ingyenes webstatisztika

Spanyol választások – Hitelminősítők: negatív adósminőségi fejlemény a választások bizonytalan kimenetele

A spanyol szuverén adósminőség szempontjából negatív fejleménynek ítélték a nagy nemzetközi hitelminősítők a hétvégi spanyolországi választások egyelőre bizonytalan kimenetelét.

A Moody’s Investors Service Londonban ismertetett helyzetértékelése szerint a megnövekedett politikai bizonytalanság kéltségeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a következő spanyol kormány mennyire lesz hajlandó és képes a szerkezeti reformok és az államháztartási konszolidáció folytatására.
A Moody’s szerint ez negatív tényező Spanyolország adósminőségi megítélésében.
A cég elemzői szerint valószínűleg nehéz lesz az új kormány megalakítása, és ha nem sikerül, akkor új választások jöhetnek, ami viszont már elhúzódó politikai bizonytalanságot jelentene.
Jóllehet a szerkezeti reformokban és a költségvetési konszolidációban Spanyolország jelentős előrelépést ért el az elmúlt években, azonban így is számos esetben nem teljesültek az államháztartási hiánycélok, és a bizonytalan választási eredmény tovább növeli annak valószínűségét, hogy ez a jövőben is előfordul – áll a Moody’s elemzésében.
A hitelminősítő alig burkolt utalást tett arra, hogy ennek következményei lehetnek Spanyolország adósbesorolására és annak jelenleg pozitív – vagyis felminősítést valószínűsítő – kilátására. A Moody’s közölte: az ezután következő kormányalakítási tárgyalások kimenetelétől teszi függővé a spanyol szuverén hitelképesség megítélését, és azt, hogy a “Baa2” – vagyis befektetési ajánlású – államadós-osztályzat pozitív kilátása végül milyen besorolási döntéshez vezet.
A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az egyes osztályzatokra érvényes kilátások csak utalást jelentenek az adott besorolással kapcsolatban várható következő minősítési lépésre, de e kilátásokat a hitelminősítők bármikor módosíthatják.
A Moody’s elemzői szerint a spanyolországi választások eredménye komoly változást jelent a Franco-éra után kialakult kétpárti politikai berendezkedésben, és megerősítette a központi kormányzati hatáskörök nagyobb mértékű szétosztását követelő regionális nacionalista pártok pozícióit. Még tovább bonyolítja a következő spanyol kormányra váró politikai problémákat az, hogy e pártok szélesebb körű autonómiát követelnek – áll az elemzésben.
A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a spanyol adósminőségi mutatók – köztük az idei évre várt 3,2 százalékos gazdasági növekedés, amely a leggyorsabbak között lesz az euróövezetben, valamint a folyómérleg-egyenleg tartós többlete – tükrözik az eddigi spanyol kormány erőfeszítéseit a spanyol gazdaságban kialakult egyensúlyhiányok kezelésére.
Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings elemzői is azt emelték ki helyzetértékelésükben, hogy a spanyolországi választások kimenetele növeli a politikai bizonytalanság elhúzódásának, a költségvetési politika fellazulásának és/vagy a szerkezeti reformok visszafordításának kockázatát.
A Fitch szerint is a lehetőségek között van, hogy jövőre új választásokat kell kiírni Spanyolországban, tekintettel arra, hogy a szocialista párt (PSOE) és a konzervatív Néppárt (PP) nagykoalíciója valószínűtlennek tűnik, és így legalább három párt együttműködésére lesz szükség, ami megnehezíti egy koherens, stabil kormány megalakítását.
Ha gyenge kormány alakul, vagy olyan, amely radikálisabb pártok támogatásától függ, akkor elképzelhető egyes korábban elindított reformok visszafordítása és a költségvetés lazítása – vélekedtek a Fitch elemzői.
A hitelminősítő szerint ugyanakkor a legutóbbi időszak erőteljes ciklikus gazdasági fellendülése ellentételezte valamelyest azokat a kockázatokat, amelyeket a költségvetési konszolidációnak a választások előtti időszakban máris érzékelhetővé vált megtorpanása okozott.
A Fitch ennek alapján fenntartja azt az előrejelzését, hogy a GDP-arányos spanyol államháztartási hiány az idei évre várt 4,3 százalékról jövőre 3,1 százalékra, 2017-ben 2,7 százalékra csökken. A cég hangsúlyozza, hogy a 2010-2014 közötti időszakban a deficit évente átlagosan 8,3 százalék volt.
A hitelminősítő szerint azonban a spanyol költségvetési kiigazítás továbbra is befejezetlen. Ezt jelzi, hogy a Fitch az idei évre várja a bruttó államadósság-ráta tetőzését a GDP-érték 99 százalékán, és azzal számol, hogy ez az adósságráta még 2024-ben is 90 százalék lesz, több mint a kétszerese a “BBB” besorolási sávba tartozó szuverén adósok mediánértékének.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top