ingyenes webstatisztika

Szupergazdagok luxus-tengerjárói

Larry Ellison, az Oracle alapítója boldog yacht-tulajdonosnak mondhatja magát. Ez szintén így van Roman Abramovics esetében is. Azonban létezik egy tipológia, amelynek alapján elmondhatjuk, hogy a leggazdagabbak mindenképpen yachtot vásárolnak? Ennek nézett utána a Wealth X és a Camper & Nicholson.

ORACLE-LARRY ELLISONA képen Larry Ellison, aki mindenképpen a legtehetősebb vállalkozók közé tartozik. A Wealth X és a Camper & Nicholson felmérései szerint ők azok a vállalkozók, akik hatalmas vagyonuk mellett szinte bármely pillanatban több mint 30 millió dollár készpénzzel rendelkeznek. És ezen vállalkozók száma – meglepő vagy nem meglepő módon – igencsak tetemes.

Legújabb felmérések szerint világszerte mintegy 220,000 olyan vállalkozó és cégvezető van, aki bármikor ki tud fizetni több mint 30 millió dollárt készpénzben. Ez a világ összlakosságának mintegy 0,003 százalékát jelenti. Legújabb felmérések szerint a milliárdosok ennél jóval kevesebben vannak – összesen mintegy 2400-2500-an. És természetesen sokuk számára igazi hobbinak számít az autócsodák és a szuper-yachtok gyűjtése is.

A Wealth X felmérései alapján a világ leggazdagabb vállalkozói és cégvezetői átlagosan 3,1 milliárd dolláros vagyonal rendelkeznek, ebből a vagyonból átlagosan mintegy 690 millió dollár készpénz áll rendelkezésükre bármikor. Ehhez képest egy átlagos szuperyacht mintegy 10 millió dollárba kerül, ezért hát nem csoda, hogy sok sikeres vállalkozó megengedheti magának ezt a luxust is. Természetesen a szupergazdag vállalkozók és cégvezetők leginkább a motoros yachtokat részesítik előnyben, hisz a motoros luxushajók száma mintegy 4700-4800 egység, szemben a csak vitorlás yachtok számával, amely megközelítőleg 700-800 egységet tesz ki. A verseny így természetesen a motoros luxushajók és yachtok javára dől el, hisz 2015-ös adatok alapján a milliomos-milliárdos vállalkozók mintegy 134 új motoros hajót rendeltek, a hagyományos változatokból ezzel szemben csak 12-15 rendelés érkezett.

A luxus természetesen megmutatkozik a hajók nagyságában is: amíg a motoros hajók esetében ez a szám átlagosan 41 méter, addig a motor nélküli változatok valamivel kisebbek, átlagosan 38-39 méter hosszúságúak. Érdekes megfigyelni azt, hogy a 2015-ös rendelések alapján a milliomosok és milliárdosok egy szinttel feljebb léptek, és immáron átlagosan 50-52 méteres motoros, illetve 49-50 méteres motor nélküli hajókat rendelnek.

Érdekes megfigyelni továbbá azt is, hogy a luxusyachtok tulajdonosainak átlagéletkora 63 év, a fiatal, 35 év alatti tulajdonosok száma ebben a csoportban csupán 1 százalék. Az is igen érdekes adalék, hogy az ebbe a csoportba tartozó vállalkozók – szupergazdagok – mintegy 55-60 százaléka saját maga teremtette meg cége, illetve vállalkozása segítségével az anyagi jólétet.

Azonban honnan is származnak ezek a luxushajók? Többségük Európából, hisz statisztikai adatok szerint a yachtok 31 százalékát Olaszországban gyártják, 13 százalékát Hollandiában, míg 6 százalékát Angliában és 4 százalékát Németországban. Törökország ezen a piacon 7 százalékkal van jelen, míg az USA 17 százalékkal. A kínaiak az utóbbi időben szintén fantáziát látnak az exkluzív piacban, hisz a Shandong Heavy Industry még 2012-ben megvásárolta az olasz Ferretti-Gruppe többségi tulajdonrészét.

Forrás: http://hu.sofortgmbh.eu/magazin

640x40_feher
Scroll To Top