ingyenes webstatisztika
Home / Világgazdaság / Meglepte a befektetőket Szaúd-Arábia, 11 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényt

Meglepte a befektetőket Szaúd-Arábia, 11 milliárd dollár értékben bocsátott ki kötvényt

Meglepte a befektetőket Szaúd-Arábia, amely váratlanul 11 milliárd dollár értékben bocsátott ki eurodollárkötvényt.

A The Wall Street Journal értesülései szerint Szaúd-Arábia a hasonló ügyletekre jellemző hosszadalmas roadshow nélkül adott el kötvényeket külföldi befektetőknek kedden, 2016 óta immár negyedik alkalommal.
Külön érdekesség, hogy mindez éppen egy nappal azután történt, hogy Katar megkezdte a saját kötvényeit bemutató és népszerűsítő külföldi körutat. Szaúd-Arábia a kötvénykibocsátással keresztbe húzhatja Katar számításait, táplálva azokat az aggodalmakat, hogy a két ország közötti diplomáciai szembenállás átterjedt a pénzügyi szektorra.

     
Katar közel két év óta először lép ki a nemzetközi pénzpiacokra, hogy tőkét gyűjtsön. Bankárok szerint valószínűleg kedvezőbb feltételeket kell ajánlania a befektetőknek, mint Szaúd-Arábiának, ha el akarja érni célját.
Szaúd-Arábia 4,5 milliárd dollár értékben adott el hétéves kötvényt, amelynek hozama 140 bázisponttal haladja meg a hasonló amerikai államkötvényekét. A 12 éves kötvényeket 175 bázispontos, a 2049-ben lejáró papírokat pedig 210 bázispontos felárral értékesítették 3 milliárd, illetve 3,5 milliárd dollár értékben.
A Perzsa(Arab)-öböl térségében fekvő olajkitermelő országok az olajárak 2014-es összeomlása után szembesültek azzal, hogy az állami költségvetésekben hatalmas hiányok alakultak ki a tervezettnél jóval kisebb olajbevételek miatt. A deficit fedezésének érdekében arra kényszerültek, hogy a nemzetközi pénzpiacokon szerezzenek pénzt kötvénykibocsátásokkal.
Szaúd-Arábia a három korábbi kötvénykibocsátással összesen 39 milliárd dollárt gyűjtött össze.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×