ingyenes webstatisztika

Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2014.09.15

Mozgalmas hét előtt állunk: Gyakran van olyan hét, amikor fontos adatokat tesznek közzé vagy kulcsfontosságú eseményekre kerül sor a piacok számára, ám ritkán kerül olyan a napirendre, amiről előre tudjuk, hogy mostantól kezdve valószínűleg évekre bekerül a történelem nagykönyvébe. A csütörtöki skóciai függetlenségi népszavazás ilyen esemény.

 

 • Mozgalmas hét            előtt állunk: Gyakran van olyan hét, amikor fontos adatokat tesznek közzé vagy kulcsfontosságú eseményekre kerül sor a piacok számára, ám ritkán kerül olyan a napirendre, amiről előre tudjuk, hogy mostantól kezdve valószínűleg évekre bekerül a történelem nagykönyvébe. A csütörtöki skóciai függetlenségi népszavazás ilyen esemény. A hétvégén több közvélemény-kutatást végeztek, de továbbra sem meggyőzőek – az eredményt egyelőre nem lehet előre jelezni. Ezenkívül a népszavazáshoz szükséges életkort a szokásos 18 évről 16 évre csökkentették; a múltbeli teljesítmény nem ad útmutatást a jövőbeli teljesítménnyel kapcsolatban. Az eredményeket csak péntek reggel után teszik közzé.
 • Beláthatatlan következményekkel járhat, ha a többség „Igen”-nel voksol a függetlenségi népszavazáson. Az angol fontra gyakorolt hatás várhatóan gyors és súlyos lesz: esni fog az első támaszszint felé (1,5725), és ha nem tartana ki – ami igencsak valószínű –, további esés várható a fő támaszszint felé (1,4815). A piac „Nem” eredményre számít; a pénteki Commitment of Traders jelentésből kiderült, hogy a befektetők jelentősen növelték nettó vételi pozícióikat az angol fontban. Ezért csupán kis mértékű visszapattanás várható „Nem” eredmény esetén; talán visszatér az első fő ellenállásszintre (kb. 1,6500), de „Igen” eredmény esetén valószínűleg jelentős gyengülés várható.
 • Szerintem az „Igen” eredmény súlyos következményekkel járhat Skócia, Nagy-Britannia és az eurozóna számára. Holnap részletesebben fogok írni erről.
 • Csütörtökön beindítják az első célzott hosszú távú refinanszírozási műveletet (TLTRO) a júniusban beharangozott program keretében. Az TLTRO-k likviditást nyújtanak a bankoknak alacsony, fix 25 bázispontos kamatlábon, legfeljebb négy évre, attól függően, hogy a bankok megfelelnek-e bizonyos kölcsönkritériumoknak. A bankok összesen akár 400 milliárd EUR-t is felvehetnek, amelynek allokációja nem-jelzálogkölcsön állományuk méretével arányosan történik; a két kezdeti TLTRO szeptemberben és decemberben történik. A piac meg fogja figyelni, mennyit vesznek fel, majd idővel mennyit használnak fel.
 • Szerdán a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (Federal Open Market Committee, azaz FOMC) befejezi kétnapos értekezletét. A piac két pontra fog összpontosítani. A Bizottság először is aktualizálja előrejelzéseit, többek között a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos előrejelzés népszerű „pontozott” területét. Másodsorban március óta az értekezletet követő nyilatkozat megerősítette a Bizottság azon szándékát, hogy a kamatlábakat „jelentős időre” változatlanul hagyja, miután felhagy a kötvényvásárlással, amely most várhatóan októberben véget ér. A piac kíváncsi arra, hogy betartják-e ígéretüket. Várakozásaim szerint vitázni fognak a kamatlábemelés jövőbeli módjain, amelyek most már nem annyira egyszerűek, hogy kötvényportfóliójuk meghaladja az 1 billió amerikai dollárt, de nem változtatnak kilépési stratégiájuk leírásán. A gazdaság javulása az utóbbi három hónapban azt jelenti, hogy előrejelzéseik emelkedni fognak a Fed Alapokkal kapcsolatos előrejelzésekkel együtt, ami valószínűleg pozitív lesz az amerikai dollárra nézve.
 • Ma: Hétfőn viszonylag eseményszegény a naptárunk. Csupán az eurozóna júliusi kereskedelmi mérlegét teszik közzé az európai nap során.
 • Az USA-ban az augusztusi ipari termelés az előrejelzés szerint lassulást fog mutatni. A szeptemberi Empire State előállítási felmérés várhatóan enyhe növekedést jelez.
 • A hét hátralévő részében: Kedden az RBA közzéteszi szeptemberi értekezletének jegyzőkönyvét, amikor is az RBA ellenezte a deviza magas árfolyamát, és elismételte álláspontját, miszerint az ausztrál dollár túlértékelt marad. Németország publikálja a szeptemberi ZEW felmérést. A jelenlegi helyzettel és a várakozásokkal kapcsolatos index várhatóan csökken, ami tükrözi az orosz „szemet szemért, fogat fogért” szankciók hatása miatti aggodalmat. Az Egyesült Királyságban az augusztusi fogyasztói árindex (inflációs ráta) az előrejelzés szerint 1,5%-ra lassult, amely alacsony szintet ezelőtt 2009 májusában tapasztalhattunk. Szerdán a svéd Riksbank teszi közzé a szeptemberi értekezletéről készült jegyzőkönyvet, amikor a refinanszírozási kamatlábat változatlanul hagyták annak ellenére, hogy defláció ütötte fel fejét Svédországba. Az Egyesült Királyságban a Bank of England közzéteszi a legutóbbi politikai értekezletéről készült jegyzőkönyvet; kíváncsiak vagyunk arra, hogy volt-e több eltérő szavazó, vagy a júliusban két ellentétes szavazatot leadó tag vajon módosított-e álláspontján a skóciai népszavazás körüli fokozódó bizonytalanság miatt. Közzéteszik az ország júliusi munkanélküliségi rátáját. Az USA-ban augusztusi fogyasztói árindexét is publikálják. Csütörtökön a skóciai népszavazás és a célzott hosszú távú refinanszírozási műveletek (TLTRO) mellett Új-Zéland 2. negyedéves GDP-jét teszik közzé, és az előrejelzés szerint az ország növekedésében lassulás állt be. Japán augusztusi kereskedelmi mérlegét hozza nyilvánosságra. Az Egyesült Királyságban az augusztusi kiskereskedelmi forgalom, az USA-ban pedig az augusztusi új lakásépítések és az építési engedélyek számát teszik közzé. Pénteken pedig végezetül a fő közzéteendő mutatószám Kanada augusztusi fogyasztói árindexe.

