ingyenes webstatisztika

Osztalék 2015: Az OTP igazgatósága 145 százalékos osztalékot javasol

Az OTP igazgatósága a 2014. gazdasági évre vonatkozóan a részvények névértékére vetítve 145 százalékos osztalék fizetését javasolja a közgyűlésének – közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

A közlemény szerint az osztalékot 2015. június 15-től fizeti a hitelintézet.
A részvényeseknek ténylegesen kifizetendő osztalék mértékét az alapszabályának megfelelően úgy számolják, hogy a társaság a saját részvénynek minősülő részvényekre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között.
Az OTP Bank Nyrt. a mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatait tartalmazó közlemény szerint a konszolidált IFRS mérleg alapján 2014-ben 102,258 milliárd forint nettó veszteséget szenvedett el, szemben az előző év 64,199 milliárd forintos nyereséggel.
Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója az éves eredmények bejelentésekor hangsúlyozta: a 2014-es veszteség döntően egyedi tételek következménye, így a magyarországi devizahitelek miatt 156 milliárdos veszteséget könyveltek el, a bankadó Magyarországon és Szlovákiában együttesen több mint 30 milliárd forintot jelentett, az orosz-ukrán válság miatt 33 milliárdos volt az egyszeri veszteség. Ezek nélkül az egyedi tételek, kiadások nélkül 118 milliárd forint nyereséggel zárta volna az elmúlt évet az OTP – fűzte hozzá.
Az osztalékkal kapcsolatban úgy fogalmazott: az várhatóan részvényenként 146 forint lesz, hasonlóan a tavalyihoz. “Ez nagyjából 3,4 százalékos osztalékhozam, amivel azt gondolom, hogy a mostani kamatkörnyezetben elégedettek lehetnek a befektetők” – tette hozzá.
A bank magyar számviteli szabvány alapján számított főbb mérlegadatai szerint 40,6 milliárd forintot számolnak el osztalékfizetésre a korábban képzett eredménytartalék terhére.
A bank közgyűlési dokumentumai csütörtöktől állnak a részvényesek rendelkezésére az OTP Bank Nyrt. Budapesti Régiójának fiókjában (1051 Budapest V. Deák Ferenc u. 7- 9.), illetve lesznek elérhetők a Magyar Nemzeti Bank által működtetett honlapon (www.kozzetetelek.hu), a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (www.bet.hu), valamint a bank (www.otpbank.hu) honlapján.
A közgyűlés időpontja április 17.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top