ingyenes webstatisztika

[OPCIOGURU] Steve Jobs Mint Profi Trader?

15_steve_jobs_traderSteve Jobs az egykori Apple vezér elképesztően profi trader lett volna, mert megvoltak benne mindazok a karakterjegyek, amik a sikerhez elengedhetetlenek.

Nemrég olvastam egy zseniálisan jó cikket róla a Harvard Business Review nevű lapban, ahol Walter Isaacson összefoglalta az általa megalkotott Jobs életmű főbb mondanivalóit. Az összes fontos jellemzőből most egyet emelnék ki, amelyik talán a legfontosabb: FÓKUSZ!!! Azaz a folyamatos és kitartó fókuszálás képessége…

Steve Jobs 1997-ben tért vissza az Apple élére, amikor a cég százféle különböző termékkel volt jelen a piacon, de egyik sem volt professzionális a maga nemében. Mindegyik átlagos volt, de széles kört tudtak vele lefedni. Számos vezetői ülésen való részvétel után elege lett és az egyik vezetői értekezleten felpattant és üvöltve közölte: “Elég volt!”, majd odament a flipcharthoz és felrajzolt egy 2×2-es négyzetet amibe a következő kifejezéseket írta: “Consumer”, “Pro”, “Desktop”, “Portable”. Ezek után kiadta feladatba a fejlesztőknek, hogy ebben a 4 kategóriában gondolkozzanak a legprofibb termékekben. Az összes többit törölte a palettáról. Néma csend fogadta a bejelentést. Akkor még nem értették mire megy ki a játék, de végül Jobs-nak lett igaza: mindegyik területen vezetővé vált az Apple. Nem tett mást, mint fókuszt adott a legfontosabb területeknek, így nem aprózta szét magát a cég. Hitvallása szerint: “Eldönteni, hogy mit ne csinálj legalább annyira fontos, mint azt, hogy mit csinálj!”

No de ennek mi köze a tradinghez?

Több mint hinnéd. A fókusznak a tradingben is jelen kell lennie, egyébként nem tudsz semmire sem koncentrálni. A mai világban a legnagyobb ellenséged a dekoncentráltság, a sok online cucc ami elvonja a figyelmed, az ezerféle platform, email, fb, twitter, skype, stb. Tudtad, hogy az emberi agyat nem multitaskingra tervezték? Csak mi próbáljuk meg rákényszeríteni…

Néhány jel, ami arra utal, hogy gondjaid vannak a fókuszálással:

  • ezerféle terméket követsz
  • több tucat stratégiát figyelsz
  • minden idősíkon kereskedsz
  • 5-10 indikátort használsz egyszerre
  • párhuzamosan több tanfolyamra jársz
  • 6 monitorod van és azon 40 chart van nyitva
  • egyszerre 20 pozíciód van nyitva 5 platformon…

Ismerős érzések? Így nem lehet semmire sem koncentrálni. Ahhoz, hogy valamiben profi legyél lézerszerű fókusszal kell a figyelmed ráirányítani. A tudatosság a figyelem fókuszában van! Sokan érzik a “lemaradok” általános érzését, de hidd el nem maradsz le semmiről. A profit az különbözteti meg a középszerűtől, hogy a profi 1-2 dologban a legjobb, a középszerű mindenhez ért egy picit. Te melyik akarsz lenni? Minden terméket akarsz egy kicsit ismerni, vagy profi lenni valamiben? Vajon a nagy pénzeket a profik vagy a középszerűek keresik?!

A fókusz az élet többi területén is elengedhetetlen. Ahhoz, hogy elérd a kitűzött célod, fókuszálnod kell. Erre sehol sem tanítanak meg, legfőképpen nem a munkahelyeken, ahol egyszerre csörög a telefon, csipog az email, hozzád szól a melletted ülő, a másik magában beszél, stb… Nem véletlenül tanulmányozta Steve Jobs olyan behatóan a Zen tanait. A fókuszálás egy képesség, ami tanulható, de megvannak a maga módszerei.

 

[OPCIOGURU] Kinek Való Az Opciós Kereskedés?

[OPCIOGURU] Iránykereskedés – elég korlátozott, nem?

[OPCIOGURU] Magas hozam vagy konzisztens profit?

[OPCIOGURU] Opciós mutatók a részvénykereskedők részére

[OPCIOGURU] TOP5 érv az opciós kereskedés mellett

640x40_feher
Scroll To Top