ingyenes webstatisztika

Tavaly 76 százalékkal csökkent az OTP Bank Románia konszolidált adózás utáni nyeresége a koronavírus-járvány miatt

2020-ban 76 százalékkal, 92 millió lejről 22 millió lejre (1 lej=75,03 forint) csökkent az OTP Bank Románia konszolidált adózás utáni nyeresége a kockázati költségek koronavírus-járvány alatti növekedése miatt – közölte pénteken a bank.

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint tavaly 80 százalékkal nőttek a bank céltartalékai, amelyek nagy részét a hitelkockázati tartalékok teszik ki.
Fatér Gyula, az OTP Bank Románia vezérigazgatója elmondta, hogy 2020-ban mindenki terveit elsöpörte a világjárvány. Felmérték a kockázatokat, 70 millió lej értékben hoztak létre plusz céltartalékot, és emellett folytatták az Apollo növekedési stratégiájukat, amelynek célja, hogy 2024-re elérjék az 5 százalékos piaci részesedést.
“Ez érzékelhető a helyi tevékenységünk fellendülésében, a hitelezési portfólió 13 százalékos emelkedésében, valamint a 3,74 százalékos piaci részesedés elérésében a hitelezési szegmensben. Ennek köszönhetően sikerült finanszíroznunk a helyi gazdaságot, támogattuk a törlesztések elhalasztását, és pénzügyi segítséget nyújtunk kisvállalkozásoknak és nagyvállalatoknak egyaránt. Közben új bankfiókokat nyitottunk, digitalizáltuk a szolgáltatásainkat, és 200 új alkalmazottal bővült a csapatunk” – idézte a közlemény a vezérigazgatót.

2020-ban az OTP Bank Románia működési eredménye elérte a 163 millió lejt, miután a teljes bevétel 10 százalékkal nőtt a 2019. évihez képest. Az Apollo növekedési stratégiának megfelelően a működési költségek 20 százalékkal emelkedtek. Az OTP Bank Románia jelentős számítástechnikai és digitalizációs fejlesztései hozzájárultak a nagyobb mértékű IT-kiadásokhoz, illetve a bér- és munkaerőköltségek 21 százalékkal nőttek az alkalmazottak számának 13 százalékos emelkedések következtében.
A hitelállomány dinamikus bővülésének köszönhetően a nettó kamatbevétel évi növekedése 10 százalékos volt és elérte a 451 millió lejt, a kamatmarzs 15 bázispontot csökkent az 2019. évihez képest.
A teljesítő hitelek volumene 13 százalékkal nőtt. Emlékeztettek, hogy az OTP Bank Románia aktívan részt vesz a román kormány által garantált finanszírozási programokban, ennek következtében 15 százalékkal nőtt a mikro- és kkv-hitelek állománya, míg a vállalati üzletág 9 százalékos hitelállomány-növekedést könyvelhetett el.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top