 

 

Az EUR/USD pár tesztelni fogja az 1,3000-es szintet?

 • Az EUR/USD pár pénteken valamelyest emelkedett, és közeledett az 1,3000-es (R1) pszichológiai korláthoz és az előző kék csökkenő tartomány alsó határához, amely a napi grafikon maximum szintjeit és minimum szintjeit köti össze. Az MACD továbbra is emelkedett, és úgy tűnik, hogy készen áll a pozitív jel fogadására, miközben az RSI felfelé áttért 50-es szintjén. Figyelembe véve ezen jelzéseket, fenntartanám azon nézetemet, miszerint az árfolyam talán teszteli az 1,3000-es (R1) pszichológiai szintet – ezúttal ellenállásszintként. Mindazonáltal a napi grafikonon az ár struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket tartalmaz az 50 és a 200 napos mozgóátlag alatt, ezért továbbra is negatív általános kép tárul elém, és a közelmúltbeli növekedéseket korrekciós fázisnak tartanám, mielőtt az eladók ismét átveszik az irányítást. Az 1,2860-as (S1) szint egyértelmű, lefelé való áttörése valószínűleg hosszabbításokat indít el a kulcsfontosságú támaszszinti tartomány felé (1,2760 – S2), amelyet a 2013. márciusi és júliusi minimum szintek határoznak meg.
 • Támaszszint: 1,2860 (S1), 1,2760 (S2), 1,2660 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,3000 (R1), 1,3100 (R2), 1,3160 (R3)

 

 

