ingyenes webstatisztika

Pioneer Alapkezelő: a gazdaság rövid távú fő kérdése a monetáris politika alakulása

A magyar gazdaság  szempontjából rövid távon a legnagyobb kérdés a monetáris politika várható alakulása – mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója a cég szerdai tájékoztatóján, Budapesten.

Kiemelte: ha a döntéshozók valóban felismerték, hogy a monetáris politikában nincs helye az extrém ötleteknek, a forint gyengítése pedig nem járható út, a forintpapírok iránti élénk kereslet és a várhatóan sikeres dollárkötvény-kibocsátás után tovább csökkenhet a jegybanki alapkamat. Kedvező esetben akár 5 százalék alá is lemehet az alapkamat – húzta alá Forián Szabó Gergely.
A befektetési igazgató hozzátette: tavaly augusztusban még korainak tűnhetett a kamatcsökkentési periódus megkezdése, a piac azonban a monetáris tanács többségét igazolta. Jóslatokba nem bocsátkozott a következő jegybankelnök, illetve az alelnökök személyét illetően, annyit mondott: remélhetőleg a forintgyengítés kockázatai mindenki számára egyértelműek.
Forián Szabó Gergely nem számít arra, hogy “durva osztogatás” indulna  a kormányzat részéről, mert mint mondta, a közpénzügyek rendbetétele, a csökkenő államadósság az elmúlt évek eredménye. Másrészt várható, hogy az ország kikerül az Európai Unió (EU) túlzottdeficit-eljárása alól június táján, de hamar újra el lehetne indítani az eljárást az EU részéről az ország ellen, ha esetleg fellazulna a költségvetés – elemezte a helyzetet.
Hangsúlyozta: “a piac nem számol azzal, hogy elszáll a költségvetés.”
Forián Szabó Gergely szerint a válság legrosszabb kimeneteleit a világgazdaságban kétségkívül sikerült elkerülni, de a válságban felhalmozott adóssághegyek leépítése hosszú és fájdalmas folyamat lesz, ezért a túlzott optimizmus nem indokolt.
Kifejtette: összességében jól vizsgáztak a világ vezető gazdaságainak jegybankjai és kormányai a nemzetközi pénzügyi válság kezeléséből. A legrosszabb forgatókönyveket eddig sikerült elkerülni, a  piacok pénzbősége a bankok visszahúzódása miatt nem eredményezett magas inflációt, a nemzetközi pénzügyi közvetítő rendszer nem omlott össze. Kínában elmaradt a “hard landing”, azaz a növekedés drámai visszaesése, Kínában közép távon 7-8 százalékos lehet a növekedés – fűzte hozzá.
Arról is szólt, hogy Európában sikerült eloszlatni az eurózóna szétesését illető aggodalmakat, amelyek beavatkozás híján önbeteljesítő jóslatként működtek volna – fejtette ki a befektetési igazgató.
Forián Szabó Gergely szerint a legsúlyosabb probléma, hogy a válságkezelés miatt a fejlett országok “nyakig el vannak adósodva”, és Európában a bizonytalansági tényezőket gyarapítja a február végi olaszországi, és a szeptemberi végi németországi választások  kimenetele. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top