ingyenes webstatisztika

Péntekre figyelj, a Moody’s a magyar államadós-osztályzatot vizsgálja felül

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolásait a Moody’s Investors Service. Ez az idei második felülvizsgálati időpont.

A nemzetközi hitelminősítő az idei első, márciusi felülvizsgálat után nem jelentett be módosítást, de az eggyel korábbi elbírálási időpontban, tavaly novemberben stabilra javította az addigi negatívról a “Ba1” szintű magyar államadós-osztályzat kilátását. A döntést a Moody’s annak idején elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséggel indokolta.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó piacokra összeállított, e hétre szóló előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint a Moody’s pénteken felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javíthatja tovább a magyar szuverén besorolás kilátását.
A ház szerint arra is van valamelyes esély, hogy a Moody’s egy fokozattal emeli a magyar adósbesorolást, ami azt jelentené, hogy Magyarország ennél a hitelminősítőnél visszakerülne a befektetési ajánlású kategóriába.
A JP Morgan londoni elemzői alapesetben ugyanakkor azzal számolnak, hogy a Moody’s ezzel inkább megvárja a magyar adósbesorolás következő, november 6-án esedékes időpontját, és akkor sorolja át a magyar szuverén osztályzatot a befektetői sávba.
A JP Morgan elemzői szerint az általuk várt pozitív hitelminősítői lépéseket az indokolja, hogy a közadósság-ráta és a külső adósságráta csökkenésével enyhült a magyar gazdaság külső sebezhetősége, emellett a bankadó csökkentése, amelyre a kormány ígéretet tett, várhatóan jót tesz a magánszektorbeli beruházásoknak és a gazdasági növekedésnek is.
A nemzetközi hitelminősítők az idén is végrehajtottak már pozitív lépéseket Magyarország esetében.
A Fitch Ratings májusban pozitívra javította a magyar szuverén osztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.
A Fitch “BB plusz” hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody’s és a Standard & Poor’s hosszú távú magyar szuverén minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású “BBB” sáv alsó szélétől.
Ha a Fitch Ratings javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.
A Standard & Poor’s március 20-án – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül – egy fokozattal “BB plusz”-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.
A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig “BB” volt, két fokozattal gyengébb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody’s és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.
A Standard & Poor’s márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top