ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.09.18

Emlékezetes nap Néha úgy megyek munkába, hogy felteszem magamnak a kérdést: „Miről fogok ma írni?” Ma ez nem így van. Ez az egyik legemlékezetesebb nap pályafutásom során. Nézzük a három fő pontot kronológiai sorrendben:
image001 (2)

 • Emlékezetes nap  Néha úgy megyek munkába, hogy felteszem magamnak a kérdést: „Miről fogok ma írni?” Ma ez nem így van. Ez az egyik legemlékezetesebb nap pályafutásom során. Nézzük a három fő pontot kronológiai sorrendben:
 • FOMC döntése: Az FOMC fenntartotta a „jelentős időre” kifejezést a nyilatkozatában, de a kulcsfontosságú pont a Fed Alapok előrejelzéseinek jelentős emelkedése volt: a medián 25 bázisponttal 1,375%-ra emelkedett 2015-re, 2,875%-kal (+37,5 bázisponttal) 2016-ra és 3,75%-kal 2017-re vonatkozóan. A magasabb rövid távú kamatlábak valószínűsége miatt a dollár minden általunk követett devizához képest erősödött, bár a Fed elnöke, Yellen megjegyzései nem voltak annyira megszorítás-pártiak – elmondta, hogy június óta viszonylag kevés változás történt a kilátásban. Jelentős tényező, hogy Yellen utalt az EKB azon próbálkozásainak elfogadására, amelyekkel fel akarják lendíteni az eurozóna gazdaságát (lásd alább), bár az valószínűleg gyengíti az eurót. „Minden bizonnyal sikerül fokozniuk a növekedés ütemét és az infláció emelkedését; szerintem ez kedvező lesz a világgazdaságra és az USA-ra nézve egyaránt” – nyilatkozott. A Bizottság technikai változtatásokat is bejelentett arról, hogyan fogják megvalósítani a monetáris politikát, amikor elérkezik az idő a kamatlábak emelésére.
 • TLTRO: Az EKB ma fog rendelkezni a nyolc tervezett, alacsony kamatozású, hosszú távú kölcsön első részével. A mai célzott hosszú távú refinanszírozási műveletek (TLTRO) lehetővé teszik, hogy a bankok négy évre akár 400 milliárd euró kölcsönhöz jussanak, 10 bázisponttal az EKB fő refinanszírozási kamatlába felett, jelenleg 0,05%-on. A kölcsönök azért kapták a célzott LTRO elnevezést, mert a bankok csak akkor tarthatják meg a pénzt a teljes időszakban, ha azt a vállalkozásoknak és a háztartásoknak nyújtott kölcsönzés növelésére használják fel ahelyett, hogy államkötvényeket vásárolnának, amint azt az előző LTRO-k esetében tették.
 • Ezen kölcsönök és az eszközfedezetű értékpapírok vásárlásainak célja, hogy növeljék az EKB mérlegét, amely a 2012-es csúcsa óta kb. 1,1 billió euróval (35%-kal) csökkent. Összehasonlításképpen a Fed mérlege 1,5 billió amerikai dollárral (54%-kal) nőtt azonos idő alatt. Az EKB reméli, hogy visszafordíthatja ezt a csökkenést, ezáltal meggyőzi a piacot arról, hogy elszánt a defláció megelőzésére. Az EKB hivatalnokai is megjegyezték, hogy mivel a Fed és a Bank of England már a kamatlábemelés idejéről tárgyal, a monetáris politika eltérése valószínűleg gyengítheti az eurót. Ez valószínűleg segít az infláció emelkedésében és az export fellendítésében. Az elemzők várakozásai szerint a bankok ma 174 milliárd EUR kölcsönt szeretnének felvenni; minél többet vesznek fel, elméletileg annál nagyobb az euróra gyakorolt hatás.  Kérdéses azonban, hogy mennyi azonnali hatása lesz a kölcsönöknek a devizapiacra nézve, mivel más, sokkal mozgalmasabb események vannak soron, nevezetesen:
 • A skóciai népszavazás A legutóbbi közvélemény-kutatások mindegyike a függetlenség-ellenes „Nem” oldal győzelmét mutatta, bár a különbség a hibahatáron belül volt a közvélemény-kutatások esetében, és még mindig sok döntésképtelen szavazó van. Mindazonáltal a The Guardian újság kimutatta, hogy az 1846 óta különböző országokban tartott 50 függetlenségi népszavazás során az emberek az esetek 88%-ában a függetlenség mellett tették le voksukat.
 • Bár a közvélemény-kutatások eredményei rendkívül közel vannak egymáshoz, a fogadásokkal nem ez a helyzet. A brit fogadók 2:9 arányban a „Nem”-re fogadtak, ami jelzi, hogy a fogadók erősen hisznek abban, hogy a többség a függetlenség ellen szavaz (a nyerő fogadás csupán 2 GBP-t kap minden megtett 9 GBP után), miközben az „Igen” eredmény esetében ez az arány 15 a 4-hez. Miközben a szavazók látszólag jelentősen megoszlanak szavazatukat tekintve, általánosságban egyetértenek azzal, hogy szomszédjaik hogyan fognak szavazni. A piaci pozicionálás is eléggé a „Nem” irányában van. Ez azt jelenti, hogy a piac „Nem” eredményre adott reakciója sokkal enyhébb lesz, mint az „Igen”-re reagálás, amely valószínűleg drámai hatású lenne.
 • A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órától este 22 óráig tartanak nyitva. Az első szavazatszámlálást a zárást követően kezdik közzétenni. A skóciai választások eredményét másnap kb. 06:30 és 07:30 között hirdetik ki. Nehéz lehet egyértelmű eredményt kapni ezelőtt, mivel Edinburgh és Glasgow körzetei az utolsók között teszik közzé az eredményeket, és ez a kettő a szavazatok kb. 20%-át adja.
 • A „Nem” szavazatok többségének következményei: Az angol font és az angol font az összes párjával azonnal rallyzni kezd a megkönnyebbüléstől (a részletekért lásd a technikai elemzést). A reakció azonban valószínűleg nem lesz euforikus, mivel a rally nagy része már megtörtént, amióta az „Igen”-nel szavazni szándékozók meglepetésszerű növekedése kb. egy héttel ezelőtt megállt. A GBP/USD pár szeptember 10-én elérte a minimum szintet (1,6050), tegnap éjjel pedig az 1,6350-es szintet, ami kiváló teljesítmény az általánosságban erősebb amerikai dollárral szemben.
 • Az „Igen” szavazatok többségének következményei: Ha az „Igen”-nel szavazók győznek, akkor nincs egyértelmű előrejelzés a következményeket illetően. A Stratfor geopolitikai stratégiai vállalat szerint a skóciai kormány elmondásának megfelelően lenne egy rövid átmeneti periódus, és az ország 2016. március 26-án válna függetlenné. A kormányok közötti megállapodások nem tesznek említést a függetlenség dátumáról, és Westminster nem köteles Skócia menetrendjét követni. Ezenkívül, ha a függetlenségi pártiak tábora nyer, a brit parlamentnek több törvényt kellene hoznia, amelyek felségjogokat adnak át Skócia részére. E tekintetben a lehetséges „Igen” győzelem csupán egy hosszú és összetett tárgyalási időszak kezdetét jelentené, konkrét befejezési dátum nélkül. Bizonytalanság uralkodna, az angol font szerintem jelentősen gyengülne. Az eurót is súlyosan érintheti a Spanyolországgal kapcsolatos következmények és annak valószínűsége miatt, hogy az Egyesült Királyság kilép az EU-ból.
 • Egyéb mai események: Norvégiában a Norges Bank ülésezik, hogy döntést hozzon kulcsfontosságú kamatlábával kapcsolatban; a piac arra számít, hogy a Bank változatlanul hagyja a kamatlábat, valamint nem változik a gazdaságról alkotott nézetük. A kamatlábról szóló döntést követően sajtókonferencia lesz.
 • Az USA-ban közzéteszik az augusztusi új lakásépítések és építési engedélyek számát; az előrejelzés szerint az adatok marginálisan csökkentek. Az ország szeptemberi philadelphiai Fed üzleti tevékenység indexe és a szeptember 13-án véget ért hétre vonatkozó újonnan regisztrált munkanélküliek állománya is napvilágot lát.
 • A norvég központi bank sajtókonferenciája mellett a csütörtöki napirend szerint három személy tart beszédet. A Japán Nemzeti Bank kormányzója, Haruhiko Kuroda és a Riksbank helyettes kormányzója, Kerstin af Jochnick szólal fel.  A Fed elnöke, Janet Yellen előre elkészített videofelvételen tart beszédet.

