ingyenes webstatisztika

Óva int a monetáris ösztönzők elhamarkodott kivezetésétől az IMF

A fejlett régiókban a monetáris ösztönzők túl gyors kivezetésének kockázataira, valamint a nem kellően hiteles gazdaságpolitikát alkalmazó fejlődő országokra leselkedő pénzügyi veszélyekre hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentése, amelyet a G20 pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek február 22-23-i Sydney-i találkozójára készítettek.

A IMF honlapján közzétett jelentés leszögezi, hogy a világgazdasági növekedési kilátások nagyjából megegyeznek az IMF januárban kiadott világgazdasági növekedési előrejelzésében (WEO) foglaltakkal, feltételezve, hogy a mostanában tapasztalható pénzpiaci volatilitás rövidéletűnek bizonyul.
A világgazdaság növekedési üteme így várhatóan 3,75 százalékra emelkedik az idén a 2013-as 3 százalékról, 2015-ben pedig eléri a 4 százalékot – írja a dokumentum.
Elsősorban a fejlett országok ipari termelésének növekedése lendületet adott a világgazdaság bővülésének 2013 második felében, a fejlődő térségekben azonban az export fellendülése ellenére ez kevésbé volt érzékelhető, mert a belső fogyasztás a vártnál gyengébben javult.
A világgazdasági növekedés változatlanul ingatag lábakon áll, a kilátásokat továbbra is komoly kockázati tényezők árnyékolják be. Aggodalomra ad okot a feltörekvő piacokon megindult tőkekivonás, a kamatlábak emelkedése, a devizák árfolyamának meredek csökkenése, mivel a pénzügyi kondíciók szigorodása a beruházások visszafogását, a növekedés megrekedését vonhatja maga után. Az euróövezetben emellett deflációs kockázattal kell számolni, amennyiben a gazdasági aktivitást valamilyen sokk éri – figyelmeztet az IMF.
A valutaalap további teendőket lát szükségesnek a pénzügyi stabilitás és a gazdasági növekedés megerősítése érdekében.
A fejlett országoknak az IMF szerint óvakodniuk kell a monetáris ösztönzők túlzottan gyors ütemű leépítésétől, mivel a költségvetési kiigazítási periódus még nem ért a végére. Az euróövezetben mihamarabb rendbe kell tenni a bankok mérlegeit annak érdekében, hogy a pénzügyi rendszer nagyobb hatékonysággal közvetíthesse a monetáris politikai intézkedéseket a reálgazdaság felé. A költségvetési kiigazítást pedig a gazdaság hosszú távú növekedési potenciálja károsításának elkerülése érdekében mérsékelt ütemben kell folytatni.
Az IMF javaslatai szerint a feltörekvő térségekben a piaci turbulenciák átvészelése érdekében a rugalmas árfolyampolitika bevezetése mellett elengedhetetlenül szükséges a hiteles makrogazdasági intézkedések alkalmazása. Azokban az országokban, ahol viszonylag magas az infláció, vagy ahol csorbát szenvedett az alkalmazott gazdaságpolitika hitelessége, monetáris politikai szigorítást kell alkalmazni – írja a dokumentum.
Az IMF további erőfeszítéseket tart szükségesnek a munkanélküliség visszaszorítása, a versenyképesség megerősítése érdekében világszerte. Figyelmeztet ugyanakkor, hogy a gazdasági növekedés ütemének javulása során tudatában kell lenni a globális egyensúlytalanságok fokozódása kockázatának, és törekedni kell a növekedés közép- és hosszú távú fenntarthatóságának garantálására.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top