ingyenes webstatisztika
Home / _Címlap / Sorban állnak a tankerek a rotterdami olajkikötőnél
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Sorban állnak a tankerek a rotterdami olajkikötőnél

A megszokott mennyiség duplájára, ötvenre emelkedett Európa legnagyobb olajkikötője, a rotterdami előtt a nyíltvízen kirakodásra várakozó olajtankerek száma – számolt be keddi cikkében a Bloomberg hírportál.

A kikötő szóvivője, Tie Schellekens elmondta, hogy hét éve nem volt ilyen nagy sorban állás a kikötő előtt, mint most.
“A tározók csordulásig teltek a túlkínálat miatt” – mutatott rá Gerrit Zambo, a Bayerische Landesbank olajkereskedője. Az exportőrök inkább tárolót keresnek a termelésüknek, minthogy csökkentenék azt. Biztos jele az árcsökkenésnek – tette hozzá.
A határidős áraknál alacsonyabb azonnali árakat kihasználva (contango) a kereskedők is olajat vásárolnak és tároltatják azt későbbi értékesítésre.
A Royal Vopak NV, a világ legnagyobb olajtározó vállalata a múlt héten 96 százalékos kapacitáskihasználtságról számolt be, szemben a tavalyi 85 százalékos kihasználtsággal. Hasonló a helyzet a legnagyobb amerikai olajterminál, az oklahomai Cushing tározói esetében is, ahol szintén rekordszinten állnak a készletek.
A Brent nyersolaj ára ennek ellenére is a múlt heti 6,3 százalék után kedden is egy százalékkal emelkedett. “Van némi ellentmondás az olajárak és a fizikai kínálat, illetve a rotterdami és a cushingi készletek alakulása között” – mutatott rá Gerrit Zambo. A szabad tározókapacitás csökkenése ugyanis az azonnali árak csökkenéséhez és a határidős árak emelkedéséhez, a contango növekedéséhez vezet. Ebből pedig az következik, hogy a szárazföldi tározókapacitás kimerülésével lassan ismét kezdetét veszi az olaj nyíltvízi tározása tankerekben, amire legutóbb 2008-ban és 2009-ben volt példa. (MTI)
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-01/europe-s-biggest-oil-hub-fills-as-ship-queue-at-seven-year-high

 

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×