 

A GBP/USD pár órákkal a szavazás előtt

 • A GBP/USD pár csökkent az FOMC döntését követően, de a lila rövid távú növekvő tartományában maradt. A jelenlegi kép továbbra is azt jelzi, hogy a pár visszatérő módban van. Az árfolyam továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket ér el a korábban említett tartományban, de még mindig a július 15-i maximum szinttől eredő, kék csökkenő trendvonal alatt maradt. Az, hogy folytatódik-e a technikai csökkenő trend, a népszavazás eredményétől függ. A technikai elemzések szerint a napi grafikonon az alacsonyabb minimum szinthez szükség van az 1,6070-es (S2) támaszszint lefelé történő áttörésére (előnyben részesíteném az 1,6000-es (S3) pszichológiai szint lefelé történő áttörését). Az „Igen” szavazatok többsége ilyen mozgást indíthat el. Kezdeti célkitűzés lehet az 1,5860-as támaszszint, a 2013. november 12-i minimum szint, vagy a támaszszintté vált 1,5725-ös ellenállásszint, amelyet a 2013. júniusi és augusztusi maximum szintek határoznak meg, amely egybeesik a 2013. július és 2014. július közötti előremenetel 61,8%-os visszatérési szintjével. Figyelembe véve azonban azt, hogy az „Igen” eredmény sok negatív következménnyel járnak az Egyesült Királyságra nézve, kétlem, hogy ezek a sávok fennmaradnak. (Itt esetleg lesz valamennyi szünet, vagy a korrekciók megújult értékesítési lehetőséget nyújtanak). A GBP/USD pár hosszabb távon elérheti az 1,4815-ös fő támaszszinti tartományt, amelyet a 2013. márciusi és júliusi minimum szintek határoznak meg. A pár utoljára 2010-ben volt ezen tartomány alatt. Most pedig nézzük a „Nem” eredmény forgatókönyvét. A piac már számít a „Nem” szavazatra (a piac már visszafordította a csökkenő trend egy részét), ezért a „Nem” eredmény várhatóan nem befolyásolná annyira a párt, mint az „Igen”. A „Nem” eredmény hatására az árfolyam rallyzhat, talán az 1,6500-as (R3) pszichológiai tartomány felé. Ha a bikák képesek áttörni ezt a korlátot, várhatóan megcélozzák az 1,6645-ös ellenállásszintet.
 • Támaszszint: 1,6160 (S1), 1,6070 (S2), 1,6000 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,6315 (R1), 1,6460 (R2), 1,6500 (R3)
 • (Ezen rövid távú szintek a 4 órás grafikon alapján)

