ingyenes webstatisztika

Simor: a jegybank a stabilitás biztosításával járulhat hozzá a tartós növekedéshez

A jegybank azzal képes segíteni a tartós növekedést, hogy stabil, alacsony inflációjú, kiszámítható gazdasági környezetet teremt, a gazdaságpolitika középpontjába a kiszámíthatóságot és a stabilitást kellene állítani – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kedden Budapesten.

Simor András a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) által szervezett konferencián úgy vélte, hogy a növekedési környezet számottevő javítására rövid távon kevés az esély. A növekedést támogató gazdaságpolitikának a jól azonosítható strukturális gyengeségek leküzdésére kell irányulnia – magyarázta, rámutatva: ennek fontos eleme az intézményi stabilitás, a kiszámítható szabályozási környezet, a hitelezés élénkítése, a munkapiac rugalmasságának növelése, a képzés, valamint az innovációs képesség erősítése.
A magyar gazdaságot az alacsony növekedés és a magas finanszírozási költségek miatt továbbra is fenntarthatósági kockázatok jellemzik – hangsúlyozta Simor András.
Elemzésében az elnök rámutatott arra, hogy a tartósan gyenge növekedés mögött strukturális okok állhatnak. A visegrádi országok összehasonlítása szerint valamennyi termelési tényezőben – munka, tőke, termelékenység – nőtt Magyarország lemaradása, de ez leginkább a tőkénél, azaz a beruházásoknál és a termelékenységnél jelentkezik.
Kritikusan alacsonynak minősítette a GDP-hez viszonyított 16-17 százalékos beruházási rátát, amely “historikus mélypont”, s amely a következő 2-3 év növekedési lehetőségeit is behatárolja.
Az állami és a lakossági kiadások (beruházások) esetében látható a legerőteljesebb csökkenés, miközben az exportáló ágazatok beruházása a válság előtti szint közelében alakul – tette hozzá.
A bizonytalan növekedési kilátások és a hitelezés szűkülése akadályozza a termelékenyég javulását. Elmaradnak a technológia-átvételt, termelékenységet javító, termelést átstrukturáló beruházások, emellett alacsony az innovációs képesség – elemezte a helyzetet Simor András.
A sikeres felzárkózási pálya a tőkeakkumuláció erősítéséből és a termelékenység növekedéséből következhet – vonta le a következtetést a jegybankelnök.
Véleménye szerint a monetáris politika alapvetően a ciklikus ingadozások ellensúlyozására képes, az árstabilitás elérésével és fenntartásával járulhat hozzá a stabil, kiszámítható üzleti környezet kialakulásához.
Az MNB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a monetáris politika alapvetően a ciklikus ingadozások ellensúlyozására képes, és nem konvencionális eszköztárával csak akut pénzpiaci zavarok esetén avatkozik be. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top