ingyenes webstatisztika

Szíria – Az orosz államfő kétkedik, mert szerinte logikátlan volt abban a katonai helyzetben vegyifegyvert bevetni

Putyin tárgyalni akar Szíriáról a G20-as csúcson

Az orosz államfő szerint elképesztő ostobaság lett volna a szíriai kormány részéről, hogy akkor vessen be vegyi fegyvert, amikor hadserege ellentámadásban van és bekeríti az ellenzéki erőket. Vlagyimir Putyin egyebek között erről beszélt szombaton vlagyivosztoki munkalátogatásán, és kezdeményezte a szíriai válság megvitatását a szentpétervári G20-as csúcstalálkozón

A damaszkuszi vezetést ért vádakkal kapcsolatos kételyeinek hangot adva Putyin megjegyezte, hogy értelmetlen lett volna “ilyen körülmények közepette ütőkártyát adni azoknak a kezébe, akik folyamatosan külső katonai beavatkozást sürgetnek”.
Putyin napok óta nem nyilatkozott a sajtónak a Szíria elleni lehetséges nyugati katonai csapás ügyében, ugyanakkor a héten Angela Merkel német kancellárral és Haszan Róháni iráni elnökkel is telefonon egyeztetett a kérdésben.
Az orosz államfő azt remélte, hogy a G20-as csoport jövő csütörtökön kezdődő szentpétervári csúcstalálkozóján találkozhat Barack Obama amerikai elnökkel, és vele, valamint a fórum többi résztvevőjével megvitathatják a szíriai helyzetet.
“Hogy mit is mondanék neki (Barack Obamának)? Nem is tudom. Elsősorban nem mint kollégámhoz, nem mint az Egyesült Államok elnökéhez, nem mint államfőhöz, hanem mint Nobel-békedíjashoz fordulnék” – mondta az orosz elnök arra a kérdésre, miről beszélne az amerikai elnökkel. Putyin nem vette fel Obamával a kapcsolatot azóta, hogy felmerültek a vegyi fegyver bevetésével kapcsolatos újabb vádak a szíriai vezetés ellen.
Az orosz politikus elismerte, hogy a G20-as csoportnak nincs jogi státusa, és nem helyettesítheti az ENSZ Biztonsági Tanácsát, amely döntést hozhat a Szíria elleni erőszak alkalmazásáról, de a szervezet szerinte alkalmas arra, hogy a problémákat megvitassák a csúcstalálkozón.
Oroszország tölti be az elnöklő ország szerepét a 19 legfejlettebb gazdaságú ország és az Európai Uniót tömörítő G20-as csoportban.
Putyin szerint nem szabad elfelejteni, hogy az Egyesült Államok az utóbbi évtizedekben hány alkalommal kezdeményezett fegyveres összecsapásokat a világ különböző régióiban. “És ez vajon megoldott egyetlen egy problémát is?” – kérdezte, és Irakot, valamint Afganisztánt említette, ahol “sem nyugalom, sem demokrácia nincs, amire partnereink törekedtek”. Úgy vélte, hogy mindezt figyelembe kell venni, mielőtt a bombázásokról döntést hoznak, amelyeknek a békés lakosok is áldozatul esnek.
Vlagyimir Putyin szerint kritikán aluliak és más államokkal szemben tiszteletlenek azok a washingtoni nyilatkozatok, hogy a szíriai hatalom állítólagos vegyifegyver-használatáról szóló bizonyítékok titkosak. Az, hogy Washington nem akarja bemutatni a bizonyítékokat, azt jelenti, hogy azok nem is léteznek – mondta az orosz államfő. Arra szólította fel Washingtont, hogy tárja azokat az ENSZ-ellenőrök és a világszervezet Biztonsági Tanácsa elé.
Az orosz elnök a Bassár el-Aszad hatalma ellen Szíriában harcoló fegyveres csoportokat vádolta azzal, hogy a vegyi fegyvert bevetették és ezzel a külső beavatkozást akarták kierőszakolni.
Az orosz államfőt kimondottan meglepte a brit parlament katonai csapást elutasító döntése. Szerinte Londonban felülkerekedett a józan ész. Azt remélte, hogy ezek után Washingtonban is “elemezni fogják a szíriai helyzetet”.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top