ingyenes webstatisztika

Romlott a svájci konjunktúramutató novemberben

Javulás helyett 2015 óta a legalacsonyabb szintre romlott a svájci konjunktúramutató értéke novemberben.

Svájc vezető gazdaságkutató intézete, a zürichi Konjunkturforschungsstelle (Kof) pénteken azt közölte, hogy a hat hónapra előretekintő novemberi konjunktúramutatója 93 pontra süllyedt az októberi 94,8 pontról.
Szakértők javuló mutatóra, 95 pontra számítottak.
Tavaly novemberben az index még 98,9 ponton állt.
A Kof közlése szerint az októberi mutató azt jelzi, hogy a svájci gazdaság az átlagos szint alatt teljesít.
A novemberi indexet elsősorban a szállodaipari, valamint a vendéglátóipari aktivitás, a banki és a biztosítási ágazat, valamint a külföldi kereslet húzta le, miközben stagnáltak a feldolgozóiparból érkező mutatók.

Csütörtökön ismertette Svájc gazdasági államtitkársága (SECO), hogy a szeptember végével záródott három hónapban a hazai össztermék (GDP) a várt 0,2 százaléknál nagyobb ütemben, 0,4 százalékkal nőtt az előző negyedévvel összevetve, amikor a bővülés szerényebb, 0,3 százalék volt.
Éves összevetésben a svájci GDP 1,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévi jóval szerényebb, 0,2 százalékos bővülést követően.
A SECO szeptemberben 0,8 százalékra rontotta az addig várt 1,1 százalékról az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését arra hivatkozva, hogy egyebek között a Brexit és a világgazdasági növekedés lassulása kedvezőtlenül hat Svájc külkereskedelmére és befektetési tevékenységére.
Ha a friss előrejelzés igaznak bizonyul, a svájci gazdaság mostani éve lesz a legrosszabb 2012 óta, amikor 1,0 százalékos növekedést mértek.
A jövő évre továbbra is 1,7 százalékos növekedéssel számol a svájci kormány.
Tavaly 2,2 százalékkal nőtt a svájci gazdaság.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top