ingyenes webstatisztika

Szíria – Németország a diplomáciai megoldás esélyeként értékeli Obama döntését

Higgadt elhatározás és új esély a nemzetközi közösség egységének megteremtéséhez, hogy a washingtoni vezetés kongresszusi felhatalmazást kér a szíriai kormányerők ellen tervezett katonai csapáshoz – értékelte az amerikai elnök döntését vasárnap a német külügyminiszter.

Guido Westerwelle szerint Barack Obama szombati bejelentése azt mutatja, hogy az Egyesült Államok nem dönt elhamarkodottan, hanem körültekintően megfontolja, miként járjon el a feltételezett szíriai gáztámadás nyomán előállt helyzetben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pedig ezzel időt nyert az egységes álláspont kialakítására.
A nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül a “borzalmas vegyi fegyverek” bevetését, ami először fordul elő a 21. században. “Különösen Oroszországnak kell konstruktív magatartást tanúsítania” – hangsúlyozta a német diplomácia vezetője.
Angela Merkel kancellár Moszkva mellett Pekinget is együttműködésre szólította fel. A kormányfő egy szombati lapinterjúban hangsúlyozta: “nagyon sajnálatos, hogy Oroszország és Kína (a BT két tagja) már hosszú ideje akadályozza az egységes álláspont kialakítását, ez jelentős mértékben gyengíti az ENSZ-t”.
A német kormány a nemzetközi jog súlyos sérelmének tartja a Damaszkusz térségében végrehajtott gáztámadást, és az amerikai kormány által bemutatott érvek és tények alapján hajlik arra, hogy a damaszkuszi vezetésnek tulajdonítsa a vegyi fegyver bevetését. Ugyanakkor úgy véli, hogy a helyzetet politikai, diplomáciai eszközökkel kell rendezni, lehetőleg az ENSZ keretein belül.
A katonai beavatkozást a kormánypártok mellett az ellenzéki pártok sem támogatják, és a fegyveres akciót elutasítja a lakosság túlnyomó többsége is.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top