ingyenes webstatisztika

S&P: hétezer milliárd dollár feletti új szuverén hitelfelvétel az idén

Átlépi a hétezer milliárd dollárt a Standard & Poor’s által minősítéssel ellátott 127 szuverén adós idei bruttó tőkepiaci hitelfelvételeinek együttes értéke – jósolta csütörtöki londoni előrejelzésében a nemzetközi hitelminősítő.

Az S&P prognózisa szerint a cég listáján besorolással szereplő államadósok 2014-ben várhatóan 7100 milliárd dollárnak megfelelő új finanszírozást hajtanak fel kereskedelmi forrásokból, 2,7 százalékkal többet, mint tavaly.
A bruttó idei hitelfelvétel hozzávetőleg 61 százaléka, több mint 4300 milliárd dollár a lejáró hosszú futamidejű szuverén adósságok refinanszírozására szolgál, vagyis a fennmaradó rész jelenti a vizsgált gazdaságok nettó tőkepiaci finanszírozási szükségletét – áll a Standard & Poor’s csütörtöki előrejelzésében.
Ennek alapján a hitelminősítő azzal számol, hogy a listáján besorolással szereplő gazdaságok piaci forrásokból származó összesített adósságállománya 2014 végére 44 700 milliárd dollár lesz, 6,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél.
A Standard & Poor’s szerint az idén is az Egyesült Államok és Japán lesz messze a legnagyobb szuverén adósságkibocsátó, az év egészére becsült globális új bruttó érték 31,6, illetve 25,6 százalékával. A harmadik helyen álló Olaszország részaránya is csak 4,7 százalék lesz, Kína és Brazília – a két legnagyobb felzárkózó térségi tőkepiaci hitelfelvevő – 4-4 százalékkal részesedik a 2014-ben várhatóan piacra kerülő új kötvényajánlatokból.
Jóllehet négy euróövezeti szuverén adós – Olaszország, Franciaország, Németország és Spanyolország – szerepel a tíz legnagyobb hitelfelvevő mezőnyében, az összes euróövezeti gazdaság idei bruttó piaci hitelfinanszírozási igénye azonban együtt is csupán valamivel több mint a fele lesz az Egyesült Államok valószínűsíthető idei szuverén bruttó adósságkibocsátásának – jósolják a Standard & Poor’s elemzői.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top