ingyenes webstatisztika

Régi vágású szaki egyre kevesebb a boltban

De hát minek is a pénztáros szakma az önkiszolgáló kasszák világában? Egyre kevesebb a szakképzett munkaerő a boltos világban, 23 ezerrel csökkent a képzettek száma az elmúlt években. Van persze nagy munkaerőhiány, de át is alakul a vásárlások rendje. Robotosodik a boltos világ is. Még az árufeltöltőnek is lehet kevesebb a dolga. 

A statisztika szerint 2015-2019 között 23 ezer fővel csökkent a közép- és felsőfokon képzettek száma a boltos világban.

Pénztáros? Minek, ott leszel majd te

A nemrégiben átalakított OKJ rendelet tartalmazza a pénztáros rész-szakképesítést is a boltos szakmák sorában. A jelenlegi előírások szerint a pénztárosi munkakör betöltéséhez nem szükséges szakképesítés, így például nem véletlen, hogy sok diákmunkás, kismama, vagy a nyugdíjasok ezzel egészítik ki a kosztpénzüket. A boltosok maguk tanítják be a pénztárosokat, ha nincs még gyakorlatuk, amihez hozzátartozik az is, hogy a modern pénztárgépek mindent kiírnak azután, ha a vonalkódot elhúzzák a leolvasójuk előtt. A visszajárót sem kell számolgatni fejben – bezzeg régen -, sőt, arra is figyelmeztet az okos kassza, ha 18 éven aluliaknak nem kiszolgálható portéka jut a látóterébe. Az önkiszolgáló kasszáknál ilyenkor oda kell baktatnia a több pénztárt felügyelő munkatársnak és elvégeznie az ilyenkor szokásos életkor ellenőrzést.

De hát az önkiszolgáló kasszát a vásárló kezeli, és az azért rémisztő lenne, ha a pénztárhoz érve igazolnia kellene szakképesítését. Ezek után furcsa dolog lenne bármilyen módon is előírni szakképesítést a pénztárosi munkát végzőknek. A pontatlan beütés, vagy leolvasás, esetleg rosszul kiszámolt visszajáró már nem szakképesítés kérdése.

Kétmotoros boltos világ: csak előny a szakképesítés

A boltos álláshirdetéseket bogarászva kitűnik, hogy jókora körben pusztán előny a szakképesítés. Nyilván nem a csemegepultban, mert ott jogszabály szerint kötelező. De azért fel is ajánlják a boltosok, hogy vállalják a képzést, közben reszketve attól, hogy utána továbbáll a munkatárs. Persze, a boltos eladókeringő közepette jöhet helyette olyan, akit másik boltos képzett ki, így a képzési egyenleg akár nulla szaldós is lehet.

De hát kétmotoros lett a bolt is, hajtja egyik oldalról a munkaerőhiány, másik oldalról viszont robotosodik a digitalizáció révén. Például az elektronikus polccímke kiváltja az árufeltöltők rohangálását az akciós átállásnál, amikor meg kell előzni a fogyasztóvédelmi ellenőrt és a reklamáló vásárlót is (hiszen az akció indítása mellett a végén is cserélni kell az árcímkét a polcon és a kirakatban, az szabálytalan, hogy a pénztárgépben már másik ár van, mint a polcon).

A webáruház, a diszkont, de a hipermarket is egyaránt a modern boltos csatornák része, még akkor is, ha az értékesítési csatornák népszerűsége időről-időre hullámzik.

De hát a boltos világ lényege mindig is ugyanaz, minél nagyobb tömegű árut bemutatni, akár réges-rég egy piacon, vagy éppen most a weben is. A munkaerőigényt ugyanakkor a kiszolgálás és az áruház technikája is faragja.

A foglalkoztatás mostani mérlegében a munkaerőhiány, a boltszám csökkenése és a boltos világ átalakulása egyaránt benne van. Most éppen azt mutatja, hogy kevesebben dolgoznak a boltos világban, képzettek pedig sokkal kevesebben:

boltos világ 2015 2019 2019/2015
foglalkoztatottak 369 355 -14 ezer fő
ezen belül képzettek
szakmunkás 113 109 – 4 ezer fő
szakképzett érettségivel 111 98 – 13 ezer fő
felsőfokú végzettséggel 56 50 – 6 ezer fő
szakmai képzettség nélkül
érettségivel

szakma nélkül

63 75 + 12 ezer fő
általános iskolával 26 23 – 3 ezer fő
KSH, foglalkoztatottak száma, érték: ezer fő,

Az átalakított OKJ-ben van egyébként egy másik rész-szakma is, a bolti előkészítő, ami feltehetően az árufeltöltő lehet. Azért ez is hasonló a pénztárosi munkakörhöz annyiban, hogy jelenleg itt sem kell szakképesítés, a betanítást a boltosok maguk végzik.

Az viszont nagyon is helyes irány, hogy a boltos világban a jövőben – szeptembertől – csak két alapszakma lesz. Az új szakmajegyzék, a módosított OKJ-nek megfelelően, a boltos világban a következő lesz: kereskedelmi értékesítő, (3 év képzési idővel, 2 év érettségivel), továbbá kereskedő és webáruházi technikus (érettségit is ad 5 év képzési idővel, egyébként 2 év érettségivel). Ez egyszerűen megadhatja az alapokat, a többi meg ráépíthető később.

(blokkk.com)

640x40_feher
Scroll To Top