ingyenes webstatisztika

Paksi erőmű – Brüsszeli szakértők már vizsgálják a megállapodást

A korábbi közlésekkel összhangban nekiláttak az Európai Bizottság szakértői, hogy megvizsgálják, közbeszerzési szempontból összhangban van-e a paksi atomerőmű bővítéséről kötött megállapodás az uniós szabályokkal – közölte csütörtökön az MTI-vel Chantal Hughes, az Európai Bizottság egységes piacért és szolgáltatásokért felelős tagjának szóvivője.

Az MTI érdeklődésére Michel Barnier szóvivője tudatta: három héttel ezelőtti nyilatkozatához képest jelenleg mindössze annyi változott, hogy a szakértők megkezdték a nukleáris energia békés célú felhasználása terén való együttműködésről kötött megállapodás közbeszerzési vonatkozásainak vizsgálatát, viszont miután az elemzés még tart, arról változatlanul nem tud nyilatkozni, hogy összhangban van-e a szerződés az uniós szabályokkal. Hozzátette ugyanakkor, hogy amint a vizsgálat lezárul, közölni fogják annak eredményét.
A szóvivő megismételte, hogy a bizottság nagy jelentőséget tulajdonít az uniós közbeszerzési előírások megfelelő alkalmazásának, mert ez szolgálja leginkább minden érintett fél és a gazdaság érdekeit.
Januárban Sabine Berger, Günther Oettinger energiaügyi biztos szóvivője közölte, hogy az Európai Bizottság sosem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy szükséges-e tendert kiírni a paksi atomerőmű kapacitásának bővítésére, de szakértők megvizsgálják majd a magyar-orosz megállapodás közbeszerzési vonatkozásait.
Berger akkor azt is tudatta, hogy Magyarország eleget tett kötelezettségének, és időben eljuttatta Brüsszelbe az atomenergia békés felhasználása terén kötendő magyar-orosz együttműködési megállapodás tervezetét.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top