Az USD/JPY pár konszolidációs módban mozgott a 107,00-s szint felett

 • Az USD/JPY pár konszolidációs módban mozgott, és az árfolyam a 107,00-s (S1) korlát felett maradt. A pár továbbra is várhatóan meghosszabbítja a növekvő mozgást és megcélozza a 108,00-s (R1) szintet, amelyet a 2008. szeptember 19-i maximum szintek határoznak meg. Megismétlem, hogy amíg az ár a kék növekvő trendvonal és mindkét mozgóátlag felett marad, a rövid távú irányt növekvőnek tartanám. Azonban ügyelnék a lehetséges visszatérésre a következő emelkedés előtt. Az MACD a csúcsra került és jelző vonala alá csökkent, miközben negatív divergencia látható az RSI és az ár mozgása között. Kitekintve továbbra is újonnan keletkezett, hosszú távú növekvő trendet látok, mivel – a háromszögből való kilépés után – az árfolyam struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket foglal magában az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett.
 • Támaszszint: 107,00 (S1), 105,70 (S2), 104,65 (S3)
 • Ellenállásszint: 108,00 (R1), 109,00 (R2), 110,00 (R3)

 

A GBP/USD pár elakadt az 1,6260-as korlát korlát közelében

 • A GBP/USD pár esetében továbbra is az 1,6260-as (R1) kulcsfontosságú szint közelében zajlott a kereskedés, és az 50 periódusú mozgóátlag nem engedte tovább. Figyelembe véve, hogy az ár a kék csökkenő trendvonal alatt és mindkét mozgóátlag alatt van, a rövid távú technikai kép szerintem negatív marad, és a közelmúltbeli előremenetelt korrekciós mozgásnak tartanám. Az 1 órás grafikonra tekintve negatív divergencia látható az ár mozgása és mindkét órás momentum mutatószám között, ami fokozza annak valószínűségét, hogy a következő mozgás csökkenő lesz. A napi grafikonon amíg a GBP/USD pár alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt, a hosszabb távú trend szerintem csökkenő marad. Mindazonáltal a skóciai függetlenségi népszavazás előtt néhány nappal a partvonalra mennék, mivel az eredmény az egész képet módosíthatja. Nézetemet az eredmények után kívánom kifejteni.
 • Támaszszint: 1,6070 (S1), 1,6000 (S2), 1,5870 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,6260 (R1), 1,6350 (R2), 1,6460 (R3)

 

 

Az arany támaszszintre talált az 1225-ös szinten

 • Az arany pénteken folytatta a csökkenést, de az ár bizonyos számú vételi megbízást váltott ki az 1225-ös (S1) szint közelében, majd visszapattant és gyakorlatilag változatlanul zajlott a kereskedés. Továbbra is negatív technikai kép tárul elém, de várnék, amíg lefelé át nem töri az 1220-as (S2) szintet, mielőtt a következő csökkenésre számítanék. Egy ilyen jellegű lefelé mozgás előkészítheti az utat az 1200-as (S3) kritikus akadály felé. Figyelmünket a momentum mutatószámokra irányítva az RSI kilépett túlértékesített tartományából, miközben az MACD a legalacsonyabb szintre kerülés jeleit mutatja, és hamarosan felfelé áttérhet indító vonalán. Figyelembe véve ezen momentum jelzéseket, óvatos lennék a korrekciós mozgás folytatódását illetően, és talán ellenállásszintként teszteli az 1240-es (R1) tartományt, mielőtt a medvék ismét „meghúzzák a ravaszt”.
 • Támaszszint: 1225 (S1), 1220 (S2), 1200 (S3)
 • Ellenállásszint: 1240 (R1), 1250 (R2), 1260 (R3)

 

 

A WTI nem választ irányt

 

 • A WTI pénteken csökkent, miután ellenállásszintre talált a 93,95-ös (R1) korlát alatt. Egyelőre semleges állásponton maradnék, mivel az ár a korábban említett ellenállásszint és a 90,70-es (S1) támaszszint között ingadozik. Várnék, amíg lefelé áttöri a 90,00-s (S2) pszichológiai szintet, mielőtt figyelmemet a csökkenő mozgásra irányítom. Egy ilyen áttörés valószínűleg hosszabbításokat indít el a 85,75-ös (S3) tartomány felé, amelyet a 2013. április 18-i minimum szintek határoznak meg. Másrészt ragaszkodom azon nézetemhez, hogy csak a 93,95-ös (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése változtatná növekvőre az irányt, talán a következő, 96,00-s (R2) ellenállásszint felé.
 • Támaszszint: 90,70 (S1), 90,00 (S2), 85,75 (S3)
 • Ellenállásszint: 93,95 (R1), 96,00 (R2), 96,70 (R3)
640x40_feher
Scroll To Top