ingyenes webstatisztika

OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár: a válság óta először nőtt a taglétszám

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár napjainkban közel 218 ezer tagot számlál, ez az önkéntes nyugdíjpénztári piac tagságának hozzávetőleg egynegyede, a nyugdíjpénztár az elmúlt negyedévben a válság óta először növelte a taglétszámát – mondta Nagy Csaba, az önkéntes nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója pénteken Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Kiemelte: az OTP most 20 éve alapított önkéntes nyugdíjpénztára által kezelt vagyon meghaladta a 175 milliárd forintot, elmondható, hogy ez a megtakarítási forma megtalálta a helyét a megváltozott cafeteria és nyugdíjpénztári piacon is.
Nagy Csaba kifejtette: az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai alapján folyamatosan emelkedik a koruk alapján öregségi nyugdíjellátásban részesülők száma, csak az utóbbi hat évben több mint 20 százalékkal lettek többen az ilyen ellátottak.
Véleménye szerint a nyugdíjrendszer szempontjából elgondolkodtató adat, hogy Magyarország “termékenységi arányszáma” az egyik legalacsonyabb Európában, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb kisgyermek születik Magyarországon.
Nagy Csaba kifejtette: amíg egy ma nyugdíjba vonuló munkavállaló a fizetése 80 százalékára számíthat nyugdíjjárulékként, addig ez az arányszám a jövőben 20-30 százalékra csökkenhet. Ennek oka többek között az, hogy egyre több nyugdíjba vonuló jut egyre kevesebb munkavállalóra, ezért érdemes már ma elkezdeni azon gondolkodni, hogy a későbbi nyugdíjunkat hogyan tudjuk majd több tízezer forinttal kiegészíteni – tette hozzá.
Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfélköre jelentős átalakuláson ment át az utóbbi négy év során, amíg 2010 környékén a befizetések 80 százaléka a munkáltatóktól érkezett, addig ma ez 45 -50 százalékos arányban oszlik meg az egyéni befizetők és a munkáltatók közt. Ez a csökkenő munkáltatói befizetések mellett azt is mutatja, hogy a hazai lakosság egyre nagyobb része kezdett el tudatosan készülni a nyugdíjas évekre – fűzte hozzá.
Nagy Csaba szólt arról is: az utóbbi években a cafeteria piac átalakulásával azt tapasztalták, hogy a munkavállalók egyre inkább a gyorsan elkölthető juttatásokat kezdték el előnyben részesíteni, ennek megfelelően csökkentek a pénztárukba érkező munkáltatói befizetések. Hozzátette: ezért azt tanácsolják munkáltatói partnereiknek, hogy akár a hagyományos cafeteria rendszeren kívül, alanyi jogon, kisebb összegekkel támogassák a dolgozóik nyugdíjcélú megtakarításait.
Nagy Csaba az egyéni számlákon lévő összegek várható gyarapodásáról kifejtette: ha egy pénztártag havi 5000 forintot fizet be rendszeresen az önkéntes pénztárnak, akkor a mai szabályok alapján az egyéni számláján 20 év után az adójóváírással együtt számított felhalmozott vagyon várhatóan több mint 2,5 millió forint lesz, ebből az adómentesen felvehető hozam mintegy 1 millió 187 ezer forintot tesz majd ki.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top