 

 Az EUR/USD pár összeomlott az FOMC döntése után

 

 • Az EUR/USD pár tegnap jelentősen esett, annak ellenére, hogy a Fed változatlanul fenntartotta a kamatlábemelés idejével kapcsolatos megjegyzését. A pár csökkent és néhány vételi megbízást kapott az 1,2860-as (S1) támaszszint alatt, mielőtt valamelyest visszapattant. A napi grafikonon a pár továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért továbbra is negatív általános kép tárul elém. Továbbra is úgy vélem, hogy az 1,2860-as (S1) tartomány egyértelmű, lefelé való áttörése a közeljövőben valószínűleg előkészíti a terepet a hosszabbításokhoz a kulcsfontosságú támaszszinti tartomány felé (1,2760 – S2), amelyet a 2013. márciusi és júliusi minimum szintek határoznak meg.
 • Támaszszint: 1,2860 (S1), 1,2760 (S2), 1,2660 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,3000 (R1), 1,3100 (R2), 1,3160 (R3)

 

A GBP/JPY a 176,00-s szint fölé szárnyalt

 • A GBP/JPY pár valamelyest visszapattant a 173,25-ös szint alatt, mielőtt szárnyalt és egymás után három ellenállásszintet tört át. A pár most a 177,00-es (R1) korlát felé tart, ahol az egyértelmű, felfelé való áttörés valószínűleg utat nyit a következő ellenállásszint felé (178,00 – R2). Momentum mutatószámaink alátámasztják ezt az elképzelést. Az MACD – amely már pozitív – felfelé áttért indító vonalán, miközben az RSI belépett túlvásárolt tartományába, de felfelé mutat. Ez szerintem gyorsuló bika jellegű momentumot jelez, és fokozza a rally folytatódásának valószínűségét. Kitekintve, a technikai kilátás növekvő marad, mivel a pár emelkedése folytatódott, miután kilépett a napi grafikon szélesedő alakzatából. A skóciai függetlenségi népszavazáson az „Igen” győzelme kockázatot jelent elemzésemre nézve.
 • Támaszszint: 176,00 (S1), 175,35 (S2), 171,60 (S3)
 • Ellenállásszint: 177,00 (R1), 178,00 (R2), 179,00 (R3)

 

Az EUR/GBP pár támaszszintre talált a 0,7900-as tartományban

 • Az EUR/GBP pár tegnap összeomlott, és lefelé áttörte a 0,7940-es korlátot (ellenállásszintté vált támaszszint), majd hibás kilengés alakzatot formált. A csökkenés azonban megállt a 0,7900-as (S1) támaszszint közelében, mielőtt valamelyest visszapattant. Ezen szint egyértelmű, lefelé történő áttörése valószínűleg megcélozza a kulcsfontosságú 0,7875-ös szintet (S2), amely a július 23-i minimum szint. Momentum mutatószámainkat megfigyelve figyelnék a lehetséges növekvő korrekciós mozgásra, mielőtt az eladók ismét átvennék az irányítást. Az MACD zérus és jelző vonala alatt van, ami medve jellegű momentumot jelez, de az RSI támaszszintre talált a 30-as szinten, és most felfelé mutat. A napi grafikonon az árfolyam a 2013. augusztus 1-től tartó csökkenő trendvonal alatt marad, ezért a hosszabb távú csökkenő útvonal szerintem érvényben marad. Mindazonáltal, mielőtt ismét biztos leszek a hosszú távú csökkenő trendet illetően, szeretném látni az 0,7875-ös (S2) szint alá, lefelé történő áttörést. Elismétlem, hogy a mai népszavazás „Igen” eredménye az az esemény, amely eltérő technikai képet festhet.
 • Támaszszint: 0,7900 (S1), 0,7875 (S2), 0,7815 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,7940 (R1), 0,7985 (R2), 0,8010 (R3)
640x40_feher
Scroll To Top