ingyenes webstatisztika

Paksi erőmű – Szakmai együttműködésről tárgyalt az MVM Paks II. és a BME

A paksi atomerőmű kapacitás-fenntartásához kapcsolódó együttműködési lehetőségekről, a műszaki felsőoktatás szükséges képzési irányairól folytattak tárgyalásokat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a projektet irányító MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és a mérnöki háttértevékenységet végző MVM ERBE Zrt. vezetői.

Az előzetes szakmai egyeztetések lezárásaként, a projekt sikeres végrehajtása érdekében az MVM Paks II. Zrt. és MVM ERBE Zrt. vezetői felvázolták az együttműködés lehetséges három fő területét – tájékoztatta az MVM Paks II. Zrt. hétfőn az MTI-t.
A közlemény szerint már most láthatóak olyan szakmai feladatok, amelyek a BME szakértőinek tevékenységét igénylik. Emellett körvonalazódott több, a hallgatók számára szakmai kihívást jelentő tudományos diákköri, szakdolgozati diplomaterv, doktori feladat, amelyek kutatása és feldolgozása tevékenyen hozzájárulhat a tervezett beruházás műszaki megoldásainak mélyebb elemzéséhez.
Az együttműködés harmadik főbb területe a képzési választék bővítése annak érdekében, hogy a hallgatók olyan tantárgyakat is választhassanak, ahol szakterületükön belül a nukleáris iparhoz kapcsolódó tudást is elsajátíthatják.
Az MVM Paks II. Zrt. szakemberei a korábbi szakmai egyeztetések alapján elkészítették a három együttműködési területtel kapcsolatos javaslatokat, amelyeket a társaság vezetői átadtak a BME kari dékánjainak.
Ezek közé tartoznak a javasolt szakértői és hallgatói kutatási témák, a képzési tervek módosítására vonatkozó javaslatok, valamint egy létszám-kalkuláció a beruházás mérnökigényéről. Utóbbi terv alapján az egyetem vezetői felmérhetik, mekkora igény várható a nukleáris ismeretekkel rendelkező, a projekt megvalósulása esetén hosszú távú karrier elé néző gépész-, villamos-, építő-, építész- és vegyészmérnökök, mérnök fizikusok képzésére.
A megbeszélésen a résztvevők megállapodtak a további együttműködés tervezett menetrendjéről.
A beruházás előkészítéséért felelős társaságok és a BME vezetői egyetértettek abban, hogy az évszázad várhatóan legnagyobb magyarországi beruházása hatalmas lehetőséget, egyben szakmai kihívást jelent a hazai mérnöktársadalom és a szakirányú felsőoktatás számára. Az ebben rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében mindkét fél kész végrehajtani a rá eső feladatokat – fogalmaz a közlemény.
Az egyeztetésen az egyetemet Péceli Gábor, a BME rektora, a rektorhelyettesek, a karok dékánjai és az oktatási dékánhelyettesek képviselték, míg a beruházást előkészítő társaságoktól Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Tóth Csilla műszaki igazgató, valamint Dohán Farkas, az MVM ERBE Zrt. vezérigazgatója és a két cég szakemberei vettek részt.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top