ingyenes webstatisztika

Paksi erőmű – NFM: a nyilvános vita fóruma az Országgyűlés

A közügyek nyilvános megvitatásának elsődleges fóruma az Országgyűlés, a képviselőknek a tavaszi ülésszakon lehetőségük lesz a házszabály adta keretek között a kérdéseiket feltenni – reagált a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden arra, hogy Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő nyilvános vitára hívta Németh Lászlóné szakminisztert a paksi erőmű bővítésével kapcsolatban.

Szél Bernadett még múlt héten pénteken hívta nyilvános vitára a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy – mint közleményében az LMP társelnöke írta – a közvélemény is eldönthesse, valóban jó üzletet kötött-e a kormány az oroszokkal az erőmű bővítéséről.
Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s alelnöke azzal indokolta kezdeményezését, hogy a Roszatom vezetőjével szerződést aláíró miniszter már rendelkezik a Magyarország következő száz évéről szóló információkkal, itt az ideje, hogy a magyar emberek is megtudják, valóban jó üzlet köttetett-e. Az ellenzéki politikus szerint amennyiben a kormányzatnak nincs titkolni- és szégyellnivalója a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött alkuval kapcsolatban, akkor a kihívás elfogadásának aligha lesz akadálya.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden reagált az ellenzéki képviselő felhívására, az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: a közügyek nyilvános megvitatásának elsődleges és minden szempontból megfelelő fóruma az Országgyűlés.
“A parlamenti képviselőknek a hamarosan kezdődő tavaszi ülésszakon nyílik lehetőségük arra, hogy a Házszabály szabta keretek közt álláspontjukat bemutassák, kérdéseiket feltegyék” – tették hozzá.
Moszkvában január 14-én Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top