ingyenes webstatisztika

Spanyolország 2007 óta nem látott gazdasági növekedést produkált a második negyedévben

A spanyol gazdaság 2007-ben produkált utoljára olyan gazdasági növekedést, mint 2015 második negyedévében, a bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékkal nőtt az előző három hónappal összevetve – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön.

Az adatok szerint a spanyol gazdaság éves szinten 3,1 százalékkal nőtt az április-júniusban az első negyedévi 2,7 százalékos bővülés után.
A kimagasló eredmény nem volt váratlan: a spanyol központi bank előrejelzésében épp ekkora növekedést prognosztizált.
A gazdasági válság után, 2013 végén mutatkoztak először a növekedés jelei a dél-európai országban. A Banco de Espana szerint a 2014-es év jelentette a fordulatot, amikor ez a növekedés egész évben folytatódott és tartósnak bizonyult, köszönhetően a bevezetett reformoknak és több, kedvező külső körülménynek, mint például a kőolaj világpiaci árának csökkenése, az euró gyengülése és az Európai Központi Bank expanzív intézkedései.
A gazdaság élénkülésének hatására tíz éve nem látott mértékben bővült a foglalkoztatottság Spanyolországban a második negyedévben, bár még így is az egyik legmagasabb – 22,4 százalékos – Európában.
A spanyol kormány erre az évre 3,3 százalékos gazdasági növekedést vár. Tavaly év végén még 2 százalékos növekedést tervezett 2015-re, ezt idén februárban módosították 2,4 százalékra, majd áprilisban 2,9 százalékra, július elején pedig 3,3 százalékra. 2016-ra 3 százalékos növekedéssel számolnak az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top