ingyenes webstatisztika

Tavaly tovább nőtt az orosz atomerőművek villamosenergia-termelése

Az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom vállalat bevétele 2019-ben   453,3 milliárd rubeles rekordot ért el, ami 17,5 százalékkal meghaladta a vállalat előző évi bevételét.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó vállalat a villamos energia értékesítéséből 2019-ben 453,3 milliárd rubel bevételre tett szert, ami jelentősen meghaladta
a tervben szerepelt 5 százalékos növekményt. A tavalyi eredmények alapján az orosz atomerőművekben megtermelt villamos energia 208,8 milliárd kWh-ra adódott és 2,2 százalékkal volt több, mint az az előző évi termelés.

– Az atomerőművek villamosenergia-termelésének növekedése és a bevételeknek a 2019. évi tervszámokhoz viszonyított bővülése többek között annak volt köszönhető, hogy határidő előtt kereskedelmi üzembe állt a Novovoronyezs II. Atomerőmű 2. blokkja. Ugyancsak 2019-ben történt még egy, a konszern és az ágazat egészét tekintve kulcsfontosságú esemény: a világ első úszó atomerőműve 70 százalékos teljesítményszinten megkezdte a villamosenergia-termelést. Ugyanebben az évben helyezte üzembe a vállalat Oroszország legnagyobb adattároló  központját, a Tver megyében lévő Kalinyini Atomerőmű mellett – közölte Szergej Migalin, a Roszenergoatom konszern gazdasági és pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A tervek szerint 2020-ban kezdi meg működését a Leningrád II. Atomerőmű innovációs 2. blokkja, valamint az idén várható az úszó atomerőmű kereskedelmi üzemkezdete.

Jelenleg a Roszenergoatom Oroszország legnagyobb energiatermelő vállalata, atomerőművi kapacitását tekintve a második a világon. A vállalat fejlődése töretlen, a Roszenergoatom a digitális átalakulás folyamatába is bekapcsolódott.

2019-ben Oroszországban az atomerőművekben megtermelt villamos energia részaránya elérte a 19,4 százalékot. Ez azt jelenti, hogy az Oroszországi Föderációban minden ötödik lámpa   atomerőművekben megtermelt villamos áramnak köszönhetően világít.

640x40_feher
Scroll To Top