ingyenes webstatisztika

Peking az egyesült államokbeli befektetései miatt aggódik

Határozott lépéseket vár Peking Washingtontól annak érdekében, hogy az Egyesült Államokban ne következzen be egy újabb hitelválság, s a kínai befektetéseket is biztonságban tudják – közölte a kínai pénzügyminiszter-helyettes hétfőn.

Kína, mint az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője, természetesen aggódik a csőddel fenyegető “pénzügyi szakadék” miatt, s aggodalma egyértelmű Washington számára is, mivel a felek a kérdésben rendszeres kapcsolatban állnak – mondta Csu Kuang-jao.
Peking arra kérte az Egyesült Államokat, hogy még a kritikus fordulónap, október 17-e előtt tegyenek “őszinte lépéseket” a helyzet időbeni rendezése, a csőd elkerülése, a kínai befektetések biztonsága és a globális gazdasági felépülés érdekében – tájékoztatott a helyettes tárcavezető. Hozzátette: ez az Egyesült Államok felelőssége.
Csu utalt a 2011. évi csődközeli állapotra és arra, hogy az Egyesült Államok adósbesorolását a Standard & Poor’s hitelminősítő akkor leminősítette az AAA szintről AA pluszra, negatív kilátással. Megjegyezte, országa reméli, hogy Washington tanult a történelmi leckéből.
Amennyiben október 17-ig az Egyesült Államokban nem születik megállapodás az államadósságszint felső határának megemeléséről, az ország fizetésképtelenné válhat. Megfigyelők emlékeztetnek, egy esetleges technikai csőd Kínát kedvezőtlenül érintené, Peking – élenjáró befektetőként – az amerikai államháztartás kiegyensúlyozottságában érdekelt.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top