ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.11.10

Az USA foglalkoztatási adataival kapcsolatos piaci nézet valószínűleg módosul „A kedvező munkaerő-piaci adatok hatására a Federal Reserve meghozta azon döntését, hogy ebben a hónapban leállítsa a mennyiségi könnyítés 3. programját”, és megerősítették, hogy „a gazdaság olyan ütemben javul, amely miatt a Fed arra kényszerülhet, hogy jövő tavasszal emelje a kamatlábakat” – írta a Financial Times

Az USA foglalkoztatási adataival kapcsolatos piaci nézet valószínűleg módosul „A kedvező munkaerő-piaci adatok hatására a Federal Reserve meghozta azon döntését, hogy ebben a hónapban leállítsa a mennyiségi könnyítés 3. programját”, és megerősítették, hogy „a gazdaság olyan ütemben javul, amely miatt a Fed arra kényszerülhet, hogy jövő tavasszal emelje a kamatlábakat” – írta a Financial Times. A Market News International egyetértett abban, hogy a Fed „újabb zöld jelzést kapott a kamatlábak emelésére”. Tehát miért esett 9 bázisponttal a Fed Alapok kamatlábbal kapcsolatos várakozása a hozamgörbe hosszabb végén, miért volt csökkenés a 10 éves futamidejű kötvények hozamában, és miért gyengült a dollár az összes, általunk követett devizához képest (az ostromlott rubel kivételével)? A befektetők kezdetben bizonytalanok voltak azt illetően, hogy a foglalkoztatás vártnál kedvezőtlenebb emelkedése vagy a munkanélküliségi ráta váratlan csökkenése volt jelentősebb. A végső elemzésben a pozicionálás és a nemzetközi fejlemények talán fontosabbak lesznek, mint az USA-beli kamatlábakkal kapcsolatos kilátás. A kötvénypiacon a valódi pénzbefektetők a jelentés közzététele előtt látszólag alulinvesztáltak, és a spekulatív számlák eladási jellegűek voltak, majd miután a kamatlábak nem emelkedtek, a „kapitulációs” kereskedés miatt a hozamok jelentősen csökkentek. A csökkenő Bund és JGB hozamok lefelé húzó hatása annyira befolyásolta a befektetőket, amennyire az átlagkeresetek vontatott emelkedése; a Treasuries kincstárjegyek hozama ezen piacokkal szemben a közelmúltban jelentősen emelkedett. (A Bund kötvény spread-je a legnagyobb 1999. június óta.) A Fed Alapok futures-sel kapcsolatos várakozások lefelé történő korrekciója számomra több mint rejtély. Az a tény, hogy az átlagkeresetek növekedése nem gyorsul, nem azonos azzal, hogy a keresetek növekedése lassul, ezért szerintem nem garantál ilyen nagy, csökkenő irányú változást a várakozásokban. Szerintem ez valószínűleg fordulatot vesz a következő néhány napban, és a dollár növekvő trendje folytatódik.

Katalónia vasárnap szavazást tartott a függetlenséggel kapcsolatban, és a szavazók 81%-a a függetlenség mellett tette le voksát. Miközben a szavazás nem kötelező – valójában illegális –, kissé bizonytalanságot kelt az eurót illetően.

Mai mutatószámok: Az éjszaka folyamán Kína bejelentette, hogy fogyasztói árindexe októberben éves szinten 1,6%-kal emelkedett, ami változatlan a szeptemberi adathoz képest és megfelelt a várakozásoknak. A termelői árindex éves szinten 2,2%-kal csökkent, ami a szeptemberinél gyorsabb defláció. Kína alacsony inflációja világszinten hat az inflációs helyzetre, mivel majdnem mindenütt alacsonyabb importárakat jelent. Ausztrália szeptemberi lakáskölcsön-állománya havi szinten 0,7%-kal csökkent, ami valamelyest lassúbb ütemű az augusztusinál, de a várakozásokat felülmúlja.

Az európai nap során az EKB várhatóan bejelenti a fedezettel ellátott kötvények vásárlásának mértékét. Norvégia októberi fogyasztói árindexében várhatóan valamelyest lassulást következett be, ami bővítette az ország közelmúltbeli kedvezőtlen adatainak körét. Ez szerintünk valószínűleg értékesítési nyomás alatt tartja a norvég koronát. A Bank of England kormányzója, Mark Carney Bázelben szólal fel, pillanatnyilag a Pénzügyi Stabilitási Tanács elnökeként, miközben az EKB-tól Mersch Németországban tart beszédet.

