ingyenes webstatisztika

Stabilra javította Olaszország adósbesorolásának kilátását a Moody’s

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Olaszország közepes befektetési ajánlású államkötvény-besorolását a Moody’s Investors Service, az olasz államadósság-dinamika stabilizálódásával indokolva a lépést.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja ezzel levette a napirendről Olaszország szuverén adósosztályzatainak visszaminősítését, és meg is erősítette a hosszú és a rövid lejáratú olasz államadósság “Baa2/Prime-2” besorolását.
Az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentett kilátásjavítás indoklásában a Moody’s kiemeli, hogy központi előrejelzési forgatókönyve szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért olasz államadósság-ráta az idén 135 százalék alatt tetőzik, és mérsékelt ütemű gazdasági növekedés is beindul az olasz gazdaságban.
A cég 2012 nyarán vonta meg Olaszországtól az elsőrendű “A” kategóriás adósminősítést, egyebek mellett az olasz gazdaság és az euróövezeti periféria egészének adósminőségi és finanszírozási kockázataival indokolva a lépést.
A Moody’s annak idején az addigi “A3”-ról két fokozattal – a köztes “Baa1” kihagyásával – a jelenlegi “Baa2”-re rontotta az olasz szuverén besorolást, és az új osztályzaton is negatív kilátást hagyott érvényben.
Ezt a besorolási kilátást javította most stabilra a hitelminősítő. Indoklásában hangsúlyozta azt a várakozását is, hogy az olasz kormány a terveknek megfelelően végrehajtja államháztartási konszolidációs programját. A Moody’s szerint emellett várhatóan nem emelkednek érdemben az olasz államháztartás tőkepiaci finanszírozási költségei, és a költségvetésre nem hárulnak jelentősebb kötelezettségek vagy tőkepótlási terhek a bankrendszer részéről.
A cég közölte: e várakozásait Enrico Letta kormányfő lemondása sem módosítja.
Olaszország alapszintű adósprofilját javítja a közfinanszírozási szféra robusztus adósságelviselő kapacitása, amelyet az államháztartási bevételekhez mért kamatteher-ráta tükröz. A Moody’s hangsúlyozza, hogy ez a mérőszám Olaszország esetében jórészt stabil volt az euróövezeti adósságválság eddigi időszakában.
A Moody’s becslése szerint a bevételarányos kamatkötelezettségi ráta tavaly 11,3 százalék volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban, bár magasabb a pénzügyi válság előtti időszakban, 2003-2007 között mért 10,8 százalékos éves átlagnál.
A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az irányadó tízéves olasz állampapír hozama jelenleg 3,9 százalék, vagyis alacsonyabb a 2003-2007-es időszak 4,1 százalékos átlaghozamánál.
Olaszországot a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Standard & Poor’s a Moody’s besorolásának megfelelő “BBB” szuverén osztályzattal tartja nyilván, a Fitch Ratings olasz államadós-besorolása ennél egy fokozattal jobb, “BBB plusz”. Mindkét cég negatív kilátást tart érvényben Olaszország adósosztályzatára.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top