,00 (S3) .

• Ellenállásszint: 120,00 (R1), 121,85 (R2), 122,50 (R3).

 

A GBP/USD pár az 1,5665-ös szint alá csökkent

A GBP/USD pár hétfőn jelentősen csökkent, és áttörte az 1,5655-ös (R1) ellenállásszintté vált támaszszintet, majd visszapattant és ismét ezen szint közelében zajlott a kereskedés. Mivel rövid távon nincs egyértelmű trend irány, várnék a mai fogyasztói árindexre és a bankok stressz-tesztjének eredményeire, hogy jobb technikai képről számolhassak be. Amíg a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlaga alatt van a napi grafikonon, az általános útvonal nézetem szerint továbbra is negatív.

• Támaszszint: 1,5600 (S1), 1,5550 (S2), 1,5500 (S3).

• Ellenállásszint: 1,5655 (R1), 1,5735 (R2), 1,5800 (R3).

 

A WTI az 56,00-s szint alatt van

A WTI hétfőn csökkent, és lefelé áttörte az 56,25-ös (R1) ellenállásszintté vált támaszszintet. A csökkenést megállította az 55,00-s (S1) támaszszint. Ezen szint lefelé történő áttörése hatására az ár még inkább csökkenhet a következő, 53,80-as (S2) támaszszint felé, amelyet a 2007. január 30-ai minimum szintek határoznak meg. Hosszabb távon az általános útvonal csökkenő marad, és napi technikai mutatószámaink is alátámasztják ezt az elgondolást. Az 50 és a 200 napos mozgóátlag az árfolyam struktúrája felett maradnak és továbbra is csökkenő az irányuk. A 14 napos RSI túlértékesített tartományában marad, miközben a napi MACD – bár szélsőségesen alacsony szinteken van – jelző vonala alatt van és lefelé mutat. Ezen momentum jelzések jelentős csökkenő momentumot tárnak elénk, és fokozzák annak valószínűségét, hogy az olajárak a közeljövőben még inkább csökkenni fognak.

• Támaszszint: 55,00 (S1), 53,80 (S2), 52,60 (S3).

• Ellenállásszint: 56,25 (R1), 58,60 (R2), 60,00 (R3).

 

Az arany egymás után két támaszszintet tört át

Az arany hétfőn leértékelődött, és egymás után két támaszszintet tört át. A nemesfém támaszszintre talált az 1190-es (S1) tartomány közelében, ahol a korai európai kereskedés során tartózkodott. A rövid távú momentum jelzésekre tekintve látható, hogy az RSI támaszszintre talált a 30-as szinten és emelkedett, miközben az MACD negatív tartományba került. Bár az 1210-es (R1) ellenállásszinti akadály tesztelése lehetségesnek tűnik, ezen vegyes momentum jelzések elég okot szolgáltatnak arra, hogy semleges álláspontra helyezkedjek.

• Támaszszint: 1190 (S1), 1186 (S2), 1175 (S3).

• Ellenállásszint: 1210 (R1), 1215 (R2), 1235 (R3).

640x40_feher
Scroll To Top