Az USA-ban közzéteszik az októberi munkaerő-piaci feltételek indexét. Ez olyan havi index, amely több adatra alapozva jobb képet alkot a foglalkoztatási feltételekről. Célja, hogy egyetlen mutatóval mérje, hogy a munkaerő-piac egészében véve javul-e. Szeptemberben az index 2,5 lett, tehát az ezt felülmúló érték javuló munkaerő-piacot jelez.

Kanada közzéteszi az októberi új lakásépítések adatát.

A héten: A héten nem lesz főbb központi banki értekezlet. A Bank of England szerdán közzéteszi negyedéves inflációs jelentését (lásd alább), miközben az EKB professzionális előrejelzői által készített felmérés csütörtökön lát napvilágot.

Nemzetközi szinten a heti adatok az infláció és a termelés köré összpontosulnak. Kína közzétette fogyasztói árindexét; ezt követően Németország, Franciaország, Olaszország és több európai ország is publikálja az indexet. Kína, Japán és az EU közzéteszi az ipari termelési adatokat.

Az eurozóna fő heti mutatószámai az előzetes 3. negyedéves Q3 GDP adatok lesznek pénteken. Több országban a növekedési adatok is napvilágot látnak. Az eurozóna előzetes 3. negyedéves GDP-je várhatóan mérsékelten nőtt a stagnáló 2. negyedéves adathoz képest, miközben Németország – Európa legerősebb gazdasága – által közzétett adatok valószínűleg jelzik, hogy a 2. negyedéves, negyedéves szinten -0,2%-os csökkenésről negyedéves szinten 0,1%-os emelkedés történt. A közelmúltbeli, csalódást keltő szeptemberi német gyári rendelésállomány és ipari termelés fokozza annak valószínűségét, hogy az érték alulmarad a várakozásokon. Az EU-ban a héten közzéteendő további adatok között szerepel a befektetők bizalmát mérő Sentix index.

Kína sok mutatószámot tesz közzé a héten. A már említetteken kívül a viszonteladói értékesítés, a külföldi közvetlen tőkebefektetés és a fix eszközbefektetés lát napvilágot. Ez valamelyest volatilitást okozhat az AUD és az NZD esetében.

Az Egyesült Királyság szerdán közzéteendő munkaerő-piaci statisztikája valószínűleg a hét egyik fő eseménye lesz. Az ország szeptemberi munkanélküliségi rátája várhatóan 6,0%-ról 5,9%-ra csökkent, a heti átlagkeresetek pedig várhatóan emelkedtek, ami jelzi, hogy a munkaerő-piacon kisebb mértékű a pangás. Ezenkívül a BoE inflációs jelentése új előrejelzéseket tartalmaz a növekedéssel és az inflációval kapcsolatban. Ezek további betekintést nyújtanak a közelmúltbeli adatokba, amelyek lassúbb ütemű növekedésre utalnak.

Az USA gazdasági naptára viszonylag eseményszegény. Valószínűleg a pénteken közzéteendő októberi viszonteladói értékesítés lesz a legfőbb mutatószám. Várhatóan emelkedést jelez az értékesítésben, ami támogathatja a dollárt. Csütörtökön a JOLTS index (Job Opening and Labor Turnover survey, azaz új munkahelyekkel és a munkaerő forgásával kapcsolatos index) várhatóan csökkenést jelez az újonnan létesült állások számában.

A Piac

Az EUR/USD pár felfelé áttörte az 1,2400-as szintet az USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele után

Az EUR/USD pár pénteken emelkedett, és felfelé áttörte az 1,2400-as szintet, miután az októberi USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állomány alulmaradt a várakozásokon és csalódást keltett a piacon. Hétfőn az EUR/USD pár tovább emelkedett a korai európai kereskedésen, a jól tesztelt 1,2535-ös (R1) ellenállásszinti tartomány felé. Ezen szint egyértelmű áttörése szükséges a további hosszabbításokhoz. Kitekintve, az árfolyam struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt. Ezért az EUR/USD pár általános kilátását továbbra is negatívnak tartanám. Napi momentum mutatószámainkra tekintve látható, hogy az RSI emelkedett, miután támaszszintre talált 30-as szintén és felfelé mutat, miközben a napi MACD zérus és jelző vonala alatt marad. Pozitív divergencia van mindkét mutatószám és az ár mozgása között, ami kedvez a korrekciónak.

• Támaszszint: 1,2360 (S1), 1,2300 (S2), 1,2250 (S3).

• Ellenállásszint: 1,2535 (R1), 1,2620 (R2), 1,2745 (R3) .

