ingyenes webstatisztika

Szijjártó: lehet pozitív eredménye az EU-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásoknak

Lehet olyan eredménye az Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásoknak, amely kedvező Európa és Magyarország számára – mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által szervezett találkozón.

„Ha érvényesül az a tárgyalási mandátum, amelyet az Európai Tanács adott az Európai Bizottságnak, akkor olyan végeredménye lesz a tárgyalásoknak, amely kedvező Magyarországnak – jelentette ki a miniszter A magyar külgazdasági politika kihívásai 2015-ben című rendezvényen. „Minél kevesebb a kereskedelmi akadály, a bürokrácia, annál sikeresebbek tudunk lenni. Ezért érdekünk, hogy legyen egy jó szabadkereskedelmi megállapodás az Egyesült Államokkal, amely figyelembe veszi Európa és Magyarország érdekeit” – mondta. Hangsúlyozta, egyelőre nem lehet végleges ítéletet mondani, majd csak akkor, ha már látszik a tárgyalások végkimenetele.
Egy jó szabadkereskedelmi megállapodás eredményeként 15-20 százalékkal növekedhet az Egyesült Államokba irányuló magyar export, és 20-30 ezer új munkahely jöhet létre – tette hozzá. Szijjártó Péter az idei év másik nagy feladataként említette, hogy jusson forrás a tavaly meghirdetett, 315 milliárd eurós Európai Stratégiai Beruházási Alapból arra a három területre, amelyet Magyarország különösen fontosnak tart. Ezek közül az első az energiabiztonság, ezen belül négy konkrét projekt: a horvátországi Krk szigeti cseppfolyósgáz-terminál megépítése, egy stratégiai csővezeték lefektetése, amelyen keresztül a földgáz eljut Törökországból Közép-Európába, az egyes országok gázvezeték-rendszereit összekötő interkonnektorok fejlesztése és a gázvezetékek kétirányúsítása horvát-magyar és román-magyar viszonylatban. A másik nagy terület a közlekedési infrastruktúra észak-déli irányú fejlesztése a közép-európai régióban, a harmadik pedig a digitális világra való átállás. A külgazdasági és külügyminiszter megjegyezte: a szomszédos országokkal folytatott politikában „a közös sikerek politikájának” a híve. „Lehet szidalmazni a szomszédokat, és követelni olyan dolgokat, amelyekről a kijelentésük pillanatában lehet tudni, hogy nem fognak teljesülni, csak nem ésszerű” – mondta. Ehelyett közös sikertörténeteket, kölcsönös bizalmat kell kiépíteni, ehhez persze kell a másik fél nyitottsága is – tette hozzá. „Szerbiával, Szlovákiával minden idők legkiegyensúlyozottabb kapcsolatrendszere jött létre” ezt a politikát követve – jegyezte meg.
Nem a hősies üzengetés politikáját kell választani, hanem a csendesebb, kevésbé látványos politikát, amely a közös sikerekre épít – fűzte hozzá Szijjártó Péter.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top