ingyenes webstatisztika

Putyin megfélemlíti Oroszország szomszédjait

Barack Obama amerikai elnök szerdán Washingtonban azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy megfélemlíti Oroszország szomszédjait.

Obama egy cégvezetőkkel folytatott megbeszélésen kijelentette: nem számít arra, hogy Putyin a közeljövőben változtatni fog kormányzási stílusán, ehhez ugyanis belpolitikai nyomásra lenne szükség. Az elnök elismerte, hogy ugyanazok a lépések, amelyek Oroszországot nemzetközi szinten teljesen elszigetelik, odahaza népszerűek. Ugyanakkor rámutatott, hogy az ukrajnai konfliktus miatt Moszkvával szemben bevezetett nyugati szankciók ártottak az orosz gazdaságnak.
Barack Obama szerint Vlagyimir Putyin egy nacionalista, múltba tekintő politikai megközelítésbe “improvizálta magát”.

“A kapcsolatom Putyinnal közvetlen, gyakorlatias és őszinte” – mondta az amerikai elnök.

Szavai szerint az előző orosz elnökkel, Dmitrij Medvegyevvel “nagyon produktív” és szorosabb volt a viszonya, még akkor is, ha Putyiné volt “a trón mögötti hatalom”.
Hszi Csin-pingről azt mondta, hogy a kínai elnök gyorsabban konszolidálta hatalmát, mint Teng Hsziao-ping óta bármely kínai vezető az elmúlt évtizedek során. Mindennek azonban van negatív oldala is, mert emberi jogi aggályokat vetett fel és a területi viták miatt nyugtalanságot keltett a környező államokban. (Teng 1978 és 1992 között állt Kína élén.)
Obama kijelentette:

Kínának “nagyon erős érdeke”, hogy jó viszonyban legyen az Egyesült Államokkal

, és Amerika is kölcsönösen előnyös, konstruktív kapcsolatokra törekszik a kelet-ázsiai nagyhatalommal. Ugyanakkor vitathatatlannak mondta, hogy a kínaiak kibernetikai eszközökkel kereskedelmi titkokat tulajdonítanak el, és hangoztatta, hogy Washington ebben a témában erős nyomást gyakorol Pekingre.
(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top