 

A GBP/USD pár emelkedett, miután támaszszintre talált az 1,5785-ös szinten

A GBP/USD pár emelkedett, miután az USA-beli nem mezőgazdasági munkaerő-állomány a becsléseken alulmaradva emelkedett, és jelenleg az 1,5950-es (R1) ellenállásszint felé tart. Ezen szint felfelé való áttörése megcélozhatja a következő, 1,6025-ös (R2) ellenállásszintet. Momentum jelzéseinket figyelembe véve azonban a partvonalon helyezkednék el, ami a rövid távú képet illeti. Úgy tűnik, hogy az RSI ellenállásszintre talált az 50-es szinten, miközben az MACD – amely már negatív tartományában van – lefelé mutat. A hosszabb távú trendet illetően fenntartom azon nézetemet, hogy amíg a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt van, az általános útvonal negatív marad. Mielőtt ismét biztos lennék a csökkenő mozgást illetően, szeretném látni az 1,5785-ös (S1) szint lefelé történő áttörését. Egy ilyen lefelé történő áttörés jelezné a következő alacsonyabb minimum szintet a napi grafikonon, és hosszabbításokat válthat ki a következő támaszszinti korlát felé (1,5720 – S2), amelyet a 2013. augusztus 21-i maximum szint határoz meg. Ezenkívül továbbra is pozitív divergencia van a napi mutatószámok és az ár mozgása között. Ez megerősíti azon nézetemet, miszerint várni kell, amíg lefelé áttöri az 1,5875-ös (S1) szintet ahhoz, hogy a csökkenő útvonal folytatódását jelezze.

• Támaszszint: 1,5785 (S1), 1,5720 (S2), 1,5665 (S3).

• Ellenállásszint: 1,5950 (R1), 1,6025 (R2), 1,6190 (R3).

 

Az USD/JPY pár csökkent, miután elérte a 115,50-es szintet

Az USD/JPY pár csökkent, miután ellenállásszintre talált a 115,50-es (R1) szinten. A korai európai időszakban a pár a 113,10-es (S1) támaszszint felé tart, amely az október 15. és november 7. közötti előremenetel 23,6%-os visszatérési szintje. Ezen szint lefelé történő áttörése előkészítheti az utat a 112,50-es (S2) támaszszinti tartomány felé. A napi grafikonon a 110,00-s (S3) szint fölé történő rally megerősítette a következő magasabb csúcsot, ami által az USD/JPY pár általános útvonala továbbra is növekvő. Ezenkívül a napi MACD visszapattant a marginálisan zérus alatti szint alól és pozitívvá vált, majd felfelé áttért jelző vonalán, miközben a 14 napos RSI csökkent a 70-es szintje felé és úgy tűnik, hogy készen áll az azon való áttérésre. Vegyes momentum jelzéseink okot szolgáltatnak arra, hogy most a partvonalon maradjak, amíg jobb technikai képet nem kapunk.

• Támaszszint: 113,10 (S1), 112,50 (S2), 110,00 (S3).

• Ellenállásszint: 115,50 (R1), 116,00 (R2), 117,00 (R3).

 

Az arany az 1180-as kulcsfontosságú szint alatt marad

Az arany hétfőn konszolidációs módban mozgott, miután áttörte az 1165-ös (S1) támaszszintté vált ellenállásszintet. Az ár struktúrája továbbra is csökkenő trendre utal, de egyelőre a partvonalon maradnék, mivel a mozgás éppen csak az előző erős 1180-as szint alatt állt meg. Ezen tartomány felfelé való áttörése szükséges ahhoz, hogy a nemesfém megcélozza a következő ellenállásszintet (1205 – R2). Momentum mutatószámaink alátámasztják ezt, mivel a napi RSI 50-es szintje alatt marad és lefelé mutat, miközben a napi MACD zérus és indító vonala alatt marad.

• Támaszszint: 1165 (S1), 1137 (S2), 1125 (S3).

• Ellenállásszint: 1180 (R1), 1205 (R2), 1225 (R3).

 

A WTI csökkent, miután tesztelte a 79,40-es szintet

A WTI csökkent, miután ismét ellenállásszintként tesztelte a 79,40-es (R1) szintet. Ez részben megerősíti azon nézetemet, miszerint amíg ez a szint ellenállásszintként kitart, a rövid távú kilátás mérsékelten negatív. Szerintem most az eladók várhatóan ismét tesztelik a 76,00-s (S2) korlátot. Ennek áttörése tesztelheti a 75,00-s (S3) pszichológiai tartományt, amelyet a 2010. októberi minimum szintek határoznak meg. A napi grafikonon az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb minimum szinteket és alacsonyabb maximum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ami miatt az általános trend csökkenő marad.

• Támaszszint: 77,00 (S1), 76,00 (S2), 75,00 (S3).

• Ellenállásszint: 79,40 (R1), 81,00 (R2), 83,50 (R3).

640x40_feher
Scroll To Top