ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / Századvég: a konjunktúra további javulására utal a SZIGMA

Századvég: a konjunktúra további javulására utal a SZIGMA

A magyar gazdasági konjunktúra további javulására, a növekedés gyorsulására utal a Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról (SZIGMA) konjunktúramutató, amelyet szerdán publikált először a Századvég Gazdaságkutató.A gazdaság jelenlegi állapotát tükröző SZIGMA CI áprilisban 0,02 pontra javult a márciusi -0,05 pontról, míg a 9 hónap múlva várható konjunktúrát előrejelző SZIGMA LEAD mutató 1,46 pontról 1,27 pontra süllyedt.
A mutatók negatív értékei a hosszú távú trendhez képest lassabb, míg pozitív értékei annál gyorsabb növekedést jeleznek.
A jelenlegi helyzet mutatója 2011. március után először kúszott pozitív tartományba: legutóbb tavaly augusztusban volt mélyponton (-0,78 pontos érték mellett), míg előtte 2010 májusában tetőzött (1,29 ponton).
Az előretekintő mutató a januári – közel hároméves csúcsot jelentő – 1,77 pontról folyamatosan csökken, ám továbbra is markáns trendfeletti növekedést jelez.
Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője a konjunktúramutató ismertetésekor jelezte: a mutató szerint erőteljes gyorsulás előtt áll a magyar gazdaság, bár a 9 hónapos horizonton a növekedés negyedéves üteme mérséklődhet. Ha pusztán a nyers mutató eredményét nézzük, akkor a második és harmadik negyedévben jókora pozitív meglepetés lehet a GDP változásában – tette hozzá.
A közgazdász szerint a bővülést támogatja a mezőgazdaság kedvezőbb teljesítménye, az építőipar fellendülése és az autóipar trendszerű bővülése.
A Századvég – általuk “óvatosnak” és “konzervatívnak” nevezett – előrejelzése szerint idén 0,6 százalékkal, jövőre 1,7 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék.
A kutatóintézet által először publikált konjunktúramutatóval a növekedési ciklusokat követik, közel 40 különböző alapadat felhasználásával.

 

 

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top